ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι très banal να μιλάμε για κρίση μέσης ηλικίας 

Pexels

Το 2023, η μέση ηλικία δεν είναι αυτή που μπορεί να νομίζεις. Στις μέρες μας, η επιστημονική κοινότητα, τοποθετεί τη μέση ηλικία για τις δυτικές χώρες μεταξύ 45 και 65 ετών. Στην Ελλάδα, τοποθετείται στα 45,6 έτη από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το προσδόκιμο ζωής και για τα δύο φύλα είναι στα 82,8 χρόνια.

Οι μέρες που οι γυναίκες έκρυβαν τα γκρίζα μαλλιά τους έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το ίδιο και οι πεποιθήσεις γύρω από ενδυματολογικούς κανόνες που συμμορφώνονται με στερεοτυπικές νόρμες. Απλά κάνε scroll στο Instagram διάσημων γυναικών, όπως οι Jennifer Lopez, Elizabeth Hurley ή οι δικές μας Μαρία Ναυπλώτιου και Ζέτα Δούκα.

Στις μέρες μας οι γυναίκες μπαίνουν στη μέση ηλικία περήφανα. Ακριβώς όπως θα έπρεπε δηλαδή.

Μέση ηλικία

Πότε αρχίζει η μέση ηλικία;

Η μέση ηλικία είναι περισσότερο ένας κοινωνικός παρά ως ιατρικός όρος, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει τη μεταβατική περίοδο μεταξύ της νεαρής ενηλικίωσης και της τρίτης ηλικίας. Είναι μια περίοδος προβληματισμού για πολλούς ανθρώπους, καθώς σκέφτονται τη ζωή τους που έζησαν μέχρι τώρα και μετά σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, που να καθορίζει τη μέση ηλικία, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ξεκινά κάπου από τα 40 έως τα 50 τους. Ωστόσο, μην μείνεις πολύ σε αυτό. Βλέπεις όχι μόνο αλλάζει η μέση ηλικία καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, αλλά δεν συμφωνούν όλοι για το πότε ακριβώς ξεκινά.

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι όσο νεότερος ήταν ένας άνθρωπος, τόσο νωρίτερα πίστευε ότι η μέση ηλικία ξεκινά, με σχεδόν 30.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη να λένε ότι πίστευαν ότι ξεκινά ήδη από την ηλικία των 30. Ωστόσο, για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες, αυτή η ηλικία αυξήθηκε, υποδεικνύοντας πόσο ποικίλες μπορεί να είναι οι αντιλήψεις μας γύρω από το κεφάλαιο «μέση ηλικία».

Έχει πραγματικά σημασία;

Ακριβώς όπως η ομορφιά, η μέση ηλικία φαίνεται να είναι αρκετά υποκειμενική υπόθεση. Οι εμπειρίες της μέσης ηλικίας διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο άλλωστε. Πολλές γυναίκες περιγράφουν τη μέση ηλικία ως μια περίοδο που αισθάνονται ότι η αυτοπεποίθησή τους αυξάνεται, καθώς οι εσωτερικευμένες εμπειρίες από τη νεαρή ενήλικη ζωή τους βοηθούν να επιτύχουν με απροσδόκητους και νέους τρόπους. Άλλες πάλι αρχίζουν να συλλογίζονται τις αξίες τους, τις προηγούμενες εμπειρίες τους, τις ευθύνες τους και θέλουν να δημιουργήσουν αλλαγές, για να έχουν μια πιο ουσιαστική ζωή. Αυτή η περισυλλογή μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αυτή τη συχνά χλευαζόμενη «κρίση μέσης ηλικίας». 

 Αυτές οι φαινομενικά παράλογες αλλαγές, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας απλής επιθυμίας για θετική αλλαγή που ωθεί πολλούς ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουν. Είναι μια επαναξιολόγηση του τι είναι σημαντικό.

Υπάρχουν σωματικές επιπτώσεις;

Ενώ πολλοί βιάζονται να υποδείξουν τους τρόπους με τους οποίους ο χρόνος επηρεάζει το σώμα των γυναικών, αυτά τα ζητήματα της «μέσης ηλικίας» μπορεί στην πραγματικότητα να βρίσκονται στο μυαλό μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μέση ηλικία είναι ένας τομέας ενεργούς έρευνας, καθώς μια πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη έδειξε ότι ο μεταβολισμός δεν μειώνεται σε αυτό το διάστημα της ζωής, όπως παλαιότερα πίστευαν.

Αντίθετα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και οι κακές διατροφικές επιλογές είναι υπεύθυνες για μεγάλο μέρος της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών και ως – αποτέλεσμα – χαμηλότερης ποιότητας ζωής στη μέση ηλικία. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις μαχαίρι πράγματα που σου αρέσουν. Απλά να τα απολαμβάνεις με μέτρο.

Είναι η μέση ηλικία τελικά αυτό που νομίζουμε;

Επιστημονικά, ο όρος μέση ηλικία δεν υποδηλώνει μια συγκεκριμένη περίοδο στον κύκλο ζωής. Δεν υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένοι βιοδείκτες που να υποδεικνύουν τη μετάβαση στο συγκεκριμένο στάδιο ζωής. Εξακολουθεί βέβαια να είναι μια σημαντική στιγμή για να αναθεωρήσεις τις επενδύσεις που κάνεις για την υγεία σου, με ιδιαίτερη έμφαση στα προληπτικά μέτρα. Οι προληπτικοί έλεγχοι όπως η μαστογραφία, οι εργαστηριακές εξετάσεις για την έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη, είναι σημαντικό να γίνονται για την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών.

Επίσης είναι μια ψυχολογικά σημαντική περίοδος, καθώς αποκτάς μια πιο ισχυρή αίσθηση του εαυτού σου και νιώθεις περισσότερη σταθερότητα. Τα γεμάτα πάθος και δράμα συναισθήματα και η παρορμητικότητα της νεότητας έχουν αρχίσει να εξασθενούν, γεγονός που φέρνει μια περίοδο ηρεμίας. Η έρευνα έχει επισημάνει ότι μπορεί να υπάρχει μια πτώση στα συναισθήματα ικανοποίησης κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καθώς παλεύουμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα. Αλλά ο αγώνας συνήθως ακολουθείται από μια αυξημένη αίσθηση σκοπού και ικανοποίησης. Ή πιο απλά, αυτό που ορισμένοι αποκαλούν σοφία της ζωής.

Επομένως την επόμενη φορά που κάποιος υποστηρίξει ότι περνάς κρίση μέσης ηλικίας, απλά χαμογέλασε. Τώρα είσαι πια αρκετά σοφή και ξέρεις πολύ καλύτερα.

Exit mobile version