BUSINESS

Goldman Sachs: Αποζημίωση εκατομμυρίων για εργασιακές διακρίσεις σε γυναίκες

Pexels

Κάτσε να μάθεις τα νέα, να πέσεις από τα σύννεφα. Εκτεταμένη μεροληψία κατά των γυναικών τόσο στις αμοιβές όσο και στην εξέλιξη. Έπεσες; Είχαμε φέρει τα σύννεφα για να ανέβουμε όλες πάνω και μετά να ρίξουμε τη βουτιά μας. Και μπορεί να θέλουμε χρόνια πολλά μέχρι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών να κλείσει, όμως ως τότε ας κάνουμε βήματα με κατεύθυνση «μόνο μπροστά».

Το ποσό των 215 εκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η Goldman Sachs προκειμένου να διευθετήσει μια μακροχρόνια, ομαδική αγωγή. Στην αγωγή, η αμερικανική τράπεζα κατηγορήθηκε για εκτεταμένη μεροληψία κατά των γυναικών, τόσο στις αμοιβές, όσο και στις προαγωγές.

Πρώην υπάλληλοι κατηγόρησαν την Goldman Sachs ότι πληρώνει συστηματικά τις γυναίκες λιγότερα από τους άνδρες και ότι κάνει στις γυναίκες χαμηλότερες αξιολογήσεις κάτι που εμπόδιζε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Ο διακανονισμός αφορά περίπου σε 2.800 γυναίκες συνεργάτες και αντιπροέδρους που απασχολούνταν στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης επενδύσεων και κινητών αξιών της Goldman Sachs. «Μετά από μία δεκαετία έντονων διαφορών, και τα δύο μέρη συμφώνησαν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στους ανθρώπους μας, τους πελάτες μας και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε η επικεφαλής διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου της Goldman Sachs για όλο τον κόσμο.

Ως μέρος του διακανονισμού, η τράπεζα θα προσλάβει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για τη διεξαγωγή πρόσθετων αναλύσεων σχετικά με την αξιολόγηση της απόδοσης και τις διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων.

Ας περιμένουν οι γυναίκες

Κάτι γίνεται. Κάτι κινείται. Το πρόβλημα είναι σαφές και υπαρκτό. Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να σφυρίζουν κλέφτικα, εμείς το δίκιο μας θα το βρούμε. Αν είναι τα στοιχεία ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση αυτή; Όχι, αλλά δεν κάνουμε πίσω.

Όπως αναφέρει σε μελέτη της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων (ETUC) οι έμφυλες διακρίσεις στους μισθούς είναι μια ιστορικά παγιωμένη κατάσταση, η οποία μεταβάλλεται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς.

Παρά τις επίμονες και έντονες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για άρση των έμφυλων ανισοτήτων, το χάσμα δεν θα κλείσει σε καμία χώρα νωρίτερα από το 2028. Βάση του ρυθμού αλλαγής που έχει παρατηρηθεί από το 2010 έως και σήμερα, το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιτευχθεί η οικονομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην Ελλάδα ο ρυθμός εξέλιξης αντιστοιχεί στο έτος 2034.

Επιφορτισμένες με τη φροντίδα των μελών της οικογένειας

Η Σοφία Φ. Κατσίγιαννη, Νομικός, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο News247.gr είχε αναφέρει:

«Μιλώντας για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το μισθολογικό χάσμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Βασίζεται στους μισθούς που καταβάλλονται απευθείας στους εργαζόμενους πριν αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Μια εξήγηση της διαφοράς αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές από τους άνδρες στον χώρο εργασίας. Οι γυναίκες έχουν μόνο τα 3/4 των νόμιμων δικαιωμάτων των αντρών, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ενώ, σε λιγότερες από τις μισές χώρες του κόσμου έχουν ίσες αμοιβές.

Επιτακτική είναι η ανάγκη ενός νομικού περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει την οικονομική ένταξη των γυναικών και θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων».

Exit mobile version