ROLE MODELS

H Jaha Dukureh υποβλήθηκε σε κλειτοριδεκτομή όταν ήταν βρέφος. Σήμερα μπορεί και αλλάζει τον κόσμο

Getty Images Paul Zimmerman

Η κλειτοριδεκτομή, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι μια διαδικασία που προσωπικά θεωρώ πως καμία από εμάς δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί ως προσωπική κατάσταση. Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης πρακτικής στη ζωή των γυναικών οι οποίες την υφίστανται είναι απερίγραπτος και θλιβερός. Μια διαδικασία κατάφορα πρωτόγονη που επιμένει να υπάρχει ακόμα στον κόσμο και κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Εκεί όπου το πετσόκομμα της γυναικείας φύσης κατά το δόγμα ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν σεξ μόνο για αναπαραγωγή και όχι για απόλαυση, επιβάλλονται από θρησκευτικές νόρμες στο 80% των γυναικών. Κι ας φαντάζουν εγκληματικές στα μάτια μας. Η 30χρονη Jaha Dukureh υποβλήθηκε σε γενετήσιο ακρωτηριασμό Tύπου ΙΙΙ όταν ήταν μωρό νεογέννητο, μίας εβδομάδας, στην πατρίδα της, την Γκάμπια.

Jaha Dukureh, μια πραγματική Survivor

Η ζωή της Dukureh, η οποία σήμερα είναι μια από τις πιο πιστές και επιδραστικές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών στον κόσμο εξελίχθηκε κινηματογραφικά. Μετα τον θάνατο της μητέρας της, σε ηλικία 15 ετών, έφυγε από την Γκάμπια για την Αμερική, προκειμένου να παντρευτεί έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της, όπως είχε ορίσει για εκείνη εδώ και χρόνια η οικογένεια και η τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου της γάμου, ο οποίος διήρκησε 2 χρόνια, η Jaha υποβλήθηκε σε χειρουργείο «αναίρεσης» της κλειτοριδεκτομής καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στην ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Μια επέμβαση που ήδη ίδια έχει χαρακτηρίσει τόσο επώδυνη όσο και η πρώτη.

Μετά τη λύση του γάμου που θαρραλέα κατάφερε παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Dukurej επεδίωξε να γραφτεί σε λύκειο της Νέας Υόρκης, αλλά απορρίφθηκε από 10 σχολεία γιατί δεν είχε νόμιμο κηδεμόνα. Στα 17 της η ζωή αλλάζει και πάλι για εκείνη. Μετακομίζει στην Ατλάντα όπου παντρεύεται και κάνει οικογένεια. Το 2013 παίρνει το πτυχίο της στο Business Management και ιδρύει την οργάνωση Safe Hands For Girls, μέσω της οποίας αγωνίζεται πλέον με όλες της τις δυνάμεις κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η ακτιβιστική της δράση οδήγησε στην απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής στην Γκάμπια. H μάχη της έχει αποτυπωθεί στο πολύ ενδιαφέρον documentary του the Guardian, το “Jaha’s Promise”.

Μια γυναίκα πρότυπο για την ενδυνάμωση του φύλου

Η Jaha, η οποία το 2018 τέθηκε υποψήφια για το Nobel Ειρήνης, υπηρετεί τους υψηλούς σκοπούς της πλέον από διάφορα σημαντικά πόστα, αφού πέραν του ολόδικού της Safe Hands for Girls, επιτελεί έργο ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ως Ambassador της L’Oréal Paris. Όπως έχει πει η ίδια χαρακτηριστικά, πρόθεσή της ήταν να φέρει την αλλαγή στην οικογένειά της αλλά κατέληξε να αλλάζει τον κόσμο. «Αν θες να κάνεις κάτι μην χρονοτριβείς, πολλοί μπορεί να μην πιστέψουν σε σένα στην αρχή αλλά τελικά οι άνθρωποι θα καταλάβουν. Όλοι θέλουν να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» επισημαίνει το κορίτσι για την Γκάμπια που με μοναδικό της όπλο την αποφασιστικότητά της αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο για κάθε γυναίκα, για κάθε άνθρωπο.

Exit mobile version