ROLE MODELS

H Πριγκίπισσα Mako της Ιαπωνίας παρατάει στέμμα και 1,3 εκατ. δολάρια για να παντρευτεί αυτόν που θέλει

H Πριγκίπισσα Μako αποφάσισε να αφήσει την πατριαρχική αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας και να διεκδικήσει τη ζωή της στις ΗΠΑ, με τον άνδρα που αγαπάει. Pool Photo via AP Kazuhiro Nogi

Αν βγάλετε τα χρήματα από όσα αφορούσε το Megxit (η έξοδος της Meghan Markle και του Πρίγκιπα Χάρι από το Μπάκιγχμαν), έχετε το Makexit. Δηλαδή, την ασιατική version που έχει για πρωταγωνίστρια την Πριγκίπισσας Mako της Ιαπωνίας. Η 27χρονη αποφάσισε να αφήσει πίσω της τους τίτλους και τα παλάτια για να ζήσει με τον άνδρα της ζωή της, Kei Komuro στη Νέα Υόρκη. Η ώρα η καλή!

Εν αντιθέσει με την έξοδο των μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, η Mako Naishinnō δεν είχε επιλογές (να φύγει ή να μη φύγει). Βάσει των νόμων, εφόσον επέλεξε να παντρευτεί έναν κοινό θνητό (έναν commoner αν θέλεις), είναι υποχρεωμένη να παραδώσει το στέμμα και να ξεχάσει ταυτότητα που είχε έως σήμερα. Δηλαδή, της Πριγκίπισσας. Οι ίδιοι νόμοι προβλέπουν και αποζημίωση 1.350.000 δολαρίων για την έξοδο -δίνεται στις γυναίκες που χάνουν το βασιλικό status, όταν παντρεύονται.

Ενημέρωσε πως δεν θα την πάρει. Θα σου πω σε λίγο το λόγο. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δηλαδή το ποια είναι η Mako που αφήνει μια αυτοκρατορική οικογένεια που υπάρχει για περισσότερα από 2.600 χρόνια -και ακόμα παλεύει να διαχειριστεί το γεγονός ότι μέλος της θα παντρευτεί καθημερινό άνθρωπο που μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια.

Η πρωτότοκη του Πρίγκιπα Fumihito και της Πριγκίπισσας Kiko, γεννήθηκε στις 23/10 του 1991 στο νοσοκομείο του Imperial Household Agency, δηλαδή του κυβερνητικού οργανισμού που ασχολείται με ό,τι αφορά την αυτοκρατορική οικογένεια. Δεν δίνει αναφορές στον Πρωθυπουργό, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, μηδέ επηρεάζεται από τη νομοθεσία -καθώς έχει καταγραφεί ως Ανεξάρτητο Διοικητικό Ίδρυμα. Στο εξής θα το αναφέρουμε ως Παλάτι.

Η ανιψιά του Αυτοκράτορα Nahurito έγινε influencer πριν ο όρος γίνει μόδα. Το 2004, όταν εμφανίστηκε η εικόνα της για πρώτη φορά στην τηλεόραση (με την στολή του σχολείου της) έγινε αυτό που σήμερα λέμε trend και τότε internet idol. Δηλαδή, διάσημη σε όλη τη χώρα. Το κοινό της τήν αποτύπωσε σε καμβά και όλα τα πορτραίτα συγκεντρώθηκαν σε ένα βίντεο, το οποίο συγκέντρωσε 340.000 views και 86.000 σχόλια. Τα media έκαναν request στο Παλάτι να τοποθετηθεί. Το γραφείο Τύπου απάντησε «δεν ξέρουμε πώς πρέπει να διαχειριστούμε το φαινόμενο», καθώς όπως διευκρινίστηκε δεν διαπιστώθηκε περίπτωση προσβολών ή συκοφαντίας εναντίον της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Είχε από μικρή έφεση στις τέχνες

Δυο χρόνια μετά (2006) επισκέφτηκε τη Βιέννη, για δυο εβδομάδες, σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Έζησε σε ένα σπίτι που άνηκε σε άνδρα, ο οποίος ήταν συνάδελφος του παππού της από την πλευρά της μητέρας της. Από τότε λάτρευε τις τέχνες και έτσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στα μουσεία.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία, εγγόνι των Επίτιμου Αυτοκράτορα, Akihito και της Επίτιμης Αυτοκράτειρας, Michiko έχει δυο αδέλφια: την Πριγκίπισσα Κako και τον Πρίγκιπα Hisahito. Φοίτησε σε σχολείο θηλέων και πήρε πτυχίο στα αγγλικά στο University College του Δουβλίνου, στα θρανία του οποίου κάθισε το καλοκαίρι του 2010. Ακολούθησαν οι σπουδές της στις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά, στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο στη Mitaka -του Tokyo.

Τον Ιούλιο του 2011 πρόσφερε εθελοντική εργασία στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό των 9 ρίχτερ. Το επίκεντρο βρισκόταν σε βάθος 24.4 χιλιομέτρων, κοντά στην περιφέρεια Tōhoku και είχε διάρκεια 6 λεπτά. Ήταν ο πιο ισχυρός που έχει νιώσει ποτέ η Ιαπωνία (και τέταρτος ισχυρότερος στον κόσμο). Προκάλεσε τσουνάμι που είχε ως μέγιστο ύψος τα 40.5 μέτρα. Πίσω στη Mako, δεν αποκάλυψε την ταυτότητα της.

Πήρε πτυχίο την άνοιξη του 2014 και μετά την πιστοποίηση ως εφόρου/φροντιστή συλλογών, ενώ ασχολήθηκε και με τη νοηματική γλώσσα, ενδιαφέρον που έχει και η μητέρα της. Είχε ήδη περάσει εννέα μήνες στο University of Edinburgh, όπου φοίτησε ιστορία τέχνης (από το Σεπτέμβριο του 2012 έως το Μάιο του 2013). Παρεμπιπτόντως, είχε πάρει και δίπλωμα οδήγησης. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να ξέρεις αυτήν την πληροφορία. Εφόσον όμως, τη δίνει το Παλάτι, στη δίνω κι εγώ.

Το Σεπτέμβριο του 2014 μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία για να συνεχίσει τις σπουδές της στο University of Leicester (έχει μεταπτυχιακό στην art museum και Gallery studies) και την Πρωταπριλιά του 2016 της έδωσαν τη θέση της project researcher, στο μουσείο του University of Tokyo.

Πάμε τώρα και στα του commoner

 

H Mako με τον Kei, το 2017, όταν είχαν συμπληρώσει πέντε χρόνια σχέσης. / AP Photo / Shizuo Kambayashi
H Mako με τον Kei, το 2017, όταν είχαν συμπληρώσει πέντε χρόνια σχέσης.

Κατά τις σπουδές της στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο και για την ακρίβεια, το 2012 γνώρισε τον άνδρα της ζωής της, σε ένα εστιατόριο. Λέγεται Kei Komuro. Αν πιστέψετε όσα γράφουν τα gossip media της Ιαπωνίας, ο Kei είναι το poster boy των προικοθήρων και αυτός που έκανε αβέβαιο το μέλλον της Πριγκίπισσας. Οι πιο αντικειμενικοί έχουν γράψει πως η Mako αποφάσισε να παντρευτεί αυτόν που θέλει και να μετακομίσει στις ΗΠΑ, για να ξεφύγει από τον πατριαρχικό κόσμο της οικογένειας της -στο Chrysanthemum Throne μπορούν να καθίσουν μόνο άνδρες. Για την ιστορία, ο πτυχιούχος νομικής (από το Fordham University στο Manhattan) Komuro έχει ήδη βρει δουλειά σε δικηγορικό γραφείο (Lowenstein Sandler LLP) και η Mako περνά από συνεντεύξεις σε γκαλερί.

Σημειωτέον, ήταν συμφοιτητής με την κόρη του θρυλικού τενίστα John McEnroe, Anna. Επειδή η σχέση του με την Mako είχε γίνει γνωστή, στα χρόνια που σπούδαζε στις ΗΠΑ δεν έδινε δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως ήταν πάντα στο δωμάτιο του, στους κοιτώνες και μόνος.

Το Μάιο του 2017 το Παλάτι είχε ανακοινώσει πως η Mako και ο Kai θα παντρευτούν το Νοέμβριο του 2018, όταν ο παππούς της Mako ήταν ακόμα αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί η μητέρα του γαμπρού, Kayo ενεπλάκη σε οικονομική διαμάχη που αφορούσε δάνειο 31.005 ευρώ που είχε πάρει από τον τότε σύντροφο της και δεν το αποπλήρωσε. Μέρος των χρημάτων, διατέθηκε για την πληρωμή των σπουδών του γιου της.

Ειρήσθω εν παρόδω, η Kayo μεγάλωσε μόνη το γιο της, μετά το θάνατο του συζύγου της, όταν ο Kai ήταν 10 χρόνων. Ο πεθερός της αυτοκτόνησε μια εβδομάδα μετά την απώλεια του γιου του και η πεθερά της ένα χρόνο αργότερα.

Στα της οικονομικής ατασθαλίας που της χρέωσαν, επρόκειτο για καταγγελία που έκανε ο πρώην σύντροφος της και πριν διασταυρωθούν τα όποια στοιχεία, τη «σταύρωσαν», εμφανίζοντας την ως καιροσκόπο, που εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία για να αναρριχηθεί στην κοινωνική σκάλα και να πληρώνει την ελίτ εκπαίδευση του Kai. Αυτός εξέδωσε ένα σημείωμα 28 σελίδων για την ιστορία με το χρέος της μητέρας του, που δεσμεύτηκε να καλύψει.

Τα media την πέρασαν από γενιές δεκατέσσερις, με συνέπεια να αντιταχθεί στο γάμο και ο λαός της χώρας. Τον ακολούθησε το Παλάτι που αργότερα αποκάλυψε πως η Mako διαγνώστηκε με post-traumatic stress disorder από όσα της έσουραν. Κατά τον πατέρα της, Εστεμμένο Πρίγκιπα Akishino, η γυναίκα ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να ξεπεράσει το σοκ, καθώς δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, δεν είχε ενέργεια και ήταν πάντα οξύθυμη.

Στα της σύγκρισης με το Megxit, ο Ken Ruoff, διευθυντής στο Center for Japanese Studies του Portland State University και συγγραφέας του βιβλίου “Japan’s Imperial House in the Postwar Era 1945-2019” είχε άλλη άποψη. Όπως είπε «η Mako έχει καταστήσει σαφές πως δεν την ενδιαφέρουν οι παραδόσεις και τα έθιμα της οικογενείας της, όπως δεν τη ενδιαφέρουν και τα χρήματα». Διευκρίνισε πως ο Πρίγκιπας Χάρι μεγάλωσε σε μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου, τη στιγμή που η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης και του πλούτου της, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως επί το πλείστον είναι τελετουργικό σύμβολο.