BODY POSITIVITY

H Remi Bader ξέρει τι πρέπει να πεις σε κάποιον που σχολιάζει τα κιλά σου

Evan Agostini/Invision/AP

Τα προσβλημέντα για τα κιλά, το βάρος και το σώμα μας είναι πάντα α) αχρείαστα, β)ενοχλητικά, γ) επικίνδυνα. Κυρίως, είναι ανεπιθύμητα. Δεν σχολιάζουμε ποτέ τα κιλά κάποι@. Μάλλον, κυκλοφορούν αρκετοί ανάμεσά μας που δεν πήραν το memo. Ζούμε σε μια κοινωνία που επιβραβεύει τα αδύνατα σώματα, την απώλεια κιλών και θεωρεί την αύξηση βάρους ως κάτι κακό. 

«Πρέπει να χάσεις λίγα κιλά» ή «Γιατί αδυνάτισες τόσο»: Αν δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις σε ένα τέτοιο σχόλιο, υπάρχουν 6 δοκιμασμένες απαντήσεις (και bonus αυτή της Remi Bader).

Η 29χρονη Remi Bader, η οποία απέκτησε 2,3 εκατομμύρια followers στο TikTok για τις ειλικρινείς κριτικές ρούχων  σε μεγάλο μέγεθος, έγραψε στο Nylon: «Βλέποντας αρνητικά σχόλια και μηνύματα κάθε μέρα για το πόσο βάρος έπαιρνα (ή έχανα) με έκανε να νιώθω απαίσια με τον εαυτό μου και συνέβαλε σε μια διαταραχή που προσπαθούσα τόσο σκληρά να κρατήσω υπό έλεγχο».  H influencer έχει ακούσει πολλά σχόλια για τα κιλά της και η δική της απάντηση είναι: «Θα είμαι πάντα η Remi ανεξάρτητα από το βάρος μου».

«Δεν μου αρέσουν τα σχόλια για τα κιλά μου»

Μια λιτή απάντηση γεμάτη νόημα σε κάθε σχόλιο που δείχνει άγνοια, έλλειψη ενσυναίσθησης και βαθιά ριζωμένα στερεότυπα. Δεν αντιλέγει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην προβολή και την κανονικοποίηση διαφορετικών τύπων σωμάτων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τις περισσότερες φορές, το άτομο που κάνει ένα ανεπιθύμητο σχόλιο πιθανότατα μεταφέρει μια βαθιά ανασφάλεια ή λανθασμένη αντίληψη που έχει για τα «ιδανικά κιλά» από την παιδική του ηλικία.

Νιώθω πολύ ωραία στα κιλά μου 

Το σώμα σου, το βάρος σου και ο αριθμός στην ζυγαριά της δεν αφορούν κανέναν άλλο πέρα από εσένα. Δεν αφήνουμε έναν αριθμό στη ζυγαριά να μας κάνει χαρούμενους, λυπημένους, να μας τρομάζει, να μας αγχώνει και να καθορίζει τη διάθεσή μας και την εικόνα μας τόσο πολύ. 

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας για την εμφάνιση. Θέλεις και τη δική μου άποψη;

Μια πληρωμένη, ειρωνική απάντηση μπορεί να βάλει κάποιον στη θέση του. Με μια άμεση, προβοκατόρικη απάντηση που δεν θα αρέσει καθόλου στον παραλήπτη.

Σχολιάζεις τα κιλά κι άλλων ανθρώπων; Κι αν ναι, νιώθεις καλά με τον εαυτό σου;

Η διαφορετικότητα είναι ένα από τα αιτούμενα της σημερινής εποχής. Βασικά, η αποδοχή της. Και η αποστιγματοποίηση των σωμάτων που κάποτε ήταν αποκλεισμένα από editorial μόδας. Ενώ υπήρχαν στις καθημερινές ζωές μας. Δεν πρόκειται για κάποια μειονότητα που τώρα ζητά τα δικαιώματά της. Οι γυναίκες της διπλανής πόρτας δεν είναι όπως τα μοντέλα. Εχουν πλαδαρές κοιλιές, κυτταρίτιδα, κανονικά κιλά ή και παραπάνω.

Το πώς και γιατί έχασα κιλά (ή έβαλα κιλά) είναι το λιγότερο ενδιαφέρον θέμα στη ζωή μου

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα παραπάνω.

Ναι, και; 

Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να καταλάβει ο συνομιλητής σας ότι μάλλον ξεπέρασε τα όρια.

Exit mobile version