PROFILE

H Zara Rutherford είναι μία 19χρονη πιλότος που κάνει τον γύρο του κόσμου γράφοντας ιστορία

Instagram.com/fly.zolo

Η Zara Rutherford δεν είναι μία συνηθισμένη 19χρονη. Είναι μία 19χρονη αποφασισμένη να εμφυσήσει στις νέες γυναίκες και τα κορίτσια του κόσμου, την αγάπη για τις πτήσεις και την εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, την μηχανολογία και την τεχνολογία. Και το κάνει ως η πιο νεαρή πιλότος του κόσμου που κάνει τον γύρο του κόσμου. Κι αυτό το ταξίδι πλησιάζει στο τέλος του στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Η 19χρονη Zara Rutherford αρχικά αναμενόταν να προσγειωθεί στο Kortrijk του Βελγίου με το μονοκινητήριο αεροπλάνο της, στις 17 Ιανουαρίου 2022, περισσότερες από 150 ημέρες αφού ξεκίνησε το ταξίδι της για να γίνει η πιο νέα γυναίκα που έκανε τον γύρο του κόσμου πιλοτάροντας. Ωστόσο, καιρικά φαινόμενα έχουν αναβάλει το τέλος του ταξιδιού της για λίγες ημέρες ακόμα κι όπως αναφέρει στα social media της προβλέπει να βρίσκεται στο Βέλγιο την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Zara Rutherford: Πιλότος από κούνια

Πριν από εκείνη ήταν η Αμερικανή πιλότος Shaesta Waiz που στα 30 της είχε καταφέρει το ίδιο ταξίδι. Η νεαρή Zara Rutherford είναι αποφασισμένη να σπάσει αυτό το ρεκόρ και παράλληλα να προσκαλέσει ακόμα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες να λατρέψουν το δικό της πάθος, τις πτήσεις.

Η Zara Rutherford προέρχεται από μία οικογένεια πιλότων, αφού τόσο ο πατέρας της, όσο και η μητέρα της είναι πιλότοι. Από τα 6 της χρόνια ταξίδευε μαζί τους και στα 14 της ξεκίνησε να εκπαιδεύεται. Με καταγωγή από τη Βρετανία και το Βέλγιο, η 19χρονη πήρε το δίπλωμά της ως πιλότος το 2020. Και ξεκίνησε κατευθείαν την προετοιμασία για το εγχείρημά της. Πριν ξεκινήσει τον γύρο του κόσμου με το αεροσκάφος της, η Zara Rutherford είχε ήδη συγκεντρώσει 130 ώρες πτήσεων στις «αποσκευές» της.

Παράλληλα, η Zara Rutherford έχει πάρει τα πρώτα της, αρχικού σταδίου, πτυχία στα Μαθηματικά, Οικονομικά και τη Φυσική και σχεδιάζει να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών.

Το όνειρό της να ανατρέψει τις στατιστικές για τις γυναίκες στην επιστήμη

Ελπίδα της είναι το εγχείρημά της να ωθήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία και τα μαθηματικά, δηλαδή το πεδίο των STEM. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 5% των πιλότων εμπορικών πτήσεων και 15% όλων των επιστημών που αφορούν τους υπολογιστές είναι γυναίκες και η Zara θέλει να το αλλάξει αυτό.

Για να το κάνει χρειάστηκε να αποφύγει έναν τυφώνα στις Φιλιππίνες, τις ανεξέλεγκτες φωτιές της Καλιφόρνια και τις δοκιμές πυραύλων στη Βόρεια Κορέα. Αλλά ο σπουδαίος της σκοπός την κινητοποιεί. «Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι τεράστιο», είπε στο Firstpost σχολιάζοντας τις στατιστικές που σου ανέφερα νωρίτερα.

Μη νομίζεις ότι η Zara Rutherford δεν φοβήθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει αντίξοες καιρικές συνθήκες, detours λόγω της πανδημίας, ένα σκασμένο λάστιχο στο μονοκινητήριο αεροσκάφος της, και θέματα με τη visa της που έφερναν τη μία καθυστέρηση μετά την άλλη.

Οι μικρές απολαύσεις στη ζωή που εκτίμησε η Zara Rutherford

«Όταν φοβάσαι για τη ζωή σου, βλέπεις τα πράγματα με άλλη προοπτική περισσότερο. Δηλαδή, ένα σύννεφο θα μπορούσε να με σκοτώσει», είχε πει στο Associated Press όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προσγειώθηκε στην Ελλάδα. Στα πλούσια κράτη «μεγαλώνουμε με έναν τεράστιο αριθμό δικλείδων ασφαλείας», πρόσθεσε. «Όταν πετάς πάνω από την Αλάσκα, τη Ρωσία ή τη Γροιλανδία καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας. Είμαι μόνη μου. Κανείς δεν υπάρχει να με βοηθήσει αν κάτι πάει στραβά», συμπλήρωνε η Zara Rutherford.

Η μεγάλη εικόνα όμως, αυτού του «μικρού πλανήτη» για εκείνη, είχε πολλά περισσότερα να της προσφέρει από τον φόβο. Τοπία και εικόνες τουλάχιστον μαγικά. Και την έμαθε να εκτιμά τις μικρές απολαύσεις. «Πριν ξεκινήσω όλα είχαν να κάνουν με αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Αλλά τελικά νομίζω, το να βλέπεις τηλεόραση με τις γάτες σου για παράδειγμα είναι κάτι ιδιαίτερο κι αυτό. Είναι εξίσου μοναδικό», σημείωνε.

Το ταξίδι της ξεκίνησε στα μέσα του Αυγούστου 2021 από το Βέλγιο κι οι χώρες στις οποίες ταξίδεψε είναι πολλές. Ξεκίνησε από την Ευρώπη, ταξίδεψε στη βόρεια και τη νότιο Αμερική, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία, την Αλάσκα, την Ασία, πέταξε πάνω από την έρημο Σαχάρα και την αχανή Ρωσία και πλέον είναι έτοιμη να επιστρέψει ως κάτοχος ενός παγκόσμιου ρεκόρ.