ROLE MODELS

Η 22χρονη Astrid διένυσε με το αναπηρικό της καροτσάκι 110 χιλιόμετρα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αρκεί να το θες

Αναπηρία. Πρόκειται για μία λέξη που πολλές φορές συνδέεται με ταμπού, κοινωνικό στίγμα και στερεότυπα. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, η αναπηρία αποτελεί κάτι το «ανοίκειο», το «περίεργο», το «διαφορετικό» και το «ξένο». Επίθετα που όχι μόνο αποτελούν μέρος του λόγου, αλλά απομακρύνουν σε πραγματικό τόπο και χρόνο την επίτευξη μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας στην οποία όλοι κι όλες θα έχουν ισότιμες ευκαιρίες να χαράξουν το δικό τους μέλλον, μακριά και πέρα από αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ο υποβιβασμός των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων είναι φαινόμενο συχνό.

Κόντρα σε αυτά τα στερεότυπα, τις διακρίσεις και των υποβιβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, πάει μία 22χρονη κοπέλα από τη Δανία, η οποία κατάφερε να διανύσει 110χλμ. σε αναπηρικό καροτσάκι στο πλαίσιο του Fjällräven Classic της Σουηδίας το 2021. Γιατί όταν έχεις πείσμα, θέληση και αγάπη να σε περιβάλλει, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ας πάρουμε μαθήματα.

Η 22χρονη Astrid παραδίδει μαθήματα ζωής

Το ετήσιο event πεζοπορίας Fjällräven Classic της Σουηδίας, λοιπόν, που ενώνει λάτρεις των outdoor δραστηριοτήτων από όλο τον κόσμο και διεξάγεται κάθε χρόνο σε έξι διαφορετικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Κορέα), στάθηκε η κατάλληλη αφορμή για την 22χρονη Astrid από τη Δανία, ώστε να μας αποδείξει πως ο συνδυασμός της θέλησης και του ομαδικού πνεύματος, μπορεί να σε φτάσει πολύ μακριά. Και στην περίπτωση της Astrid, η έκφραση αποκτά κυριολεκτική σημασία. Η ίδια κατάφερε με την πολύτιμη βοήθεια της ομάδας της να διανύσει 110 χιλιόμετρα, φτάνοντας από το Nikkaluokta στο Abisko σε αναπηρικό καροτσάκι.

Το κίνητρο και τα εμπόδια που η 22χρονη Astrid κατάφερε να ξεπεράσει για να λάβει μέρος στη διοργάνωση

Όλα ξεκίνησαν όταν η Astrid παρακινήθηκε από τη φίλη της Sine που είχε λάβει παλαιότερα μέρος σε αυτό το event, όταν η τελευταία της περιέγραψε τη μοναδική εμπειρία που βίωσε. Η δήλωση συμμετοχής μαζί με τη μητέρα της δεν άργησε, παρά το γεγονός πως η πεζοπορία στη Σουηδία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μονοπάτι, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες που διεξάγεται ο μαραθώνιος.

Fjällräven

Η αναζήτηση ενός κατάλληλου αναπηρικού αμαξίδιου και η συσπείρωση μίας υποστηρικτικής ομάδας δεν ήταν τα μόνο πρακτικά εμπόδια, τα οποία – φυσικά – θα μπορούσαν να ξεπεραστούν και ξεπεράστηκαν. Εμπόδιο αποτέλεσε η απόρριψη της αίτησης συμμετοχής της από τον Global Event Manager της Fjällräven, Carl Hård Af Segerstad. Ο ίδιος θεώρησε πως η συμμετοχή της ήταν πρακτικά αδύνατη. Ωστόσο, η Astrid δεν το έβαλε κάτω. Έκανε πεζοπορική εξάσκηση με τη μητέρα της στο Söderåsen της Σουηδίας και στη Νορβηγία, ενώ μάλιστα συμμετείχαν στο Fjällräven Classic της Δανίας μαζί με μία ομάδα άλλων τεσσάρων ατόμων.

 

Η woman power πεζοπορική ομάδα αποτελούμενη από 9 υπέροχες γυναίκες

Τα 3 χρόνια σταθερής κι επίμονης προετοιμασίας δικαίωσαν την Astrid, η οποία έγινε δεκτή και στην ομάδα πεζοπορίας της Σουηδίας. Οκτώ γυναίκες ένωσαν τις δυνάμεις τους κι αποτέλεσαν την πεζοπορική ομάδα που συνόδεψε και υποστήριξε με κάθε τρόπο την Astrid στο ταξίδι ζωής 110 χιλιομέτρων που διένυσε. Φυσικά, οι δυσκολίες υπήρξαν, αλλά δεν ήταν απροσπέλαστες για τις 9, συνολικά, γυναίκες.

Παρά, λοιπόν, τα ορισμένα δύσβατα μονοπάτια στα οποία η μαμά της τη μετέφερε στην πλάτη και παρά τις ορισμένες αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν στην πορεία (η μαμά της παθαίνει διάστρεμμα – το αναπηρικό καροτσάκι σπάει την τελευταία μέρα – ξέσπασμα καταιγίδας λίγο πριν τον τερματισμό), οι γυναίκες αποφάσισαν να ολοκληρώσουν σαν μία αήττητη γροθιά το σπουδαίο έργο που είχαν ξεκινήσει.

Ύστερα από 8 ημέρες πεζοπορίας, η Astrid και η ομάδα της έφτασαν στον τελικό τους προορισμό, το Abisko καταφέρνοντας παράλληλα να βάλουν ένα λιθαράκι στον αγώνα της πάταξης των διακρίσεων που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία. «Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Απλώς χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο», είχε αναφέρει παλαιότερα ο ιδρυτής της Fjällräven, Åke Nordin και τα λόγια του βρίσκουν εφαρμογή και ταυτίζονται απόλυτα με την περίπτωση της Astrid, η οποία μετά από 3 χρόνια κατάφερε να πραγματοποιήσει το – άπιαστο έως τότε – όνειρό της.

Ο θεσμός του Fjällräven Classic

Το Fjällräven Classic ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του στον χώρο των outdoor εξορμήσεων το 2005 από τη βόρεια Σουηδία. Απώτερος σκοπός, να ενθαρρύνει τους Σουηδούς να ανακαλύψουν τη φύση, αλλά γρήγορα έγινε θεσμός κι επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Πλέον, διεξάγεται κάθε χρόνο σε έξι διαφορετικά σημεία του πλανήτη: Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Κορέα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Fjällräven Classic θα βρείτε εδώ: https://classic.fjallraven.com/