Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους ζει την εμμηνόπαυση σαν εφηβεία. Η μεγάλη αλήθεια της ημέρας
- 8 ΟΚΤ 2024
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, που θα πρωταγωνιστήσει στη νέα σειρά της ΕΡΤ με την υπογραφή του σκηνοθέτη των τηλεοπτικών επιτυχιών, Μανούσου Μανουσάκη και έχει τίτλο Το Δίχτυ, βρέθηκε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου καλεσμένη του Φώτη Σεργουλόπουλου και της Τζένης Μελιτά στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον.
Με αφορμή την επιλογή της να μην εργαστεί και στο θέατρο τον φετινό χειμώνα, η Τζένη Μελιτα σχολίασε ότι η ηθοποιός έχει να διαχειριστεί και την εφηβεία των 2 γιων που έχει αποκτήσει με τον συνάδελφο και σύντροφό της, Φάνη Μουρατίδη. «Έχω και τη δική μου εφηβεία», είπε η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και όταν της ζητήθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, μοιράστηκε με ειλικρίνεια την πραγματικότητα της περιόδου την οποία διανύει, της εμμηνόπαυσης δηλαδή.
«Η εμμηνόπαυση είναι η εφηβεία των γυναικών. Βρίσκομαι κι εγώ στη δική μου εφηβεία. Είναι φανταστικά», είπε αρχικά με χιούμορ η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και συνέχισε. «Είναι φυσιολογικά. Έχεις κάποια πάνω- κάτω που είναι καμιά φορά λίγο περίεργα. Είναι λίγο απελευθερωτική αυτή η φάση. Έχει δυσκολίες, αλλά είναι και απελευθερωτική», σημείωσε έπειτα η ηθοποιός.
«Αυτό που λέω είναι ό,τι είναι φυσιολογικό- αυτή είναι μια φυσιολογική φάση- είναι μια χαρά που ήρθε. Θα περάσει», σημείωσε η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να μιλούν όλο και περισσότερες γυναίκες για την εμμηνόπαυση.
«Νομίζω ότι πλέον πολλές γυναίκες μιλάνε για την εμμηνόπαυση. Οφείλουμε να μιλάμε γι’ αυτό γιατί, είναι κάτι πάρα πολύ φυσιολογικό. Κάποιες φορές με ενοχλεί η φθορά και κάποιες άλλες μου αρέσει. Η σωματική φθορά με ενοχλεί, που λίγο έχω κάποια θέματα, αλλά η εξωτερική φθορά όχι. Έχω μεγαλώσει τώρα και μου αρέσουν τα παλιά πράγματα, αυτά που έχουν φθαρεί, που δεν είναι καλοφτιαγμένα. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Υπάρχει μια φθορά που συμβολίζει αυτά που πέρασες, τις χαρές, τις λύπες», είπε χαρακτηριστικά η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.
Τώρα μπορεί να μην το είχες σκεφτεί ως τώρα, αλλά η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους δεν είναι η μόνη που έχει συγκρίνει την εμμηνόπαυση με την εφηβεία. Η πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Οστεοπαθητικών Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, Octavia Cannon μιλώντας για τις επιπτώσεις της περιεμμηνόπαυσης στις γυναίκες σε άρθρο στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αμερικανών Οστεοπαθητικών, μιλούσε για «αντίστροφη εφηβεία».
«Νομίζω ότι υποβαθμίζουμε πόσο επηρεάζει η περιεμμηνόπαυση τις γυναίκες», σημείωνε. «Κατά τη διάρκεια αυτής της αντίστροφης εφηβείας, το σώμα των γυναικών υπόκειται σε έντονο στρες που προκαλεί σωματική, ψυχική και συναισθηματική καταπόνηση—κι όμως, σπάνια συζητιέται εκτός του ιατρείου», πρόσθετε η Octavia Cannon.
Ως περιεμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται το διάστημα κατά το οποίο το σώμα μιας γυναίκας προετοιμάζεται για την εμμηνόπαυση. Η μέση διάρκειά της είναι 4 ως 5 χρόνια αλλά μπορεί να διαρκέσει και μία δεκαετία. Το διάστημα αυτό συμβαίνει η μείωση και το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας των γυναικών, τη μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα και σηματοδοτεί μία περίοδο ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής αλλαγής που θα συμβεί νομοτελειακά σε όλες τις γυναίκες. Κι είναι ok, είναι φυσιολογικό, όπως είπε και η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και το να κανονικοποιήσουμε τη συζήτηση γύρω από αυτό, μπορεί τελικά να βοηθήσει όλες μας.
Η μετάβαση αυτή συχνά προκαλεί ακανόνιστους κύκλους, έντονη αιμορραγία, κολπική ξηρότητα, απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης, ημικρανίες, σύγχυση του εγκεφάλου, προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή (PMDD), νυχτερινές εφιδρώσεις και άλλα, όπως αναφέρει η Ένωση Αμερικανών Οστεοπαθητικών.
«Αν προσθέσουμε σε αυτό το στρες το γεγονός ότι οι επαγγελματικές και οικογενειακές ευθύνες κορυφώνονται αυτή την περίοδο, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η περιεμμηνόπαυση συχνά συνδέεται με το αίσθημα εξουθένωσης», σημείωνε στο ίδιο άρθρο η μαιευτήρας-γυναικολόγος και ουρογυναικολόγος, Betsy Greenleaf, που επεσήμανε τη σημασία να ελέγχεται και η ψυχική και συναισθηματική υγεία όσο και τα σωματικά συμπτώματα των γυναικών στους τακτικούς ελέγχους τους, όσο βρίσκονται στην περίοδο αυτή και στην εμμηνόπαυση.