MIND HER BUSINESS

Η Αργυρώ Κουτσουράδη απέδειξε πως όταν μια γυναίκα μπαίνει στα χωράφια, γίνεται η Αγρότισσα της Χρονιάς

photo: Κωνσταντίνος Σοφοκίτης

Η ιστορία της Αργυρώς Κουτσουράδη μάς θυμίζει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των γυναικών σε επιχειρηματικούς τομείς, οι οποίοι παραδοσιακά χαρακτηρίζονται  ανδροκρατούμενοι. Γεωπόνος από τη Χίο, η Αργυρώ κατέκτησε το 2023 τον τίτλο της Αγρότισσας της Χρονιάς στην ΕΕ, καθώς βγήκε πρώτη στην κατηγορία της για «το πιο Ανθεκτικό Έργο» στον 9ο διαγωνισμό του European Congress of Young Farmers.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, η Αργυρώ Κουτσουράδη μού μίλησε για τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, αλλά και για το «παιδί» της, την εταιρία Myrovolos Organics η οποία από το 2015, λειτουργεί ως οικοτεχνία και δραστηριοποιείται στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Η νίκη της Αργυρώς Κουτσουράδη ως Αγρότισσα της Χρονιάς

«Η βράβευση ήρθε από τον διαγωνισμό της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), όπου ανακηρύχθηκα Νέος Αγρότης της Χρονιάς στην Ελλάδα, και έπρεπε να εκπροσωπήσω τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν περίμενα ποτέ τη διάκριση του Ευρωπαϊκού Νέου Αγρότη, και όταν ανακοινώθηκε ότι το βραβείο πηγαίνει στην Ελλάδα, ένιωσα συγκίνηση και χαρά. Η βράβευση ήταν ένας τρόπος αναγνώρισης των κόπων μου, αλλά και δύναμη για τη συνέχεια».

Η Αργυρώ μοιράστηκε επίσης μια προσωπική ιστορία που τη συγκίνησε βαθιά. Λίγες εβδομάδες πριν την τελετή απονομής στις Βρυξέλλες, γέννησε τον γιο της.

Αργυρώ Κουτσουράδη: «Στην αρχή, σκέφτηκα να μην πάω, καθώς ο γιος μου ήταν μόλις 45 ημερών. Αλλά με την υποστήριξη της οικογένειάς μου, αποφάσισα να πάω, γιατί τέτοιες ευκαιρίες έρχονται μια φορά στη ζωή».

Επιχειρηματικότητα μετ΄εμποδίων

Η Αργυρώ μού μίλησε και για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημά της. «Ξεκίνησα το 2015, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες αρνήθηκαν να μου δώσουν ακόμη και ένα μικρό δάνειο, αλλά κατάφερα να ενταχθώ σε προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader, που μου έδωσαν ώθηση».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έλλειψη δικτύων προώθησης των προϊόντων της και στην πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα.

Αργυρώ Κουτσουράδη: «Συχνά άκουγα ότι μια γυναίκα δεν έχει θέση στα χωράφια, αλλά αυτό με έκανε να θέλω να αποδείξω το αντίθετο».

Ποιότητα – βιωσιμότητα σημειώσατε Χ

Αργυρώ Κουτσουράδη, τι χρειάζονται οι αγρότισσες σήμερα στην Ελλάδα; photo: Κωνσταντίνος Σοφοκίτης

«Η καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών της Χίου (κρίταμο, ρίγανη, φασκόμηλο) με βιολογικές μεθόδους είναι η βάση μας. Η τυποποίηση είναι μια απαιτητική διαδικασία, από τη συγκομιδή μέχρι τη συσκευασία. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει την αυστηρή διαχείριση ποιότητας και τη χρήση ISO 22000, ενώ προσπαθούμε να διατηρούμε την παράδοση και την καινοτομία παράλληλα» τονίζει η ίδια.

Η Αργυρώ Κουτσουράδη δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και την καινοτομία: «Συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ώστε να εξελισσόμαστε συνεχώς. Η ψηφιακή τεχνολογία παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην προώθηση των προϊόντων μας.

Οι αξίες και οι αρχές της Myrovolos Organics περιστρέφονται γύρω από την ποιότητα τη βιωσιμότητα και την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η βιωσιμότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι θεμελιώδης αρχή για τη παραγωγή των φυτών μας. Η ενσωμάτωση των αξιών της Myrovolos Organics στην επαγγελματική καθημερινότητα, αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου αξιόπιστου και ηθικού επιχειρηματικού μοντέλου που εφαρμόζουμε σε κάθε πτυχή λειτουργίας της επιχείρησης από την παραγωγή και τη διαχείριση, μέχρι τις σχέσεις με τους πελάτες και τους συνεργάτες. 

Προσωπικά η φιλοσοφία μου σχετικά με τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη στην αγροτική παραγωγή, επικεντρώνεται ότι η γη δεν είναι απλώς ένας πόρος προς εκμετάλλευση αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται σεβασμό, φροντίδα και αειφόρος διαχείριση».

Νέα αγρότισσα ψάχνει ίσες ευκαιρίες

Η Αργυρώ υποστηρίζει ότι, αν και πολλές γυναίκες ασχολούνται με τη γεωργία, συχνά δεν λαμβάνουν την ίδια αναγνώριση ή ευκαιρίες με τους άνδρες.

«Οι γυναίκες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε γη και χρηματοδότηση. Όμως, η τεχνολογία και η καινοτομία δημιουργούν νέες προοπτικές, όπου η μυϊκή δύναμη δεν είναι απαραίτητη. Πολλές νέες γυναίκες ξεκινούν τη δική τους αγροτική επιχείρηση και γίνονται πρότυπα για άλλες».

Ο ρόλος της γυναίκας στην αγροτική επιχειρηματικότητα είναι καθοριστικός για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Με τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής τους στο τομέα οι γυναίκες συμβάλουν στην ενίσχυση των αγροτικών κοινοτήτων και στη δημιουργία ενός πιο δικαίου και αειφόρου γεωργικού τομέα. Η στήριξη των αγροτισσών μέσω εκπαιδευτικών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι κρίσιμη για την ενδυνάμωση του ρόλου τους και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. 

Αργυρώ Κουτσουράδη: «Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς»

Τι συμβολή δίνει η ίδια σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον τομέα της γεωπονίας ή της αγροτικής επιχειρηματικότητας;

«Να μην απογοητεύεσαι από τα εμπόδια, αλλά να τα βλέπεις ως προκλήσεις. Η συνεργασία και η συνεχής εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας. Αξιοποίησε τοπικές ποικιλίες και καινοτόμησε. Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς».

Με τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι γυναίκες οφείλουν πάνω από όλα στον ίδιο τους τον εαυτό να κυνηγούν τα όνειρα τους και να μην τα παρατάνε για κανέναν».

Η νέα γενιά αγροτιάς

Αργυρώ Κουτσουράδη, τι χρειάζονται οι αγρότισσες σήμερα στην Ελλάδα; photo: Αργυρώ Κουτσουράδη

Οι προσδοκίες της Αργυρώς Κουτσουράδη για την αγροτική κοινότητα της Χίου και τη νέα γενιά αφορούν τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης, την εισαγωγή καινοτομιών και τη διασφάλισης της βιώσιμης και αυθεντικής γεωργίας.

«Η Χίος έχει μακρά ιστορία αγροτικής παραγωγής με σημαντικά προϊόντα μαστίχα, εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά. Για μένα η νέα γενιά καλείται να συνεχίσει αυτή την παράδοση μέσα από τις καινοτομίες, διαρκή εκπαίδευση, μέσα από συνέργειες, προωθώντας την τοπικότητα και αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια, προσαρμοσμένοι στις νέες κλιματικές και οικονομικές προκλήσεις. Με επίκεντρο την τοπικότητα και την ποιοτική παραγωγή.

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας κι ενώ μου μιλά για τους στόχους και τα όνειρά της για το Myrovolos Organics, καταλαβαίνω πως η διάκριση της Αγρότισσας της Χρονιάς, ήταν απλώς η αρχή για μια πολλά υποσχόμενη συνέχεια:

Θέλω να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε τη διατήρηση της παράδοσης με τη συνεχή καινοτομία και την αειφορία, με βασικά στοιχεία την επέκτασης της προϊοντικής μας γκάμας μέσα από την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων σε συνδυασμό με άλλα τοπικά προϊόντα όπως η μαστίχα και το μανταρίνι Χίου.

Η προώθηση της βιωσιμότητας, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η διεθνής ανάπτυξη και η επέκταση σε νέες αγορές. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, αλλά και η συνεργασίες με φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα για την προώθηση της τοπικότητας».

Αντί επιλόγου

Το 2026 θα είναι το Διεθνές Έτος της Αγρότισσας (International Year of the Woman Farmer), μια ιστορική πρωτοβουλία που αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην παγκόσμια γεωργία. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις για τις οποίες μίλησε και η Αργυρώ και αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε γη, χρηματοδότηση και τεχνολογία.

Mια ιστορική πρωτοβουλία που φέρνει στο προσκήνιο τη σημαντική συμβολή των γυναικών στη γεωργία και την αειφορία και τον κρίσιμο ρόλο τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι η ενδυνάμωση των γυναικών (και) στον αγροτικό τομέα δεν είναι μόνο μια κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και ένα βήμα προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο.