WOMEN TODAY

Η Αθηναΐς Νέγκα μιλά για τις γυναίκες που δουλεύουν στην τηλεόραση: «Κανείς άντρας δεν νομίζω πως έχει περάσει τέτοια»

Instagram.com/athinaisnega

Η κοινωνία μας μπορεί να κατοικείται και από γυναίκες αλλά ακόμα και σήμερα δεν είναι φτιαγμένη γι’ αυτές. Η πατριαρχία καλά κρατεί και γεμίζει ακόμα τις γυναίκες με αμφιβολίες για τον εαυτό τους, τις αποφάσεις, τις ικανότητές τους, τα θέλω τους, τα μπορώ τους. Ακόμα και σήμερα από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο πράγμα, μπορούμε δυστυχώς να διαπιστώνουμε ότι ισότητα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη. Ένα «αλλά» εμφανίζεται πάντα πίσω από «είμαστε ίσοι» για να μας χαλάσει τα σχέδια. Πολλές φορές ο σεξισμός, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός, οι διακρίσεις δεν γίνονται τόσο φανερά, αλλά υποδόρια. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκε γράφοντας τις σκέψεις της στο Instagram η Αθηναΐς Νέγκα.

Η δημοσιογράφος ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ένα video με πλάνα από φωτογράφισή της. Και θέλησε να ξεδιαλύνει το glamour που φέρει μια φωτογράφιση, μιλώντας για τα υπόλοιπα κομμάτια της δουλειάς της. Η Αθηναΐς Νέγκα μιλά για τα άχαρα σημεία της δουλειάς, αλλά και για κάθε φορά που η ίδια και οποιαδήποτε γυναίκα στη θέση τους έπρεπε να αποδείξει ότι είναι και έξυπνη εκτός από όμορφη, ή που έπρεπε να δεχτεί ότι δεν είναι αρκετά ωραία και επομένως θα έπρεπε να προσπαθήσει να φανεί έξυπνη.

Στην κοινωνία μας που εξυπηρετεί την πατριαρχία πρέπει να χωράμε σε έναν ρόλο και να μένουμε αποκλειστικά σε αυτόν. Ή όμορφες ή έξυπνες. Ή νοικοκυρές ή καριερίστες. Ή μαμάδες ή γεροντοκόρες. Αλίμονο αν ήμασταν πρακτικά (όχι στα λόγια) ελεύθερες να είμαστε λίγο από όλα ή και τίποτα από τα παραπάνω. Αλίμονο αν εκτός από ένα ωραίο σώμα διαθέταμε κι έναν ωραίο λόγο. Αλίμονο αν είμαστε ωραίες και διαβάζουμε ποίηση. Αλίμονο αν θέλουμε να ζητάμε ρομαντισμό και είμαστε ανεξάρτητες.

Αλίμονο αν θέλουμε να είμαστε απλά ο εαυτός μας με το φύλο μας απλά να είναι μια βιολογική ιδιότητα κι όχι κάτι που ορίζει ολόκληρη την καθημερινότητά μας. Τότε λόγια όπως αυτά που μοιράστηκε η Αθηναΐς Νέγκα δεν θα μας έβγαζαν νόημα. Αντίθετα τώρα, καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θέλει να πει ακόμα κι αν δεν εργαζόμαστε στην τηλεόραση. Ακόμα κι αν είμαστε απλά εργαζόμενες οπουδήποτε. Ακόμα κι αν έτυχε να είμαστε απλά γυναίκες.

Για να είμαι ακριβής: Αν έτυχε να είμαστε απλά γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, η οποία το 2019 κατατάχθηκε στην 28η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Γιατί για τη γυναίκα στη Σουηδία ή τη Δανία δεν ξέρω αν ισχύουν τα ίδια συναισθήματα στον ίδιο βαθμό. Θέλω να σου θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η έμφυλη ανισότητα στον τομέα της εργασίας εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Σε μία κλίμακα από το 1 (απόλυτη ανισότητα) ως το 100 (απόλυτη ισότητα) στην Ελλάδα ο τομέας της εργασίας σκοράρει 64,2 μονάδες. Το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται σε κλάδους που θεωρούνται «αντρικοί» σύμφωνα με τα έμφυλα στερεότυπα η παρουσία μας είναι μόλις 4%. Αυτά τα λίγα στατιστικά πιστεύω πώς σε βάζουν στο κλίμα.

«Μόνο ένα μέρος της δουλειάς μου είναι αυτό που βλέπετε, τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά σχέση και είναι άχαρα καθώς το να κάθεσαι σε μια καρέκλα μπροστά σε έναν υπολογιστή μέχρι να μουδιάσει ο πωπός σου, δεν ξεχειλίζει glamour. Οταν είσαι γυναίκα όμως το ένα μέρος το λαμπερό τσακώνεται με το άλλο», γράφει η δημοσιογράφος.

«Σε τρελαίνουν και οι γύρω, μέχρι να βυθιστείς στην ανασφάλεια σου. Συνήθως υπονοούν, άλλες φορές τα λένε σε ενδιάμεσους για να στα μεταφέρουν προσθέτοντας και λίγη δική τους φρέσκια κακιούλα: “δεν είσαι αρκετά έξυπνη και σοβαρή και έγκυρη διότι κάνεις την ωραία” και “δεν είσαι αρκετά ωραία για να κάνεις την ωραία, άρα τράβα να κάνεις την έξυπνη”. Κανείς άντρας δεν νομίζω πως έχει περάσει τέτοια», σημειώνει η Αθηναΐς Νέγκα.

Και είναι μάλλον αλήθεια. Βλέπεις η εξωτερική εμφάνιση ενός άνδρα μπορεί να είναι εισιτήριο για μία θέση που απαιτεί να είναι εμφανίσιμος αλλά δεν είναι κριτήριο για την αξία του ως εργαζόμενος ή για το ποιόν του ως άνθρωπος. Η εξυπνάδα και η ικανότητα του δεν αμφισβητείται σε καθημερινή βάση.

«Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν προσπαθείς να τα βλέπεις με χιούμορ διότι σε νομίζουν τρελή και ανεξέλεγκτη», συνεχίζει η Αθηναΐς Νέγκα. Οι συμπεριφορές μας συχνά δεν γίνονται κατανοητές. Αποδίδονται σε «ορμόνες» σε «περιόδους» στην «τρέλα» μας και την έλλειψη «αυτοελέγχου». Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια μας να αναλογιστεί πώς πραγματικά μας φέρεται, πώς μας κατηγοριοποιεί σαν να μην υπάρχει αύριο και μας καλεί να ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις κατηγορίες που δεν συναντιούνται πουθενά. Ενδεικτικές κατηγορίες: «Σκύλα» και «Χαζογκόμενα», φτιαγμένες αποκλειστικά για χρήση στις γυναίκες. Έχουμε και τις δικές μας λέξεις σε αυτόν τον κόσμο. Έναν κόσμο που μοιραία μας αφήνει κατακερματισμένες.

«Μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης δεν υπάρχει. Κόβεις τη ζωή σε κομμάτια, το πιο «βολικό» είναι να μην επικοινωνούν πολύ μεταξύ τους. Περνάς όσο καλύτερα μπορείς, μιλώντας όσο λιγότερο: μεγάλη επιτυχία έτσι ..όχι, δεν κάνεις! Λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν όμως λίγες μέρες καλές!», καταλήγει η Αθηναΐς Νέγκα. Και μαζεύω τα κομμάτια μου για να τους διαβάσω όλα όσα έγραψε.

Exit mobile version