Η Ελένη Ράντου μίλησε για την απειλή που δέχτηκε από διευθυντή καναλιού
- 21 ΝΟΕ 2022
Η Ελένη Ράντου είναι μία καλλιτέχνης που δεν «μασάει» τα λόγια της. Εδώ και χρόνια μιλά ανοιχτά για τον σεξισμό που έχει αντιμετωπίσει ως γυναίκα στον χώρο, ενώ αυτή τη φορά μίλησε στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή Τετ α Τετ για συγκεκριμένα, δυσάρεστα περιστατικά που έχει βιώσει στον χώρο της τέχνης.
Από περιστατικά παρενόχλησης, μέχρι το χαστούκι που χρειάστηκε να δώσει, αλλά και υποτιμητικές συμπεριφορές και εκφοβισμούς, κάποιες από τις εμπειρίες που έχει βιώσει η Ελένη Ράντου στο θέατρο, υπήρξαν τουλάχιστον δύσκολες.
Με αφορμή την παράσταση Το πάρτυ της ζωής μου, η Ελένη Ράντου μίλησε στον Τάσο Τρύφωνος για τη δική της ζωή και την πορεία της στην τέχνη. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις στιγμές που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σεξιστικές συμπεριφορές, ηλικιακό ρατσισμό και σεξουαλική παρενόχληση. Ακόμη μίλησε για το ελληνικό #MeToo και τις υποθέσεις που έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη.
«Η δική μας γενιά το είχε ψωμοτύρι ότι οπωσδήποτε κάποιος θα γίνει ενοχλητικός. Το “ενοχλητικός” το έχω βιώσει και στο φλερτ που δεν έχει να κάνει με τη δουλειά. Είχες μάθει ότι ο άντρας είναι ο επιθετικός αυτός που διεκδικεί και η γυναίκα η αμυντική. Μου έχει τύχει να μου πουν ότι θα πάρουν άλλον στη δουλειά που ικανοποιεί περισσότερες από μία ανάγκες», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ελένη Ράντου.
Για το πώς έχει αντιδράσει απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση η Ελένη Ράντου σημείωσε: «Έχω δώσει και χαστούκι, έχω φύγει προτού με “φύγουν”, έχω υποστεί ταπείνωση», είπε η Ελένη Ράντου. Στην ερώτηση του παρουσιαστή για το τι εννοεί ταπείνωση, η ίδια εξήγησε: «Να σου λέει ένας παραγωγός ότι “τώρα τα έχεις με τον Βασίλη και γι’ αυτό μας αφοράς”. Αυτό το θεωρώ μεγαλύτερη κακοποίηση από το να μου την είχε πέσει. Ήταν σαν να λένε “χρησιμοποιούμε την προσωπική σου ζωή για κράχτη”».
«Το χειρότερο που θυμάμαι, είναι ότι πολλές φορές υπήρχε μία αίσθηση εκβιασμού, σου κάνουν τον προστάτη κι αυτό είναι επίσης πολύ επικίνδυνο. Όταν έκανα μια σειρά και η οποία είχε κάποια προβλήματα, βρέθηκα με διευθυντή καναλιού, ο οποίος μου είπε “θα κάνεις αυτό που σου λέμε εμείς γιατί έχεις ένα θεατράκι και θα στο κλείσουμε”. Όχι, δεν μάσησα. Τότε του απάντησα “ξέρεις πόσοι διευθυντές έχουν περάσει από ‘δω;”. Μου έτυχε να με φωνάξουν πέρσι πρόπερσι για μια σειρά και με κοιτούσαν καλά καλά για να δουν πόσο έχω μεγαλώσει και αν κάνω για το ρόλο, μήπως έχω σιτέψει. Το είδα στο βλέμμα τους. Μετά μου είπαν ότι δεν τους κάνω», περιέγραψε στη συνέχεια η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας.
Όλα αυτά μπήκαν στη συζήτηση που είχε ο Τάσος Τρύφωνος και η Ελένη Ράντου με αφορμή την κουβέντα τους για συναδέλφους της που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για υποθέσεις βιασμών και απόπειρων βιασμών στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo. «Δεν θα ήθελα να έχω καλλιτεχνική σύμπραξη. Αν η απόφαση είναι καταδικαστική δεν θα ήθελα να συμπράξω. Έτσι κι αλλιώς μέσα στο πέρασμα των χρόνων, δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχω συμπράξει με αυτά τα άτομα. Ασχέτως παραβατικότητας, δεν μπορούσα να βρω κοινό κώδικα», σημείωσε σχετικά η Ελένη Ράντου.
Πιο συγκεκριμένα μίλησε για τον Πέτρο Φιλιππίδη με τον οποίο είχαν βρεθεί «Στα νέα του ΑΝΤ1», όπως είπε η Ελένη Ράντου. «Ασχέτως του ταλέντου του δεν ένιωθα ότι είχα κάτι κοινό να μοιραστώ. Ένιωθα ότι είχε μία αμετροέπεια, ότι δεν ήταν “παν μέτρον άριστον”. Δεν είναι όλοι αμετροεπείς», σημείωσε η Ελένη Ράντου.
Η ίδια σημείωσε ότι της έχει τύχει να συνεργαστεί με σκηνοθέτη ο οποίος ξέφυγε από τα όρια και δεν συνεργάστηκε ξανά μαζί του. «Μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας. Και το σεξουαλικό, κατάχρηση εξουσίας είναι. Τη συναντάς παντού. Οποιοσδήποτε έχει εξουσία είναι το πιο σπάνιο να κάνει σωστή χρήση της και να σέβεται τον άλλο και να του συμπεριφέρεται ισότιμα και να μην το κακοποιεί. Είναι βίαιη η καθημερινότητά μας, πολλά χρόνια», εξήγησε η Ελένη Ράντου.
«Το ότι αποφασίσαμε να βάλουμε ένα όνομα σε μία συμπεριφορά, είναι ένα μεγάλο προχώρημα. Γιατί μέχρι τώρα έτσι ζούμε. Κακοποιούμαστε από τον ταξιτζή που θα μπεις μέσα, από τον τρόπο που οδηγούμε, από τον τρόπο που λέμε καλημέρα, από τον τρόπο που συζητάμε, από τον τρόπο που ο καθένας θέλει μόνο το δικό του να περνάει, κακοποιούμαστε από τα πάντα», εξήγησε η Ελένη Ράντου.
Η έκπληξη δεν χωρά εδώ, όπως επεσήμανε και η Ελένη Ράντου, καθώς η καθημερινότητά μας περιείχε βία εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Είμαστε όμως στο επόμενο βήμα, αυτό κατά το οποίο «το ονοματίζουμε» και «το συνειδητοποιούμε» και «εκπαιδευόμαστε να το διαχειριζόμαστε». Κι αυτό είναι τουλάχιστον καλό.
H Ελένη Ράντου σε πρόσφατη συνέντευξή της στο LadyLike και τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου είχε μιλήσει για τον σεξισμό που έχει αντιμετωπίσει κι είχε μοιραστεί τη σκέψη της για το ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας απέναντί του.
«Δεν υπάρχει γυναίκα που να διαθέτει ηγετικές ιδιότητες και να μην έχει δεχθεί σεξισμό από ηθοποιούς ή σκηνοθέτες που αποφεύγουν να συνεργαστούν μαζί της ακριβώς επειδή είναι leader. Δεν διαφέρει το θέατρο από όλη την υπόλοιπη, ελληνική κοινωνία. Μπορεί καμιά φορά να κάνει πιο ανεκτικές επιλογές, να σου επιτρέπει να υπάρχεις σε σύγκριση με αλλους χώρους, αλλά έχει κι αυτό τις αγκυλώσεις του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν αλλάζει η νοοτροπία επειδή εξελίξαμε το φραστικό μας κομμάτι. Το μίσος υπάρχει και θέλει πολύ χρόνο για να φύγει, ειδικά όταν χαρακτηρίζεσαι από καθυστερημένη αντίδραση στην αλλαγή, όπως εμείς. Πάντα πηγαίναμε 30 χρόνια πίσω, είμαστε πιο κλειστοί, πιο καχύποπτοι στις αλλαγές. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ενάντια στον σεξισμό είναι να τον αποβάλλουν οι ίδιες οι γυναίκες», πρόσθεσε.