FEMALE TALK

Η Ελεονώρα Μελέτη θυμάται τον φόβο της «αποτυχίας» με φωτογραφία της από το λύκειο

Instagram.com/nonoram

Οι πανελλαδικές εξετάσεις της φετινής χρονιάς, θα κάνουν την πρεμιέρα τους αυτήν την εβδομάδα. Το άγχος όσων θα κάνουν την προσπάθειά τους, ώστε να περάσουν σε κάποια δημόσια σχολή, κορυφώνεται και εν όψει αυτής της ιδιαίτερα στρεσογόνας περιόδου, η Ελεονώρα Μελέτη θυμήθηκε τα παλιά.

Η Ελεονώρα Μελέτη, λοιπόν, έκανε αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 1996. Τότε που η ίδια έδωσε πανελλαδικές για την εισαγωγή της στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Κάτι που εν τέλει κατάφερε.

Ωστόσο, αυτό που ανέδειξε η παρουσιάστρια μέσα από τη δημοσίευσή της, δεν ήταν η δική της επιτυχία, αλλά η προβληματική εμπειρία που είχε, πριν πετύχει. Μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στη λανθασμένη βαρύτητα της αποτυχίας, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τους βαθμούς που οι μαθητές θα λάβουν στις πανελλήνιες.

Η Ελεονώρα Μελέτη μιλάει για την εμπειρία της στις πανελλήνιες και τη λανθασμένη σπουδαιότητα που δίνεται σε αυτές

Η Ελεονώρα Μελέτη, λοιπόν, ανέλαβε να αποδυναμώσει τη «βαριά» σημασία της επιτυχίας και της αποτυχίας στις πανελλήνιες και το κατάφερε με τα πιο εύστοχα λόγια. Δώσε βάση.

«1996. Παραμονή πανελλαδικών εξετάσεων. Ακούω discman, πιθανότατα Eros ramazzotti. Με αφορμή τις πανελλαδικές θέλω να σας πω μια ιστορία. Τότε κανείς δεν ήξερε ότι θα δώσω εξετάσεις. Θεωρούσαν δεδομένο ότι θα πάω εξωτερικό. Δεν το είχα μοιραστεί με κανέναν. Καθηγητές, συμμαθητές, φίλους», ανέφερε στην αρχή της δημοσίευσής της η Ελεονώρα Μελέτη, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια τον λόγο που έδωσε πανελλήνιες χωρίς να το πει σε κανέναν.

«Είχα τη βαθιά τοξική πεποίθηση ότι είμαι χαζή και ότι θα αποτύχω»

«Ο λόγος; Είχα τη βαθιά τοξική πεποίθηση ότι είμαι χαζή και ότι θα αποτύχω. Αυτό με είχε κάνει να πιστέψω το πιο παρωχημένο σύστημα της τότε παιδείας που επιβράβευε την ικανότητα στη «παπαγαλία» και αναδείκνυε ως καλούς μαθητές όσους είχαν 20αρια. Ήμουν μια σχεδόν κακή μαθήτρια. Με μαθηματικά, φυσική, χημεία, άλγεβρα, γεωμετρία, φυσική και χημεία πολύ κάτω από τη βάση. Από 6 έως 8. (Άριστα το 20).

Έγραφα καλά, όμως, και ήμουν καλή στις ξένες γλώσσες, αλλά οι βαθμοί μου με χαρακτήριζαν ως «κακή μαθήτρια που ποτέ δεν θα περάσει». Προετοιμάστηκα κρυφά για τις πανελλαδικές 1 χρόνο. Τρίτη δέσμη. Και το έκανα κρυφά για να μην χρεωθώ την αποτυχία. Να μην πει κανείς αυτό ακριβώς που ήδη άκουγα προκαταβολικά. «Έδωσε κ απέτυχε», πρόσθεσε στη συνέχεια η Ελεονώρα Μελέτη αναδεικνύοντας την τοξικότητα της «αποτυχίας» από την οποία περιβάλλονται οι πανελλήνιες.

 

«Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δινόταν τέτοια σπουδαιότητα στις πανελλαδικές»

Στη συνέχεια, η Ελεονώρα Μελέτη έθεσε την πιο to the point ερώτηση και έδωσε την πιο σωστή απάντηση. «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δινόταν τέτοια σπουδαιότητα στις πανελλαδικές. Γιατί έσκαγε μέσα στις ψυχές των μαθητών τέτοιο κύμα άγχους και πίεσης. Σήμερα 43 χρόνων, αν είχα τη δυνατότητα να γυρίσω πίσω, θα έλεγα σε όλους ότι πάω να δώσω πανελλαδικές και σκασίλα μου τι θα έλεγαν και τι θα περίμεναν. Θα έδινα τον καλύτερο μου εαυτό, όπως και έκανα, δεσμευμένη στο στόχο μου, αλλά αναγνωρίζοντας πως ακόμα κ αν δεν τα καταφέρω, δεν θα έχω “αποτύχει”!».

Και συνέχισε με τα πιο σπουδαία λόγια: «Δεν είσαι ο μέσος όρος των βαθμών σου. Δεν είσαι το αποτέλεσμα των εξετάσεών σου. Δεν έχεις ιδέα στην ηλικία σου για το ΠΟΙΟΣ είσαι και πόσα μπορείς να πετύχεις στη ζωή! Αν έχεις προετοιμαστεί καλά, πήγαινε, δώσε, συγκεντρωμένος, με ψυχραιμία, με αγάπη στη γνώση κ σεβασμό στο γραπτό σου, και ό,τι κ αν φέρεις, άσε τη ζωή να κάνει τα μαγικά της! Και να θυμάσαι: Οι άλλοι πάντα θα ‘χουν να λένε!».

Ελεονώρα Μελέτη: «Μην βασίζεις την αυταξία σου σε βαθμούς»

«Μπορεί τελικά στη περίπτωση μου να μην είπε κανείς «έδωσε και απέτυχε» οι περισσότεροι, όμως, είπαν: «κάλε; Αυτή πως πέτυχε; Ξεκινούν οι πρώτες από τις 100αδες μετέπειτα αξιολογήσεις στη ζωή. Μην βασίζεις την αυταξία σου σε βαθμούς. Οποίο κ αν είναι το αποτέλεσμα. Είσαι μοναδικός (και δεν είσαι χαζός)», κατέληξε η Ελεονώρα Μελέτη, εστιάζοντας σε μία μεγάλη αλήθεια που λίγοι συλλογίζονται: Οι βαθμοί δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να σου καθορίσουν τη ζωή.

Exit mobile version