#METOO

Η Έλλη κακοποιήθηκε σεξουαλικά στα 11 από τον 19χρονο αδερφό της και πάλεψε 20 χρόνια για την αλήθεια

Angelos Tzortzinis/AFP

Η Έλλη είναι 33 ετών και βίωσε τη σεξουαλική βία από τον αδερφό της όταν ήταν μόλις 11 ετών. Ήταν μικρό κορίτσι ακόμα και ποτέ δεν μετάνιωσε ότι επέλεξε αντί της οικογένειάς της, το δικαίωμά της στην αλήθεια. Μίλησε για όλα αυτά στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων AFP και τη δημοσιογράφο Hélène Colliopoulou . Το τελευταίο μιλώντας για την Ελλάδα όπου ζει η Έλλη, αναφέρεται σε μία «χώρα όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί η πατριαρχική κουλτούρα». Το όνομα αυτό δεν είναι το πραγματικό της, ζήτησε από το AFP να μιλήσει με αυτό το ψευδώνυμο.

«Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στην οικογένειά μου και στο δικαίωμά μου στην αλήθεια. Επέλεξα το δεύτερο και ποτέ δεν το μετάνιωσα», είπε χαρακτηριστικά η Έλλη στο AFP και την Hélène Colliopoulou. 22 χρόνια μετά το περιστατικό που σημάδεψε την παιδική της ηλικία και τη μετέπειτα ζωή της, εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός με ειδίκευση στη βία κατά των γυναικών.

κακοποίηση

Η Έλλη ξέρει πώς έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα, πόσο έχουν αυξηθεί τα περιστατικά έμφυλης βίας, αλλά και πόσες κοινωνικές αλλαγές βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα ζητήματα σεξουαλικής βίας. Μπορεί στις ΗΠΑ το #MeToo να κορυφώθηκε το 2017, τότε που ο Harvey Weinstein αποκαλύφθηκε ως κακοποιητής μέσα από ρεπορτάζ των The New York Times και New Yorker, αλλά στην Ελλάδα άργησε κάποια χρόνια. Την «έναρξη» του #MeToo στην Ελλάδα έκανε η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου που κατήγγειλε στέλεχος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας για βιασμό.

Επιπλέον, η Ελλάδα μετρά περισσότερες από 50 γυναικοκτονίες την τελευταία 4ετία. Από τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρόγραμμα Panic Button σε Αττική και Θεσααλονίκη για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο μέσα στο 2024 έχουμε μετρήσει 15 θύματα γυναικοκτονιών.

Σύμφωνα με το AFP «οι φωνές που ζητούν περισσότερες προσπάθειες μέσα στις οικογένειες και στα σχολεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της τοξικής αρρενοπώτητας» στη χώρα μας. Μια τέτοια φωνή υψώνει και η Έλλη που κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε ηλικία 11 ετών, από τον 19χρονο αδερφό της για έναν χρόνο. Απόρροια της κακοποίησης ήταν απόπειρες αυτοκτονίας που έκανε η Έλλη, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και επεισόδια αυτοτραυματισμού.

Η Έλλη, η πίεση για σιωπή, η κατάρρευση και η ανάγκη για δικαιοσύνη

Η Έλλη δεν είπε κάτι στην οικογένειά της και έφυγε από το σπίτι της για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Όταν στο τέλος των σπουδών της, το 2014, οι γονείς της τής ζήτησαν να επιστρέψει να μείνει μαζί τους και με τον αδελφό της, κατέρρευσε. «Ένιωθα τεράστια πίεση και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Άκουγα τη φωνή του αδελφού μου και τον έβλεπα στα πρόσωπα των ανθρώπων στο δρόμο», ανέφερε στο AFP.

Η Έλλη εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική κι όπως είπε στο AFP, έγινε «η τρελή της οικογένειας». Μετά την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας το 2016 μίλησε στους γονείς της. Συνάντησε την οργή της μητέρας της. Ανάμεσα στα λόγια που άκουσε; «Θέλεις να καταστρέψεις την οικογένειά μας;» ή «Θέλεις να στείλεις τον αδελφό σου στη φυλακή;». Η ενεργητική φωνή στις προτάσεις αυτές μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι η κουλτούρα του βιασμού. Είναι το θύμα που «καταστρέφει», δεν είναι ο δράστης και οι επιλογές του που το έκαναν ήδη αυτό.

Όταν πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει τον αδερφό της, την αποθάρρυναν από το να τον μηνύσει καθώς η κακοποίηση είχε συμβεί πριν από χρόνια. Όταν όμως η σύζυγος του αδερφού της έμεινε έγκυος το 2018 ήξερε ότι δεν έπρεπε να περιμένει άλλο. Κατέθεσε μήνυση τελικά μόλις 4 μήνες πριν παραγραφεί το έγκλημα του αδερφού της για κακοποίηση ανηλίκου.

Η Έλλη βρέθηκε στο δικαστήριο κι εκεί «ήθελα να ακούσω ότι ήταν ένοχος. Μέχρι τότε εγώ ήμουν αυτή που ένιωθε ένοχη», είπε χαρακτηριστικά. Η μητέρα της, όσο τραγικό κι αν σου ακούγεται, υπερασπίστηκε τον αδερφό της. Το ίδιο έκαναν κι οι περισσότεροι συγγενείς της, όπως αναφέρει το AFP. Αλλά για εκείνη δεν είχε σημασία. «Δεν αισθανόμουν διαφορετική ή μόνη», είπε. Στο πλευρό της ήταν η Σοφία Μπεκατώρου και 30 ακόμα γυναίκες. Ο αδερφός της καταδικάστηκε το 2020 σε 3ετή φυλάκιση με αναστολή. 2 χρόνια μετά καταδικάστηκε και στο Εφετείο σε 3 ακόμα χρόνια φυλάκισης και πάλι με ανασταλτικό χαρακτήρα.

«Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι σώμα της κόρης, της αδελφής ή της συζύγου τους, τούς ανήκει. Στόματα άνοιξαν, αλλά τα αυτιά παραμένουν κλειστά στην πατριαρχική κοινωνία μας», δήλωσε η Έλλη στο AFP και τη δημοσιογράφο Hélène Colliopoulou.

Και αν σκεφτεί κανείς ότι 15 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους από πρώην και νυν συντρόφους τους το 2024, αν σκεφτείς ότι μία από αυτές τις γυναίκες έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου βρέθηκε για να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό του, αν σκεφτείς ότι έχουν καταγραφεί 3818 κλήσεις από θύματα ενδοοικογενειακή βίας στο πρώτο 5μηνο του 2024 και 1357 συλλήψεις κακοποιητών (το AFP αναφέρει επιπλέον και την υπόθεση του αστυνομικού φρουρού στη Βουλή και της κακοποίησης των παιδιών του, αλλά και την υπόθεση του ποινικολόγου που χτύπησε την πρώην σύζυγό του μέσα στο αυτοκίνητο τους), μάλλον η Έλλη έχει δίκιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον συζητάμε ανοιχτά για όλα αυτά. Σαν να αποφασίσαμε να σηκώσουμε το χαλί κάτω από το οποίο κρύβαμε όλα τα εγκλήματα που δεν θέλαμε να βλέπουμε, που προσποιούμασταν ότι δεν υπήρχαν. Κι αυτό είναι ένα μικρό κέρδος. Και το οφείλουμε σε γυναίκες σαν την Έλλη.

Exit mobile version