FEMALE TALK

Η Emma Watson εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Παλαιστίνη και δέχεται επιθέσεις. Μήπως η αλήθεια πονάει;

© 2022 Scott Garfitt/AP IMAGES

Παλαιστίνη και Ισραήλ. Χαμάς και Τελ Αβίβ. Δυο λαοί, δυο εθνότητες, τρεις θρησκείες στην ίδια ήπειρο κι ένας πόλεμος μεταξύ τους δίχως τέλος. Μία αδιάλειπτη υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περιοχές ιερές αλλά συνάμα συνώνυμες των αδυσώπητων, αιματηρών συγκρούσεων που ως αποτέλεσμα έχουν χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ένας φαύλος κύκλος εμπόλεμης ζώνης που παίρνει στον λαιμό του αθώες, άοπλες ψυχές. Όλες τους θυσιάζονται στον βωμό των συμφερόντων και του θρησκευτικού προσηλυτισμού. Τραγωδίες που γράφονται στην ανθρώπινη ιστορία και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αυτό το αναπάντητο «γιατί». Ανθρώπινες απώλειες που σε ωθούν, παράλληλα, να δράσεις. Να κάνεις κάτι γι’ αυτό, όπως εσύ μπορείς. Όπως έκανε και η Emma Watson.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, η Emma Watson πήρε θέση για τις συγκρούσεις κι εξέφρασε την αγανάκτησή της, καθώς και την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό, γεγονός που προκάλεσε την οργή κάποιων από τους ορκισμένους εχθρούς της Παλαιστίνης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, λοιπόν, βομβάρδισαν τη νύχτα του Σαββάτου, 1η Ιανουαρίου προς ξημερώματα Κυριακής, παλαιστινιακή περιοχή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ένοπλης ισλαμιστικής παλαιστινιακής παράταξης Χαμάς. Ο βομβαρδισμός προέκυψε ως αντίποινα της εκτόξευσης ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από τον παλαιστινιακό θύλακα λίγες μέρες νωρίτερα. Η παγκόσμια κατακραυγή ακολούθησε του βομβαρδισμού, με την Emma Watson να παίρνει θέση με τη σειρά της.

Η Emma Watson μιλάει για αλληλεγγύη και δέχεται επιθέσεις

Με μία φωτογραφία που κρύβει μέσα της ακόμα ένα σπουδαίο μήνυμα, η ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών θέλησε να δείξει την αμέριστη υποστήριξή της στον λαό των Παλαιστινίων. «Η αλληλεγγύη είναι ρήμα», αναγράφεται στη φωτογραφία ενώ στο φόντο της παρελαύνουν ειρηνιστές που διαδηλώνουν μαζικά ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και τα δεινά του. Στην περιγραφή της φωτογραφίας, η Emma Watson παρέθεσε, μάλιστα, ένα απόσπασμα από το βιβλίο The Cultural Politics of Emotion, της queer φεμινίστριας και ακαδημαϊκού Sara Ahmed, συνδέοντάς το με τον όρο της αλληλεγγύης:

«Η αλληλεγγύη δεν υποθέτει πως οι αγώνες μας είναι οι ίδιοι αγώνες, ή πως ο πόνος μας είναι ο ίδιος πόνος, ή πως ελπίζουμε για το ίδιο μέλλον. Η αλληλεγγύη περιλαμβάνει δέσμευση και δουλειά, όπως και την αναγνώριση ότι ακόμα κι αν δεν έχουμε τα ίδια συναισθήματα, ή τις ίδιες ζωές, ή τα ίδια σώματα, ζούμε σε κοινό έδαφος», έγραψε η Emma Watson.

Παρόλο που η εν λόγω ανάρτηση βρήκε τους περισσότερους σύμφωνους, υπήρξε ιδιαίτερα ενοχλητική για μία μερίδα ανθρώπων. Ο πολιτικός, πρώην εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και νυν επικεφαλής της ακροδεξιάς, ρατσιστικής οργάνωσης World Likud, Danny Danon, ήταν αυτός που πρώτος άσκησε κριτική στην Emma Watson. «Αφαίρεση 10 πόντων από το Γκρίφιντορ για αντισημιτισμό», έγραψε ο ίδιος σε ειρωνικό τόνο.

Η ενόχληση που αποδεικνύει πως η αλήθεια πονάει

Ο Gilad Erdan, πρώην Υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ και νυν μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη από το 2020, πήρε τη σκυτάλη στα πυρά κατά της Emma Watson. «Η μυθοπλασία μπορεί να λειτουργεί στο Harry Potter, αλλά δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα. Αν συνέβαινε, η μαγεία που χρησιμοποιείται στον κόσμο των μάγων θα μπορούσε να εξαλείψει τα κακά της Χαμάς (η οποία καταπιέζει τις γυναίκες και επιδιώκει τον αφανισμό του Ισραήλ) και της Παλαιστινιακής Αρχής (που υποστηρίζει τον τρόμο). Θα ήμουν υπέρ αυτού!», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter, απευθυνόμενος στην Emma Watson.

Ένας ανύπαρκτος αντισημιτισμός;

Κάποιοι, λοιπόν, «είδαν» τον αντισημιτισμό να ξεπηδάει σαν αλληγορία μέσα από τη φωτογραφία της Emma Watson, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στους Εβραίους, αλλά ούτε και κάποια θίξη στο Ισραήλ. Η ηθοποιός θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπόνοιά της προς τους Παλαιστινίους, αλλά και την υποστήριξή της στη μάχη που δίνουν για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα: Ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη. Κι αυτές είναι οι μόνες προθέσεις που βλέπουμε να ξεπηδούν μέσα από αυτήν τη δημοσίευση.

 

Exit mobile version