BUSINESS

Η εργασιακή ανασφάλεια βλάπτει σοβαρά (και) την υγεία

Pexels

Η εργασιακή ανασφάλεια στην πρώιμη ενήλικη ζωή, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, υπογραμμίζουν τα ευρήματα μιας μακροχρόνιας επιστημονικής μελέτης.

 

Η προσωρινή εργασία νέων ενηλίκων, που είναι κακοπληρωμένη και ανασφαλής, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές συνέπειές της στην  υγεία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, αποφάσισαν λοιπόν να μελετήσουν τις συνέπειες της εργασιακής ανασφάλειας.

Στην έρευνα, η οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Occupational & Environmental Medicine συμμετείχαν 339.403 συμμετέχοντες στη Σουηδία, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 1976 και τα δεδομένα τους συνδέθηκαν με διάφορα εθνικά μητρώα για τους Σουηδούς κατοίκους. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησής τους, συλλέχθηκαν μεταξύ 1992 και 2006, όταν οι συμμετέχοντες ήταν 19- 30 ετών.

Η εργασιακή ανασφάλεια βλάπτει σοβαρά (και) την υγεία Pexels

Η κατάσταση απασχόλησής τους κατηγοριοποιήθηκε σε 5 ομάδες:

  • Επισφαλής απασχόληση.
  • Μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον 180 ημέρες).
  • Υποαπασχόληση.
  • Κανονική απασχόληση.
  • Άλλες κατηγορίες, όπως αυτοαπασχόληση.

Οι ερευνητές, στη συνέχεια συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με επακόλουθη ασθένεια, που απαιτούσε νοσοκομειακή περίθαλψη. Συγκεκριμένα για ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς λόγω αλκοόλ, αλκοολική ηπατική νόσο και τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Το 32% των συμμετεχόντων εντάχθηκαν στην ομάδα της υποαπασχόλησης, ενώ το 12,5% στην επισφαλή απασχόληση. Το 39% αφορούσε συμμετέχοντες ενταγμένους στην κανονική απασχόληση.

Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση, όπως τα προηγούμενα προβλήματα ψυχικής υγείας και ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που βίωναν εργασιακή ανασφάλεια είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ από ότι οι νέοι σε κανονική απασχόληση. Οι μακροχρόνια άνεργοι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ, ενώ όσοι υποαπασχολούνταν είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες.

Αν και οι άνδρες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, η συσχέτιση μεταξύ εργασιακής ανασφάλειας και ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν ιδιαίτερα σημαντική και στις γυναίκες με 32% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές παρά τις επιφυλάξεις τους και τους περιορισμούς της συγκεκριμένης μελέτης, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους απηχούν και ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών: «Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας θα μπορούσε να είναι ότι η νεαρή ενηλικίωση είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής όσον αφορά στην έναρξη και τη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπως η χρήση αλκοόλ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.