ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Ισπανία απαγορεύει την παρενόχληση γυναικών που θέλουν να κάνουν άμβλωση

Unsplash

Η Ισπανία ποινικοποίησε την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό γυναικών που ετοιμάζονται να υποβληθούν σε άμβλωση, με νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου από τη γερουσία. Η κίνηση αυτή, που προβλέπει αλλαγές στον ποινικό κώδικα, σημαίνει ότι οι ακτιβιστές κατά της άμβλωσης που προσπαθούν να πείσουν γυναίκες να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, θα αντιμετωπίζουν ποινή ακόμα και ενός έτους φυλάκισης. Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στην Ισπανία τουλάχιστον από το 1985.

Το μέτρο που πρότεινε το κόμμα των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Pedro Sanchez, θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό οποιοσδήποτε «προσπαθεί να εμποδίσει μία γυναίκα από το να ασκήσει το δικαίωμά της να διακόψει με τη θέλησή της μία εγκυμοσύνη, με ενοχλητικές, εκφοβιστικές ή απειλητικές πράξεις», θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκιστης μεταξύ 3 και 12 μηνών ή με κοινοφελή εργασία. Η Ισπανία προχωρά ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και η αναπαργωγική τους υγεία, που περιλαμβάνει και τις αμβλώσεις, είναι μέσα σε αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Στην πράξη, η νέα νομοθεσία ποινικοποιεί την οργάνωση διαμαρτυριών έξω από κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις. Η απαγόρευση επίσης αφορά και την παρενόχληση γυναικών από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στις εν λόγω κλινικές.

Η Ισπανία αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις το 1985 για τις περιπτώσεις βιασμού, προβλημάτων υγείας στο έμβρυο ή αν ο τοκετός βάζει σε κίνδυνο τη ζωή ή την ψυχική υγεία της μητέρας. Το 2010 ο νόμος διευρύνθηκε κι έκτοτε η άμβλωση επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 14η εβδομάδα της κύησης. Οι γυναίκες, ωστόσο, ακόμα αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Οι περισσότεροι μαιευτήρες γυναικολόγοι που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CBS, αρνούνται να προχωρήσουν σε τέτοιες επεμβάσεις. Ταυτόχρονα όταν απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις, συχνά έρχονται αντιμέτωπες με ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων που προσπαθούν να τις πείσουν να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Φυσικά οι ακτιβιστές που δεν δέχονται την αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών, διοργάνωσαν διαμαρτυρία και κατά του νέου νόμου που ποινικοποιεί τη δράση του. Οι ίδιοι βέβαια, θεωρούν τη διαμαρτυρία τους όχι παρενόχληση των γυναικών, αλλά «προσευχή».

«Η προσευχή δεν είναι έγκλημα κι εμείς θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όλες αυτές τις γυναίκες που την χρειάζονται, ώστε να δουν ότι η άμβλωση δεν είναι η μόνη λύση», είπε η εκπρόσωπος Τύπου των ακτιβιστών Immaculada Fernandez.

«Περισσότερα από 6000 παιδιά γεννήθηκαν πέρσι χάρη στη βοήθεια των ομάδων υπέρ της ζωής και καμία από εκείνες τις μητέρες δεν μετάνιωσαν το ότι τα γέννησαν», συμπλήρωσε το ίδιο πρόσωπο.

Σύμφωνα με ισπανική έρευνα του 2018 που παράγγειλαν οι κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις, το 89% των Ισπανίδων δήλωσαν ότι έχουν παρενοχληθεί καθώς πήγαιναν στην κλινική και το 66% έχουν νιώσει απειλή.

Επιπλέον, η ισπανική κυβέρνηση μελετά τροπολογία που θα εξασφαλίζει ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις γυναίκες που θέλουν να υποβληθούν σε άμβλωση και να διευρύνουν τη νομοθεσία ώστε να επιτρέπουν σε κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών να τερματίζουν μία κύηση χωρίς την άδεια των γονιών τους, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.

Exit mobile version