Η Καίτη Γκραμμά περπατάει για τον οίκο Prada και μιλάει στο LadyLike για το πώς το όνειρό της έγινε πραγματικότητα
- 24 ΣΕΠ 2022
Λίγο καιρό πριν, συζητούσαμε με την Καίτη Γκραμμά για ένα διαφημιστικό στο οποίο συμμετείχε. Η καμπάνια εκείνη έπαιζε στην ελληνική τηλεόραση, ακόμα και στην prime time ζώνη της και η Καίτη ήταν κομμάτι της αλλαγής που (δύναται να) φέρει ένα σποτ με πρωταγωνιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όταν προβάλλεται σε ένα τόσο μαζικό μέσο. Είχε κάνει ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα, «να μην είμαι απλά ένα όμορφο, ψηλό, ξανθό κορίτσι που διαφημίζω ρούχα, αλλά να μπορέσω να κάνω κι ένα role modeling. Να περάσω μια δυναμική μέσα από τη δουλειά μου. Να περάσω κάποιες αξίες. Να θέσω στο προσκήνιο κάποια κοινωνικά ζητήματα».
Την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, η Καίτη Γκραμμά, έκανε ένα ακόμα όνειρό της πραγματικότητα. Αυτή τη φορά, ήταν κάπως πιο προσωπικό, αλλά με έναν τρόπο (θα έπρεπε να) αγγίζει όλους μας. Η Καίτη βρέθηκε στο Μιλάνο και στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας, περπάτησε για τον οίκο Prada.
H ίδια δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον χώρο του modeling, αλλά αυτά είναι σίγουρα τα πιο περήφανα βήματα που έχει κάνει ως τώρα σε πασαρέλα. Η Καίτη Γκραμμά δουλεύει ως μοντέλο και ταξιδεύει συχνά ανάμεσα σε Ελλάδα, Παρίσι, Λονδίνο και Ιταλία και μας δείχνει την καθημερινότητά της μέσα από τα social media της.
Η Καίτη έχει μιλήσει ανοιχτά για τον επαναπροσδιορισμό φύλου της και χρησιμοποιεί το δικό της βίωμα, έτσι ώστε να στηρίξει άλλα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και τους δικούς τους ανθρώπους. Ούσα το πρώτο τρανς κορίτσι που κυνηγά το όνειρό της στο modeling στην Ελλάδα, η Καίτη Γκραμμά είναι μια τρανή απόδειξη ότι τα σταθερά και σίγουρα βήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα μονοπάτια. Κάπως έτσι, βρέθηκε να περπατά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Miuccia Prada και του Raf Simons σε ένα catwalk στο οποίο έχει στραμμένα τα μάτια του όλος ο κόσμος.
Στις φωτογραφίες βλέπουμε την Καίτη, να πατά με τα τακούνια της στερεότυπα και απαρχαιωμένες αντιλήψεις και να τσακίζει με το βλέμμα και τη σιγουριά της την τρανσφοβία, φορώντας ένα υπέροχο Prada «νυχτικό» με δαντέλα και επιβλητικές βλεφαρίδες. Κάπως έτσι, πρέπει να μοιάζει η επιτυχία.
Στα 109 χρόνια του ιταλικού οίκου, είναι η πρώτη φορά που ένα τρανς μοντελο περπατά φορώντας τα ρούχα του.
Η Καίτη Γκραμμά δηλώνει περήφανη γι’ αυτή την πρωτιά, για την κοινότητα και τη χώρα που εκπροσωπεί, αλλά κυρίως για τον εαυτό της.
Λίγες ώρες μετά το fashion show, η Καίτη Γκραμμά ήρθε αντιμέτωπη με το virality που είχε αποκτήσει η πασαρέλα της στα social media. Η ίδια ανέβασε ένα story στο οποίο έγραψε «Καληνύχτα λοιπόν με ειρωνικό χαμόγελο ικανοποίησης!» και πρόσθεσε τη φράση «Λέγανε δεν θα πετύχει, μα τελικά έπρεπε να βάζαμε στοίχημα».
Η Καίτη Γκραμμά μιλά στο LadyLike μετά το fashion show του οίκου Prada
«Όταν ήμουν 14 χρονών και ανακάλυψα αυτό το πανέμορφο παιχνίδι με τα ψηλά παπούτσια και την πασαρέλα, δεν πίστευα για κανέναν λόγο ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή. Όταν άνοιγα το fashion tv κρυφά για να δω τα super models πώς περπατάνε στα shows των μεγάλων οίκων μόδας το μόνο που ήθελα, ήταν να μιμηθώ από αυτό που βλέπω και να νιώσω ευτυχισμένη μόνη μου στο δωμάτιο μου.
Σαν να είχα ένα προαίσθημα ότι πρέπει να προετοιμαστώ, γιατί κάποτε, κάποιος, κάπου θα με αφήσει να του το δείξω. 12 χρόνια μετά, δεν θα ανοίξω το fashion tv, δεν θα δω τα πανέμορφα κορίτσια να περπατάνε χαρούμενα και λαμπερά πάνω στην πασαρέλα. Σήμερα αυτό το κορίτσι θα είμαι εγώ. Σήμερα το υπέροχο παιχνίδι θα γίνει δουλειά και εκπλήρωση ονείρων», μου λέει η Καίτη Γκραμμά, όταν τη ρώτησα πώς νιώθει μετά από αυτό το fashion show.
«Σήμερα αυτός ο κάποιος που θα με αφήσει να του δείξω το περπάτημα μου είναι ο μεγαλύτερος και πιο επιτυχημένος οίκος μόδας σε ολόκληρη την Ιταλία. Σήμερα οι λέξεις συγκίνηση και υπερηφάνεια δεν είναι αρκετές για εμένα!»
Όπως λέει και η ίδια «με τον τρόπο ζωής μου απευθύνομαι σε όλα εκείνα τα άτομα που θέλουν να καταφέρουν κάποια πράγματα στη ζωή τους και άλλοι έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορούν να το κάνουν». Ας μην αφήνουμε μικρά μυαλά, συντηρητικές κοινωνίες και οπισθοδρομικές αντιλήψεις να οριοθετούν και να στριμώχνουν τις δυνατότητές μας. Δεν έχει σημασία τι νομίζουν οι άλλοι ότι είσαι, αλλά τι πιστεύεις εσύ ότι μπορείς να καταφέρεις.