Η Κάθριν Ράιλι είναι η πρώτη trans καθηγήτρια στην Ελλάδα και τα λόγια της μεταφέρουν ένα σπουδαίο μήνυμα
- 13 ΔΕΚ 2021
Η φιλοξενία της πρώτης trans καθηγήτριας αγγλικών που διδάσκει σε φροντιστήριο της Αττικής στην εκπομπή Το Πρωινό στις 13 Δεκεμβρίου, όπου και παραχώρησε συνέντευξη στον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά, ανοίγει τον δρόμο για την trans ορατότητα και αποδοχή στην Ελλάδα. Το bullying, ο ρατσισμός, η περιθωριοποίηση και οι βίαιες συμπεριφορές αποτελούν, δυστυχώς, τα πιο κοινά προβλήματα που σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν τα transgender άτομα στην Ελλάδα κι όχι μόνο.
Γεννημένη στο Σικάγο από Έλληνες γονείς, λοιπόν, η πρώτη trans καθηγήτρια στην Ελλάδα, Κάθριν Ράιλι έδωσε την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη. Άνοιξε έτσι τον δρόμο για πιο σφαιρική ενημέρωση και μεγαλύτερη αποδοχή των trans ατόμων, που αξίζουν ισότιμη μεταχείριση και ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Η φυλομετάβαση, το bullying, η αντίδραση της οικογένειάς της όταν έγινε το coming out και η αποδοχή της από τα παιδιά στο φροντιστήριο, ήταν θέματα που η Κάθριν Ράιλι συζήτησε στο πλατό της εκπομπής.
Η πρώτη trans καθηγήτρια στην Ελλάδα μιλάει και παραδίδει μαθήματα αποδοχής και αυτοαποδοχής
«Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν έκανα τη φυλομετάβασή μου, πάρα πολλοί συγγενείς με κάναν πέρα. Ξαδέρφια, θείοι, θείες. Ήμουν σε μία φάση της ζωής μου που είπα ότι πρέπει να αφήσω το παρελθόν μου πίσω και να ξεκινήσω εκ νέου, αλλάζοντας μέχρι και το όνομα μου. Είχα έναν παιδικό φίλο, ο οποίος με στήριζε πάρα πολύ. Είχα υποστεί πολύ bullying όταν ήμουν μικρό παιδί.
Ήταν ένα πρόσωπο που με στήριζε πάρα πολύ, ήμασταν φίλοι πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς, σκοτώθηκε σε ένα τροχαίο. Πήρα, ουσιαστικά, την ευχή των γονιών του και πήρα το επώνυμό τους. Tο Ράιλι δεν είναι το οικογενειακό μας όνομα», ανέφερε στην αρχή η Κάθριν Ράιλι μιλώντας για την αλλαγή επώνυμου και τον λόγο που κρύβεται πίσω από αυτήν.
«Σε ηλικία 8-9 ετών είχα υποψίες ότι αισθανόμουν διαφορετικά. Όχι μόνο τι ρούχα ήθελα να φορέσω ή με τι παιχνίδια θα παίξω, αλλά π;vς αισθανόμουν μέσα μου. Αλλά είχα ένα θέμα. Είχα μπερδέψει υπερβολικά το θέμα ταυτότητας φύλου, με τον σεξουαλικό προσανατολισμό», πρόσθεσε στη συνέχεια η ίδια προσδιορίζοντας τον εαυτό της ως ετερόφυλη γυναίκα.
«Όπως καταλαβαίνετε, τα trans άτομα της δικής μου γενιάς δεν είχαν το internet, σωστή ενημέρωση και γενικά τα μαθήματα σεξουαλικού προσανατολισμού ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Όχι ότι σήμερα γίνονται σε έντονο βαθμό, αλλά είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν είχα ανοιχτεί καθόλου στους δικούς μου ανθρώπους. Φοβόμουν να ανοιχτώ. Δόξα τω θεώ, ζούσα σε ένα υπέροχο οικογενειακό περιβάλλον», πρόσθεσε στη συνέχεια η trans καθηγήτρια μιλώντας για την περίοδο που ζούσε ακόμα στην Αμερική, αλλά δίσταζε να κάνει coming out. «Όταν είσαι σε ένα περιβάλλον με τόση αγάπη και σε συνδυασμό με τα στερεότυπα που κυριαρχούσαν τότε, ότι ήταν κακό να είσαι trans ή ομοφυλόφιλος, φοβόμασταν να ανοιχτούμε. Έλεγα από μέσα μου “να απογοητεύσω τον μπαμπά μου ή τη μαμά μου; Ποτέ. Θα το κρατήσω μέσα μου”», δήλωσε μεταξύ άλλων η Κάθριν Ράιλι.
Το coming out και η αντίδραση των γονιών της
Η στιγμή του coming out της, ήταν μία δύσκολη στιγμή για τους γονείς της, οι οποίοι, ωστόσο, σεβάστηκαν και στήριξαν την επιλογή της, όπως πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς με τις επιλογές των παιδιών τους. «Σε ηλικία 30 ετών ήμουν εγώ, όταν το έμαθαν οι γονείς μου και το έμαθαν με βίαιο τρόπο. Έκανα ‘διπλή ζωή’ τότε. Το έμαθαν κάποια ξαδέλφια μου και το είπαν στους γονείς μου. Η μαμά μου το πήρε πιο βαριά, για έξι μήνες ήταν σε κατάθλιψη. Με αγαπάει πολύ. Φοβόταν πολύ για μένα. Για το πώς θα με αντιμετωπίσει η κοινωνία. Ο μπαμπάς μου με στήριξε, αλλά με ρώτησε ‘τι δουλειά θα κάνεις; Πώς θα ζήσεις;’ και προβλημάτισε και μένα. Αλλά ευτυχώς δεν αντιμετώπισα πρόβλημα να βρω δουλειά».
Αυτά τα προβλήματα αποτελούν πλέον παρελθόν για την Κάθριν Ράιλι που πλέον είναι η πρώτη trans καθηγήτρια στην Ελλάδα. Η ίδια δίνει φωνή και ανοίγει τον δρόμο σε άλλα trans άτομα που ζουν στη χώρα. «Το χειρότερο που έχω ακούσει από παιδιά είναι γιατί η φωνή μου είναι τόσο χοντρή και τους το έχω εξηγήσει. Όλα τα παιδιά ξέρουν ότι είμαι trans. Με αγαπούν πολύ. Όταν αποκαλύφθηκε σε όλους ότι είμαι τρανς, φοβήθηκα ότι θα χάσω την δουλειά μου. Αλλά αμέσως τα παιδιά ήρθαν κοντά μου και μου είπαν ‘εμείς σας αγαπάμε γιατί είστε καλή κυρία’», κατέληξε η Κάθριν Ράιλι, κλείνοντας τη συνέντευξη με τα πιο όμορφα και σπουδαία λόγια.