Η Μαίρη Συνατσάκη μίλησε για την ψυχοθεραπεία της όπως ακριβώς έπρεπε, με απόλυτη ειλικρίνεια
- 7 ΟΚΤ 2021
Την προσωπική της ιστορία και σχέση με την ψυχοθεραπεία μοιράστηκε η Μαίρη Συνατσάκη με το κοινό του καναλιού της στο YouTube, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου. Σε ένα video 42 λεπτών, η Μαίρη Συνατσάκη χώρεσε 13 χρόνια ψυχοθεραπείας και μίλησε για τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκε να επισκεφθεί ψυχοθεραπευτή, για όσα βίωσε και έμαθε μέσα από την διαδικασία αυτή, ενώ παράλληλα μοιράστηκε τις δικές της συμβουλές προς όσους σκέφτονται να απευθυνθούν σε ψυχολόγο ή βρίσκονται ήδη σε θεραπεία.
«Ο λόγος που φρικάρω λίγο για το σημερινό video είναι ο λόγος που έχω πάντα δεύτερες και τρίτες σκέψεις πριν κάνω αυτά τα video. Είναι τα υπόλοιπα media», είπε από την αρχή σχεδόν του video με τίτλο 13 χρόνια ψυχοθεραπείας σε 42 λεπτά, η Μαίρη Συνατσάκη. Η αγωνία της προφανής κι ειλικρινής. Γιατί ο λόγος που η Μαίρη Συνατσάκη έκανε αυτό το video δεν ήταν για να μιλήσει για όσα πέρασε, αλλά για όσα έμαθε. Όλα όσα έμαθε να κάνει ή να μην κάνει στην ψυχοθεραπεία, όσα την οδήγησαν να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και να διαχειρίζεται τις δικές της προσωπικές δυσκολίες. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα σημαντικό, που πρέπει να ακούσεις ακόμα κι αν μπαίνεις σπανίως στο YouTube.
«Όμως επειδή κάνω πολλά χρόνια ψυχοθεραπεία, κι επειδή ο λόγος που ξεκίνησα στη δεύτερη φάση την ψυχοθεραπεία μου ήταν ότι με ενδιέφερε πάρα πολύ το τι θα πουν οι άλλοι και το έχω δουλέψει αυτό την τελευταία διετία, και δεν με νοιάζει τόσο πια το τι θα πουν οι άλλοι, θα πω κάποια πράγματα εδώ σήμερα», συνέχισε. Η φράση κλειδί της; «Βαρέθηκα και κουράστηκα να υπάρχει όλο αυτό το ταμπού γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας». Αυτός είναι ο βασικός λόγος που μοιράστηκε εκτενώς την εμπειρία της στην ψυχοθεραπεία στο παρακάτω βίντεο που μπορείς να παρακολουθήσεις ολόκληρο. Η γνώμη σου στο τέλος του, δεν νοιάζει και τόσο τη Μαίρη Συνατσάκη, γιατί συνεχίζει να δουλεύει με τον εαυτό της.
Όπως ανέφερε στο video της η Μαίρη Συνατσάκη, η πρώτη φορά που επισκέφθηκε ψυχοθεραπευτή ήταν στα 18 της χρόνια εξαιτίας των κρίσεων πανικού που της εκδηλώθηκαν. Η ίδια παραδέχεται επιπλέον ότι σκεπτόμενη με τη σημερινή της ωριμότητα, είχε αργήσει να το κάνει.
Το άγχος, οι κρίσεις πανικού και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής
«Το άγχος ήταν πάντα εκεί, είχα κάποιες ενδείξεις γι’ αυτό και σε άλλα κομμάτια», είπε αναφέροντας κάποια περιστατικά των παιδικών και εφηβικών της χρόνων που έδειχναν πως ήταν ένα πολύ αγχωμένο παιδί. «Κάποια στιγμή στα 18 έσκασε το θέμα και ξεκίνησαν οι κρίσεις πανικού. Όμως η σχέση μου με τις διατροφικές διαταραχές, τις διαταραχές λήψης τροφής ξεκίνησε νωρίτερα, γύρω στα 12 στην προεφηβεία. Ήταν ένα κομμάτι που κρατούσα πολύ κρυφό από τους δικούς μου ανθρώπους και δεν υπήρχε περίπτωση να πάω ψυχοθεραπεία γι’ αυτό γιατί πρώτα θα έπρεπε κάπου να το πω. Ήταν καλή αφορμή για μένα να επισκεφθώ έναν ψυχολόγο με τις κρίσεις πανικού και με οδήγησε ο φόβος σε αυτό, είπα “δεν μπορώ να ζω με αυτό”», εξήγησε. Η ίδια τόνισε ότι και οι σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που είχαν μόλις ξεκινήσει, αποτελούσαν μία έξτρα καλή αφορμή για να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο.
«Είδατε πόσο συχνά έχω αναφέρει τα “μην το πω”, “μην με πουν τρελή”, “μην με πω εγώ τρελή”», ανέφερε σε άλλο σημείο η Μαίρη Συνατσάκη. «Αυτά έχουν να κάνουν με το στίγμα της ψυχικής υγείας, και ουσιαστικά εγώ δεν πρέπει να τα έχω γιατί μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον ορθάνοιχτο σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε. «Παρ’ όλα αυτά γεννιόμαστε σε κοινωνίες που μας μεταφέρουν τα δικά τους θέματα, κι έτσι δυσκολευόμουν», τόνισε.
Η Μαίρη Συνατσάκη αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών που έχει βιώσει κι όπως εξήγησε δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα και δεν το έκανε εκτενώς γιατί δεν έχει βρει ακόμα τα κατάλληλα λόγια να μιλήσει γι’ αυτό. «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι να ζεις για πολλά χρόνια με τέτοιου είδους θέματα και ξέρω ότι εγώ όταν ήμουν πολύ μέσα στο πρόβλημα πάσχιζα να βρω ιστορίες και ανθρώπους. Από τη μία το έκανα για να βρω πληροφορίες για το πώς να κάνω “καλύτερα” τη διατροφική διαταραχή μου, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται αυτό, οι άνθρωποι που είναι μέσα στο ζήτημα που είναι ψυχικής υγείας κι όχι απλά διατροφικό θέμα, καταλαβαίνουν ακριβώς τι εννοώ. Ή έψαχνα για ιστορίες που θα με κάνουν να φοβηθώ για να σταματήσω», εξομολογήθηκε.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι δεν θέλει να αναφερθεί περαιτέρω σε αυτό το βίντεο σε αυτό το θέμα. «Απλά έχει νόημα στην ιστορία που σας περιγράφω να ξέρετε ότι από τα 12 μου ήμουν σε έναν κύκλο που έχει να κάνει με τη βουλιμία και την ανορεξία. Αυτά ήταν τα δύο κομμάτια που ζούσα», σημείωσε.
Η επαφή της Μαίρης Συνατσάκη με την ψυχοθεραπεία ξεκίνησε από τη συμπεριφοριστική προσέγγιση, η οποία όπως είπε δεν ένιωθε να της ταιριάζει σε εκείνη την περίοδο της ζωής της. Ο πρώτος αυτός κύκλος κράτησε 6 μήνες και η παρουσιάστρια, YouTuber και επιχειρηματίας κράτησε από αυτόν μία αλληγορία που της είχε πει η ψυχολόγος της. «Ο καθένας μας είναι ένα ξεχωριστό φρούτο και σε όποιον αρέσει αυτό το φρούτο. Από τότε είχα θέματα με το τι θα πει ο καθένας. Με είχε βοηθήσει», σημείωσε.
Μετά από εκείνο το 6μηνο η Μαίρη Συνατσάκη σταμάτησε την ψυχοθεραπεία για λίγο. Ένα 8μηνο αργότερα «άφησα να αφήνω κάποια φανερά σημάδια ότι χρειάζομαι βοήθεια. Επειδή σαν άνθρωπος με αγχώδεις διαταραχές και με διατροφικές διαταραχές είχα να κάνω και με κάποιες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που είχαν να κάνουν με την πρόκληση κακού στον εαυτό μου. Δεν μπορώ να πω πώς ονομάζεται αυτή η διαδικασία γιατί δεν επιτρέπεται νομίζω στο YouTube. Είχα αφήσει κάποια σημάδια στα χέρια μου να φαίνονται γιατί πάλι δεν ήξερα πώς να ζητήσω βοήθεια. Τα είδαν οι γονείς μου και με πήγαν αμέσως για ψυχοθεραπεία. Και πήγα, είπα ας το κάνουμε», εξήγησε η Μαίρη Συνατσάκη.
Το στίγμα αυτό που σου έλεγε ήδη από την αρχή, αυτό ήταν και πάλι το πιο μεγάλο εμπόδιο. Το να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια ακόμα κι όταν υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου έτοιμοι να σε βοηθήσουν.
Η Μαίρη Συνατσάκη και οι συμβουλές της για την ψυχοθεραπεία
Το ψυχοδυναμικό μοντέλο ψυχοθεραπείας, που ακολούθησε στα 19 της πλέον χρόνια, της ταίριαξε πολύ. Παρέμεινε 10 χρόνια στον συγκεκριμένο κύκλο θεραπείας. Η Μαίρη Συνατσάκη μοιράστηκε στη συνέχεια τις συμβουλές της προς όσους μπαίνουν στη διαδικασία της θεραπείας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος στη θεραπεία του είναι πολύ διαφορετικός από τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος άλλος. Μην μετράτε τον χρόνο σαν κάτι που θα σας πιέσει για να δείτε τη βελτίωση που χρειάζεστε. Αυτό που πρέπει να τσεκάρετε μέσα σας είναι πώς νιώθετε μέσα σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας».
«Μην ακυρώνετε συνεδρίες», ήταν η δεύτερη συμβουλή που μοιράστηκε η Μάιρη Συνατσάκη, ενώ ένα ακόμα συμπέρασμα ήταν πώς οι συνεδρίες στις οποίες ένιωθε ότι δεν είχε τίποτα να πει, ήταν οι πιο ουσιαστικές. «Το τέταρτο που κατάλαβα είναι ότι όσο πιο γρήγορα απεμπλακείς από την προσπάθειά σου να σε συμπαθήσει ο θεραπευτής σου, και να κάνεις μία “παραστασούλα” καλού θεραπευόμενου, τόσο πιο γρήγορα θα μπεις στα ουσιαστικά θέματα που σε απασχολούν», σημείωσε κι εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε. Ναι δεν είναι εύκολο να δουλέψεις με τον εαυτό σου, δεν είναι εύκολο να τον φέρεις αντιμέτωπο με τα πιο κρυφά του σημεία, με τα τραύματα και τις πληγές του και όσο προσποιείσαι ότι δεν θα «κουβαλάς», τόσο αυτά σε βαραίνουν.
«Να μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας και να μην αγχωθείτε αν κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας σας έχετε κάποια πισωγυρίσματα», ανέφερε η Μαίρη Συνατσάκη τονίζοντας ότι και στην ίδια συνέβη κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας της. Είπαμε η διαδικασία αυτή δεν έχει συγκεκριμένη πορεία και χρόνο για όλους. Είναι μια βαθιά ατομική εμπειρία, όπως ανέφερε και η YouTuber. Κι ο καθένας έχει τα δικά του βιώματα, την δική του διαδικασία θεραπείας, τα δικά του μπρος – πίσω.
«Να φέρνετε στην ψυχοθεραπεία σας όσο μπορείτε περισσότερο και τα δυσάρεστα συναισθήματα απέναντι στον ίδιο τον θεραπευτή σας», συμβούλευσε στη συνέχεια η Μαίρη Συνατσάκη. «Εγώ 10 χρόνια πήγαινα τον τελευταίο χρόνο κατάφερα να της πω ότι όταν μου λέτε “Τελείωσε ο χρόνος μας” πληγώνομαι. Και έπρεπε να το πω η ρημάδα γιατί είχε να κάνει με άλλα θέματα που είχα», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα κι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη αυτό, σίγουρα ωφελεί κατά την εμπειρία της Μαίρης Συνατσάκη.
Tο τέλος που ήταν θέμα απόφασης
Ο πρώτος μεγάλος αυτός κύκλος της ψυχοθεραπείας τέλειωσε μετά από 10 χρόνια κι έκτοτε όπως είπε η Μαίρη Συνατσάκη προσπαθούσε να φέρνει όσα έμαθε στην ψυχοθεραπείας στην καθημερινότητά της. «Κάποιες φορές το έκανα, κάποιες τεμπέλιαζα. Είναι πιο εύκολο να τεμπελιάζεις και να μην παιδεύεις πάρα πολύ το μυαλό σου και την καρδιά σου», είπε η Μαίρη Συνατσάκη. Η ίδια είπε ότι μετά από ένα ισχυρό κύμα κρίσεων πανικού που είχε αφού σταμάτησε την ψυχοθεραπεία, πλέον έχουν γίνει διαχειρίσιμες για εκείνη τις σπάνιες φορές που συμβαίνουν.
«Τα θέματα πρόσληψης τροφής δεν είχαν σταματήσει απολύτως απλά τα ήλεγχα περισσότερο. Ήταν πιο συγκεκριμένες οι περίοδοι που μου συνέβαιναν. Μέσα στο κεφάλι μου ήταν απολύτως συνδεδεμένο το κομμάτι του θυμού με την τροφή για μένα. Τις φορές που κατάφερνα να μιλήσω με αγάπη και τρυφερότητα και αποδοχή στον εαυτό μου και να του θέσω τα ερωτήματα χαλάρωνε η επιθυμία μου να κάνω μία κρίση βουλιμική. Τις φορές που δεν το έκανα αυτό έμπαινα στην κρίση με τα μπούνια», είπε.
«Χρειάστηκε να συνειδητοποιήσω ότι εγώ έχω τον έλεγχο της κατάστασης σε αυτό το κομμάτι. Σιχάθηκα με τον εαυτό μου, να πετάω στα σκουπίδια την δουλειά που έχω κάνει. Ήταν θέμα απόφασης», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαίρη Συνατσάκη για τον τρόπο που ξεπέρασε αυτά τα επεισόδια, μετά από 10 χρόνια συζήτησης και δουλειάς πάνω σε αυτά.
Η Μαίρη Συνατσάκη και η γνώμη των άλλων
Η Μαίρη Συνατσάκη ανέφερε στη συνέχεια ότι έχει ξεκινήσει πριν από 3 χρόνια έναν ακόμα κύκλο ψυχοθεραπείας στο ίδιο μοντέλο, με άνδρα ψυχοθεραπευτή και βασικό λόγο τα αρνητικά σχόλια που δεχόταν στα social media και το πόσο την επηρέαζαν τα σχόλια των τρίτων γενικά.
«Η δεύτερη φάση είναι καλύτερη από την πρώτη. Είμαι πολύ πιο μεγάλη και έχω και πολύ περισσότερη εμπειρία», σημείωσε μεταξύ άλλων η Μαίρη Συνατσάκη εξηγώντας περαιτέρω τι είναι αυτό που της αρέσει στον δεύτερο αυτό κύκλο ψυχοθεραπείας.
Η Μαίρη Συνατσάκη έκλεισε όπως ξεκίνησε με το θέμα του στίγματος. «Θα ήθελα να είμαστε όλοι πιο ευγενικοί ο ένας με τον άλλο γιατί το περίβλημά μας πολύ σπάνια μαρτυρά τι περνάμε μέσα μας», ανέφερε η Μαίρη Συνατσάκη. «Από αυτή τη θέση, στην ηλικία που είμαι, χωρίς ντροπή πια για πολλά πράγματα, χωρίς ενοχές και χωρίς ταμπού, θέλω να σας πω αν κάτι σας μείνει από αυτό το βίντεο να είναι ότι προφανώς ο καθένας περνάει τις δικές του δυσκολίες, έχει τα δικά του τραύματα και τις δική του ιστορία με θέματα ψυχικής υγείας, αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτερα, να φτιάξουμε τα πράγματα, να επιπλεύσουμε και να βρεθούμε στη στεριά. Και καλώς ή κακώς όλες αυτές οι δυσκολίες αν χρησιμοποιηθούμε από τον εγκέφαλό μας σαν εμπειρίες, είναι πλούτος», σημείωσε. Πλούτος που μας κάνει τελικά αυτό που είμαστε. Πλούτος που μπορεί να μας πάει παρακάτω. Στη στεριά, βαθιά μέσα της. Αρκεί να δούμε τον κόσμο κι εμάς με αγάπη. Ανιδιοτελή και αληθινή.