Η Μαρία Αναστασοπούλου θα έκανε ψυχαγωγική εκπομπή. Γιατί όχι;
- 1 ΝΟΕ 2021
Σε ηλικία 20 ετών έκανε πρακτική άσκηση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 15 χρόνια μετά η Μαρία Αναστασοπούλου συνεχίζει την πορεία της στον χώρο της δημοσιογραφίας, έχοντας πια περάσει μπροστά από τις κάμερες. Μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου λέει στις 06:00 την πρώτη πρωινή καλημέρα στους τηλεθεατές μέσα από την εκπομπή Σήμερα.
Η Μαρία Αναστασοπούλου μιλά στο LadyLike για την επιθυμία της να γίνει δημοσιογράφος, για τη μετάβαση από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση, τις δύσκολες στιγμές που πρέπει να διαχειριστεί στον αέρα, το επαγγελματικό της μέλλον, αλλά και το #metoo.
Πώς ξεκινά η σχέση σου με τον χώρο της δημοσιογραφίας;
Από πολύ μικρή έβλεπα τους γονείς μου να διαβάζουν εφημερίδες και να βλέπουν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση. Όσο περνούσαν τα χρόνια μου άρεσε να παρακολουθώ την επικαιρότητα και με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα κοινωνικά θέματα.
Από σχετικά μικρή ηλικία είχα αποφασίσει ότι θα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Για να είμαι ειλικρινής δεν φανταζόμουν ότι θα κατάφερνα να την κάνω αυτή τη δουλειά, αλλά τα πράγματα ήρθαν με τέτοιο τρόπο που τελικά έγινε.
Στον ΣΚΑΪ βρέθηκες από πολύ μικρή, σωστά;
Πήγα όταν ήμουν 20 ετών και είμαι πια 15 χρόνια στο δυναμικό του. Ξεκίνησα κάνοντας πρακτική άσκηση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ήμουν στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, χάρη στον οποίο έμαθα πώς γίνεται το ρεπορτάζ.
Συνεχίζω να εργάζομαι στο ραδιόφωνο για τα επόμενα πέντε χρόνια και έπειτα μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Μετά από λίγα χρόνια ξεκίνησα να λέω τίτλους ειδήσεων στην εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Βασίλη Οικονόμου και κάπως έτσι αρχίσαμε να συνδεόμαστε και να γινόμαστε ομάδα.
Πώς ένιωσες τη μετάβαση από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση;
Όσα έμαθα κάνοντας ρεπορτάζ στο ραδιόφωνο με βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να μπορώ χειρίζομαι τα θέματα που προκύπτουν στην εκπομπή. Για να είμαι ειλικρινής η δουλειά στην τηλεόραση είναι σχεδόν σαν άλλη δουλειά σε σχέση με το ραδιόφωνο.
Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό ωστόσο το ένα σχετίζεται με το άλλο κατά ένα τρόπο. Και τώρα να μου έλεγαν να βγω να κάνω ρεπορτάζ για κάποιο θέμα, το οποίο και κάνω στην εκπομπή όποτε μου δοθεί η ευκαιρία, θα το χαιρόμουν ιδιαίτερα.
Ποια ήταν η αντιμετώπιση εκείνα τα πρώτα χρόνια; Υπήρχε κάτι που σε στενοχώρησε;
Αυτό που μπορώ να θυμηθώ και με έκανε τότε να αισθανθώ άβολα ήταν ο δισταγμός με τον οποίο με αντιμετώπισαν σε αυτή τη δουλειά, όχι επειδή είμαι γυναίκα, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου.
Μπορεί να πήγαινες να πάρεις μία συνέντευξη, να έβλεπε κάποιος απέναντί του ένα κορίτσι 25 ετών και να έλεγε «τι θα μας πεις κι εσύ τώρα».
Σεξιστικές συμπεριφορές δεν έχω αντιμετωπίσει. Στον ΣΚΑΪ υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που κάνουμε αυτή τη δουλειά. Έμαθα, λοιπόν, από πολύ νωρίς πως υπάρχουν γύρω μου γυναίκες που τους δίνονται ευκαιρίες, που βγαίνουν μπροστά. Μία από αυτές έγινα στην πορεία κι εγώ.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνω το «μπροστά από την κάμερα» δεν το κυνήγησες, σε βρήκε κατά κάποιο τρόπο.
Κυνηγούσα και κυνηγάω κάθε μέρα να μπορώ να ασχολούμαι με κάτι που με κάνει καλύτερη. Όποια ευκαιρία μου δινόταν, πραγματικά προσπαθούσα πάρα πολύ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να είμαι ικανοποιημένη από τη δουλειά μου.
Όταν μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω αυτό το διαφορετικό βήμα – γιατί δεν θα πω το παραπάνω βήμα- και να παρουσιάζουμε με τον Γιώργο Οικονόμου την εκπομπή μπορώ να πω πως αισθάνθηκα πως αυτό για ‘μενα είναι μία καινούργια αποστολή. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε και σε αυτό, είπα. Φυσικά και είχα αγωνία. Όταν στην πορεία κάτι πάει καλά νιώθεις πως ανταμείβεσαι και ηθικά.
Πέρα από τις ικανότητες, τη δουλειά και το υπόβαθρό ενός ανθρώπου, θεωρείς πως η τύχη παίζει τον ρόλο της στο επαγγελματικό κομμάτι;
Δεν πιστεύω πολύ στην τύχη. Πιστεύω πως την προκαλούμε. Μπορεί να βοηθά η τύχη αλλά δεν είναι αυτή που καθορίζει το πού βρίσκεσαι. Η εποχή που κλήθηκα να συμπαρουσιάσω την εκπομπή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και συνέβησαν πολύ δυσάρεστα πράγματα επομένως δεν μπορώ να τη συνδέσω με την τύχη. Ίσως, η συγκυρία να με τοποθέτησε σε αυτή τη θέση. Όμως θεωρώ πως αν δεν είχα δουλέψει όσο δούλεψα μία συγκυρία δεν θα με πήγαινε παρακάτω.
Ποιες είναι οι πιο δύσκολες στιγμές που έχεις κληθεί να αντιμετωπίσεις στον αέρα;
Η τραγωδία στο Μάτι είναι σίγουρα μία από αυτές. Μπορεί εκείνη την ώρα να μην πρέπει να σε παρασύρει το συναίσθημα αλλά είναι κάποιες συγκεκριμένες στιγμές που αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ο θυμός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που πρέπει να δείξεις σε θέματα που αφορούν σε κακοποιήσεις παιδιών και σε γυναικοκτονίες. Πρέπει να είσαι ψύχραιμος για να μεταδώσεις την είδηση αλλά υπάρχουν θέματα που με θυμώνουν πολύ και το δείχνω.
Ζούμε ημέρες κατά τις οποίες οι ίσες αποστάσεις δεν είναι το ζητούμενο.
Δεν θεωρώ λάθος όταν μία είδηση με ξεπερνά να παίρνω θέση και να εκφράζω το συναίσθημά μου δημόσια. Υπάρχουν θέματα που απαιτούν να πάρεις θέση. Φέρνω για παράδειγμα τη γυναικοκτονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, εκεί δεν γίνεται να μην τοποθετηθείς.
Όταν υπάρχουν τέτοια ασύλληπτα περιστατικά είναι παρεξηγήσιμο να μην εκφέρεις άποψη και να μεταδώσεις απλά την είδηση.
Σε αυτά τα θέματα μία είναι η θέση, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις, τελεία. Όταν μπαίνεις στα ναι μεν αλλά, χάνεις την μπάλα. Όταν κάποιος δολοφονεί τη γυναίκα του είναι δολοφόνος και δεν θέλω να ξέρω τι έχει προηγηθεί, δεν με νοιάζει.
Στον αέρα της εκπομπής σε έχει φέρει καλεσμένος σε άβολη θέση;
Κάνουμε μία καθημερινή εκπομπή τεσσάρων ωρών και έχουμε πολλούς καλεσμένους οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν μπορείς να ταιριάζεις με όλους. Έχω βρεθεί σε άβολη θέση είτε γιατί κάποιος μπορεί να είναι αγενής, είτε γιατί αισθάνομαι ότι δεν θέλει να απαντήσει στις ερωτήσεις, είτε γιατί θυμώνει επειδή ο δημοσιογράφος απέναντί του διατυπώνει μία διαφορετική από τη δική του άποψη. Το συναντώ συχνά αλλά είναι κομμάτι της δουλειάς μας κι έχω μάθει να το διαχειρίζομαι.
Σεξιστική συμπεριφορά από καλεσμένο έχεις αντιμετωπίσει;
Όχι, δεν έχω κάποιο περιστατικό να διηγηθώ. Ξέρω όμως, κι έχω ακούσει περιπτώσεις συναδέλφων μου που έχουν έρθει αντιμέτωπες με σεξιστικές συμπεριφορές και είναι απαράδεκτο.
Θεωρείς πως το #Metoo θα επεκταθεί και στον δημοσιογραφικό χώρο;
Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να μιλάμε για χώρους. Όπου συμβαίνουν τέτοια περιστατικά θα πρέπει να καταγγέλλονται, να δημοσιοποιούνται και οι θύτες να τιμωρούνται. Εάν έχει συμβεί οτιδήποτε στον χώρο της δημοσιογραφίας, τα στόματα πρέπει να ανοίξουν.
Είμαστε στο 2021, αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε λύσει πολύ πιο πριν, αλλά εφόσον η αρχή έγινε τώρα ας το «εκμεταλλευτούμε» κι ας βάλουμε ένα τέλος σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Θαυμάζω απεριόριστα όσες και όσους βγήκαν και μίλησαν για τις πιο μαύρες σελίδες της ζωής τους. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τον δρόμο που μας άνοιξαν.
Το κομμάτι της ψυχαγωγίας βρίσκεται στα μελλοντικά σχέδιά σου;
Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την ενημέρωση αλλά παρακολουθώ μπόλικη ψυχαγωγία, με χαλαρώνει. Αν με έχω φανταστεί μέρος μία ψυχαγωγικής εκπομπής; Δεν το αποκλείω ως σενάριο. Με έχω σκεφτεί να κάνω κάτι τέτοιο.
Ποτέ δεν λέω ποτέ. Βέβαια, θέλει άλλο ταλέντο για να υπηρετήσεις μία ψυχαγωγική εκπομπή. Ή το ΄χεις ή δεν το ΄χεις. Αν μου δινόταν η δυνατότητα και αποφάσιζα να δοκιμαστώ σε μία τέτοια εκπομπή μπορεί να ήμουν καλή, μπορεί και να μην ήμουν. Είμαι ανοιχτή, γιατί όχι;
Είσαι των μακροπρόθεσμων σχεδίων;
Επειδή σε αυτή τη δουλειά πήγα τελείως βήμα-βήμα και βγήκε καλά μέχρι τώρα, έχω αποφασίσει να το πηγαίνω έτσι. Δεν μου αρέσει να πω «στα επόμενα δέκα χρόνια θα ήθελα να έχει συμβεί αυτό». Θέλω να έχω υγεία κι αν σε δέκα χρόνια κάνω αυτό που κάνω τώρα θα είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί το απολαμβάνω.