FEMALE TALK

Η Μαρία Πρωτόπαππα δέχθηκε βία, αλλά δεν ταυτίστηκε με τη λέξη

PAPADAKIS PRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ

Με αφορμή το νέο θεατρικό έργο, Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, του οποίου υπογράφει τη σκηνοθεσία, η Μαρία Πρωτόπαππα παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Μαρία Κολλιάτσα. Μεταξύ άλλων, η ηθοποιός αναφέρθηκε στη λεκτική βία που έχει δεχθεί στο παρελθόν και δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψή της για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα.

«Υπάρχει κοινό πεδίο. Τα ανομολόγητα μυστικά, που δεν είναι μυστικά, η καχυποψία, η αγωνία, η φτώχεια, η υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας», ανέφερε η Μαρία Πρωτόπαππα συγκρίνοντας το κείμενο του Λόρκα με εκείνο του Παπαδιαμάντη.

Η Μαρία Πρωτόπαππα έχει δεχθεί λεκτική βία

«Ως γυναίκα έχετε δεχθεί κάποιου είδους λεκτική βία;», ήταν μια από τις ερωτήσεις που δέχθηκε η ηθοποιός που μίλησε ανοιχτά για το περιστατικό βίας που έχει βιώσει. «Έχω δεχθεί βία, αλλά, λόγω αυτοσεβασμού, δεν ταυτίστηκα ποτέ με αυτήν τη λεκτική μεταχείριση. Ήμουν βέβαιη ότι εκείνος που μιλούσε έτσι έχει πρόβλημα, όχι εγώ», ανέφερε η Μαρία Πρωτόππαπα στη συνέντευξή της.

Όσο για το αν η θέση της γυναίκας είναι ισχυρά εδραιωμένη στη σύγχρονη εποχή, η Mαρία Πρωτόπαππα ανέφερε: «Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άλυτα ζητήματα. Η κοινωνία άλλωστε δεν είναι επίπεδη, δεν ζούμε όλοι στο ίδιο στάδιο εξέλιξης. Κάποια κομμάτια της είναι είτε πιο πίσω είτε πιο μπροστά».

Μιλώντας στη Λία Παπαϊωάννου για το LadyLike, η ηθοποιός είχε μιλήσει για τη σχέση εξουσίας και σκηνοθεσίας. «Δεν είδα ποτέ τη θέση του σκηνοθέτη ως θέση εξουσίας. Είναι ένας τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου για ορισμένα έργα. Ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι απλώς ένας ακόμη ρόλος σε μια παράσταση. Η δουλειά του θεάτρου είναι ομαδική δουλειά», σημείωνε αφοπλιστικά.

Σχολιάζοντας και τότε τη θέση της γυναίκας, η Μαρία Πρωτόπαππα είχε πει: «Είναι σίγουρα πολύ καλύτερα τα πράγματα απ’ ό,τι παλαιότερα- όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στο δυτικό κόσμο. Αν και χρειάζεται να θυμόμαστε πως η προίκα καταργήθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 και οι γυναίκες έγινε αποδεκτό να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα το 1960. Κατά τα άλλα όμως;».

Όσο για τα σεξιστικά σχόλια, προσπαθεί όσο μπορεί να αντιδρά στο mansplaining. «Θέλω να μπορώ να απαντάω πιο συχνά, όταν κάτι δεν μ’ αρέσει. Προσπαθώ διαρκώς, καθημερινά, να βρίσκω το θάρρος να απαντάω και σε αυτά που κάνω ότι αγνοώ».

Exit mobile version