Η Μαριάννα Τουμασάτου θέτει την πιο καίρια ερώτηση για τις γυναικοκτονίες
- 30 ΝΟΕ 2021
Έχουμε εξουθενωθεί να μετράμε θύματα. Έχουμε εξαντληθεί να πυκνώνουμε τις γραμμούλες που εκπροσωπούν άλλο ένα θύμα στο «απουσιολόγιο» μας. Έχουμε κουραστεί τρομερά, ψυχικά να φοβόμαστε και να συνεχίζουμε να κάνουμε ερωτήσεις που κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται να απαντήσει. Ερωτήσεις όπως αυτές που, εύστοχα έκανε με αφορμή μία ακόμα γυναικοκτονία στην Ελλάδα του 2021, η Μαριάννα Τουμασάτου.
Η Μαριάννα Τουμασάτου μέσα από ένα Instagram Story της θέλησε να σχολιάσει τη νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή της Πολίχνης ένας 49χρονος σκότωσε με κυνηγετικό μαχαίρι τη 48χρονη σύζυγό του, μέσα στην κρεβατοκάμαρά τους και παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.
Ο 49χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι κατακρεούργησε την 48χρονη σύζυγό του με κυνηγετικό μαχαίρι γιατί πίστευε ότι τον απατούσε. To ζευγάρι είχε έναν 20χρονο γιο που έλειπε από το σπίτι όταν συνέβη ο φόνος της μητέρας του. Από την έως τώρα έρευνα της Ασφάλειας έχει προκύψει πως ο καθ’ ομολογία δολοφόνος, έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική και αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Το 2021 δεν λέει να φύγει κι ο απολογισμός των θυμάτων γυναικοκτονιών μακραίνει. 13 γυναίκες απούσες απλά και μόνο επειδή ήταν γυναίκες. Πόσες απουσίες θα είναι αρκετές για να καθιερωθεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία; Παρόμοια ήταν και η απορία που εξέφρασε η Μαριάννα Τουμασάτου.
«Εεε εσείς οι εκεί πάνω… Πότε πιστεύετε πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι; Σε λίγο δεν θα υπάρχει γυναίκα να γεννήσει τα παιδιά σας. Πόσες ακόμη;», έγραψε η Μαριάννα Τουμασάτου.
Πόσες ακόμη; Νιώθουμε πια πως από καθαρή τύχη ζούμε εμείς. Από καθαρή τύχη δεν έχουμε πάψει να αναπνέουμε επειδή κάποιος μας θεωρεί κτήμα του, αντικείμενο περιουσιακό του, που εκείνος ορίζει τη μοίρα μας. Από καθαρή τύχη δεν είμαστε εμείς ανάμεσα στις απουσίες. Κι όχι από τύχη, αλλά από την ορμή αυτής της συνειδητοποίησης αντιδρούμε, απαιτούμε, ζητάμε να λέμε πια τα πράγματα με το όνομά τους. Να λέμε γυναικοκτονία κι αυτή να αναγνωρίζεται.
«Γενικώς οι άνθρωποι θεωρώ, ειδικά μεγαλώνοντας, αυτό για το οποίο σίγουρα έχουμε έρθει στη γη, είναι για να βοηθάμε όποτε γίνεται. Όχι μόνο όταν τα πράγματα φτάνουν στο μη περαιτέρω, αλλά πρέπει να έχουμε και τον νου μας», είχε πει η Μαριάννα Τουμασάτου στο LadyLike.
«Την ώρα που πηγαίνουμε κάπου αν δούμε με την περιφερειακή μας όραση ένα πλάσμα που κουνιέται εκεί, να γυρίσουμε να κοιτάξουμε. Μπορεί να είναι ένα γατί, ένα σκυλί, ένα παιδί χτυπημένο, δεμένο, οτιδήποτε. Πρέπει να είμαστε πάντα alert για τους ανθρώπους γύρω μας. Για τα πλάσματα που μας χρειάζονται και κυρίως γι’ αυτά που δεν έχουν τη δύναμη. Αυτό μας ξεχωρίζει από τη κακία, από το λάθος», συμπλήρωνε.
Κι έτσι πορεύεται. Κι έτσι θέλουμε να πορευόμαστε κι εμείς. Αρκεί, τα απαραίτητα βήματα να γίνουν για να μας αφήσουν να ζήσουμε, όχι στην τύχη πια.