ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η πατριαρχία ζει και βασιλεύει: Το 75,1% των Ελλήνων επιβεβαιώνει

Alexandros Michailidis / SOOC

Καλωσόρισες στην εποχή του «Ελλάδα 2.0»: Το 75,1% των Ελλήνων θεωρούν την ελληνική κοινωνία πατριαρχική, ενώ το 79,9% πιστεύει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άνδρες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας με τίτλο Gender Divide που περιγράφει την εικόνα που κάθε γυναίκα και θηλυκότητα εκεί έξω μπορεί να επιβεβαιώσει. Η πατριαρχία, με τις ρίζες της βαθιά εδραιωμένες στην ελληνική κουλτούρα, συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές μας με τρόπους που δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε.

Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την aboutpeople σε πανελλαδικό δείγμα 2.074 πολιτών μεταξύ 4- 6 Ιουνίου 2024 για λογαριασμό του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου, αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές των αντιλήψεων για τα έμφυλα ζητήματα και την πατριαρχία στην Ελλάδα του σήμερα.

Η πατριαρχία ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα: Τα αποτελέσματα της έρευνας

Με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση του έργου του Ινστιτούτου σε έμφυλα ζητήματα, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε και ανάλυσε τις αντιλήψεις του κοινωνικού σώματος, σχετικά με τις ανισότητες των φύλων, τον αντίκτυπο του φεμινισμού και κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα, όπως οι γυναικοκτονίες.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν συστηματικές ανισότητες σε όλους τους τομείς της ζωής τους, από την εργασία μέχρι την καθημερινότητα. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα: η πατριαρχία διαμορφώνει όχι μόνο τις προσωπικές μας σχέσεις, αλλά και τις επαγγελματικές μας ευκαιρίες.

  • Πατριαρχική Κοινωνία:

Το 75,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική, ενώ το 22,2% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Η πατριαρχία ζει και βασιλεύει: Το 75,1% των Ελλήνων επιβεβαιώνει

  • Έμφυλες Διακρίσεις:

Το 79,9% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί ότι οι γυναίκες στην ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άντρες, έναντι του 18,4% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

  • Αναγνώριση έμφυλων ανισοτήτων:

Tο 35,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  οι γυναίκες υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά τις αδικίες που υφίστανται λόγω φύλου   έναντι του 59,7% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.  Και σε αυτή την ερώτηση, όσο πιο μεγάλη η ηλικία, τόσο ισχυρότερη η συμφωνία με την άποψη.

Η πατριαρχία ζει και βασιλεύει: Το 75,1% των Ελλήνων επιβεβαιώνει

  • Ο φεμινισμός ως λύση

Tο 57,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι ο φεμινισμός μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή έναντι του 35,9%, που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Η πατριαρχία ζει και βασιλεύει: Το 75,1% των Ελλήνων επιβεβαιώνει

Κάτι παραπάνω από απλά ποσοστά

Αν αυτά τα ποσοστά σου φαίνονται «απλά στατιστικά στοιχεία», η επικαιρότητα έρχεται δυστυχώς να τα επιβεβαιώσει. Με τον πιο σκληρό τρόπο. Γυναικοκτονίες, ξυλοδαρμοί γυναικών, καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, προσπάθειες «ξεπλύματος» κακοποιητών από δημόσια πρόσωπα και ρητορική μίσους σε θέματα ισότητας, υπογραμμίζουν την εδραιωμένη πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας.

Ο καθημερινός αγώνας ενάντια στην πατριαρχία και η σημασία της αλλαγής

Στην καθημερινότητά μας, η πατριαρχία εκδηλώνεται με τρόπους που μπορεί να μην είναι πάντοτε προφανείς, αλλά είναι εξίσου επιβλαβείς. Οι γυναίκες συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς για την ίδια εργασία, να αντιμετωπίζουν σεξιστικά σχόλια και παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας και να παλεύουν για το δικαίωμα στην ισότητα.

Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε τη σημασία της γυναικείας φωνής σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας. Η έρευνα Gender Divide δεν είναι μόνο ένας καθρέφτης της πραγματικότητας, αλλά και ένα κάλεσμα για δράση.

Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, ίση εκπροσώπηση και ένα δίκαιο σύστημα που να προασπίζει τα δικαιώματά μας.

Η σύγχρονη Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από την καταπολέμηση της πατριαρχίας. Είναι καιρός να δράσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές γυναικών θα ζουν σε μια κοινωνία που τις σέβεται και τις αναγνωρίζει ως ίσες.