FEMALE TALK

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της γαλλικής Βουλής είπε την πιο σκληρή αλήθεια για τον καρκίνο του μαστού

AP Photo/Thomas Padilla

Η 54χρονη Yaël Braun-Pivet, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη γαλλική προεδρία της Βουλής,  αποκάλυψε πρόσφατα ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού πριν από 3 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας και ότι τώρα υποβάλλεται σε ορμονοθεραπεία. 

«Κάνεις δεν είναι έτοιμος για τον καρκίνο. Έζησα την αβεβαιότητα της διάγνωσης, το άγχος της επέμβασης, την αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, την καθημερινότητα των θεραπειών»,  είπε η Γαλλίδα Πρόεδρος της Βουλής που στις 29 Ιανουαρίου ψήφισε ομόφωνα για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αντικατάσταση εμφυτευμάτων ή ιατρικών τατουάζ μετά από μαστεκτομή. Οι βουλευτές του γαλλικού κοινοβουλίου ενέκριναν ομόφωνα έναν νόμο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του κόστους της θεραπείας του καρκίνου του μαστού και στη μείωση των συχνά υψηλών δαπανών από την τσέπη των ασθενών.

Η Γαλλία φροντίζει για την ευημερία του κοινωνικού κράτους

Ο πιο συχνός και ο πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών, ο καρκίνος του μαστού, τοποθετεί πολλές από αυτές σε εύθραυστη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κράτος θα αποζημιώσει πλήρως κάθε νέο εμφύτευμα στήθους, ένα ιατρικό τατουάζ της θηλής. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η χρηματοδότηση ψυχικής φροντίδας, συνεδριών διατροφής ή συνεδριών φυσικής άσκησης για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία.

Αυτά τα μέτρα στοχεύουν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσφορίας της εικόνας του σώματος και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μετά την αφαίρεση του μαστού. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η κοινωνική ασφάλιση θα συμβάλει επίσης στην κάλυψη του κόστους για τις κρέμες κατά της ξηρότητας και το ειδικό βερνίκι νυχιών για την πρόληψη της πτώσης των νυχιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Με συμμετοχή στο συνολικό κόστος για την ασθενή 1.400 ευρώ κατά μέσο όρο, οι «πιο επισφαλείς (ασθενείς) εγκαταλείπουν τη φροντίδα ή τα προϊόντα που δεν καλύπτονται ή αποζημιώνονται ανεπαρκώς και που αποδεικνύονται πολύ ακριβά» ακούστηκε στη Βουλή των Γάλλων. 

Η μαστογραφία που δεν πρέπει να αμελούμε 

Σχεδόν μία στις 2 γυναίκες δεν κάνουν τον προληπτικό έλεγχο που δικαιούνται κάθε 2 χρόνια στη Γαλλία. Πέρυσι, λιγότερο από το 50% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 50 και 74 ετών έκαναν το τεστ. Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών θα μπορούσαν σύντομα να προσέλθουν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του μαστού στη Γαλλία, αφού οι υγειονομικές αρχές εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της ηλικίας των πρώτων μαστογραφιών.

Επί του παρόντος, η μαστογραφία και ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του μαστού προσφέρονται σε όλες τις γυναίκες χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου από την ηλικία των 50 έως 74 ετών. Εκτός αυτών των ηλικιών, δεν δικαιούνται δωρεάν προληπτικό έλεγχο, αν και ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μαστογραφία σε οποιαδήποτε ηλικία, εάν το κρίνει απαραίτητο. Από το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά επίσης να καθιερωθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού από την ηλικία των 45 ετών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 670.000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού το 2022, η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών στις περισσότερες χώρες.

Exit mobile version