Η πρώτη trans Παραολυμπιονίκης είναι 50 ετών και Ιταλίδα. Και μόλις έγραψε ιστορία
- 24 ΑΥΓ 2024
Η Valentina Petrillo ερωτεύτηκε τον στίβο παρακολουθώντας τον Ιταλό σπρίντερ, Pietro Mennea, να κερδίζει το χρυσό στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. To 7χρονο αγόρι είναι σήμερα μια 50χρονη trans Παραολυμπιονίκης που θα πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο. Σύμφωνα με την ίδια, «όλοι θα έχουν τις απορίες τους», αλλά μόνο μια «μειοψηφία» θα καταλάβει την ιστορία της.
Θα γίνει η πρώτη διεμφυλική (trans) γυναίκα που θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες όταν θα τρέξει τα 200 και τα 400 μέτρα στην κατάταξη T12 για αθλητές με προβλήματα όρασης στο Παρίσι (οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου). Θα εκπληρώσει επιτέλους το παιδικό της όνειρο όταν θα ανέβει στη βιολετί πίστα του Stade de France στις 3 Σεπτεμβρίου. Είναι έτοιμη για την κριτική και τις διαδικτυακές απειλές.
«Ναι, έχω προβλήματα με την όρασή μου, έχω μειωμένη όραση, είμαι trans γυναίκα – και ας πούμε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο στην Ιταλία μας, το να είμαι τρανς– αλλά είμαι ευτυχισμένος άνθρωπος», είπε στο Associated Press. Σύμφωνα με τους κανόνες του World Para Athletics, ένα άτομο που είναι νομικά αναγνωρισμένο ως γυναίκα μπορεί να αγωνιστεί στην κατηγορία για την οποία πληροί τις προϋποθέσεις για την αναπηρία του.
«Η ιστορική αξία του να είσαι η πρώτη τρανς γυναίκα που θα διαγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα σημαντικό σύμβολο ένταξης» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο BBC.
Η trans Παραολυμπιονίκης Valentina Petrillo διαγνώστηκε ως έφηβη με τη νόσο Stargardt, μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Ωστόσο, θεωρεί τον εαυτό της τυχερό παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ως άντρας και εμφανίστηκε ως trans μόνο στη σύζυγό της —με την οποία έχει έναν γιο— το 2017 πριν ξεκινήσει ορμονοθεραπεία 2 χρόνια αργότερα.
Η Valentina Petrillo κέρδισε 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία ανδρών T12 για αθλητές με προβλήματα όρασης μεταξύ 2015 και 2018. Με την υποστήριξη της συζύγου της, το 2018 άρχισε να ζει ως trans γυναίκα και τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε ορμονοθεραπεία. Το 2021, περισσότερες από 30 αθλήτριες υπέγραψαν μια αναφορά που εστάλη στον πρόεδρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου και στα υπουργεία Ίσων Ευκαιριών και Αθλητισμού αμφισβητώντας το δικαίωμα της Petrillo να συμμετέχει σε γυναικείους αγώνες .
Ερωτηθείσα τι θα έλεγε σε όσους δεν συμφωνούν με την παρουσία της στο Παρίσι και πιστεύουν ότι είναι άδικη, η Valentina Petrillo είπε στο BBC: «Αυτή δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής για μένα, αυτή είμαι.Και όπως είμαι, όπως όλοι οι trans που δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στο βιολογικό τους φύλο, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις με τον ίδιο τρόπο που δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις κατά της φυλής, της θρησκείας ή της πολιτικής ιδεολογίας. Είναι ο αθλητισμός που πρέπει να βρει μια λύση και ο αποκλεισμός των trans αθλητών σαφώς δεν είναι αυτή η λύση».