ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Shamsa δείχνει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων στο TikTok. Σοκ, ντροπή και ενημέρωση

Youtube

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες μερικής ή ολικής αφαίρεσης των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων ή άλλο τραυματισμό τους για μη ιατρικούς λόγους. Η κλειτοριδεκτομή είναι μια μαρτυρική μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» με την οποία η γυναίκα υποδηλώνει την απόλυτη υποταγή της μελλοντικό της σύζυγο. Πρόκειται για ένα μαρτυρικό έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι.

Η Shamsa Sharawe είναι από τη Σομαλία. «Είμαι επιζήσασα από ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων μου (γνωστή ως FGM), καταναγκαστικό γάμο, ενδοοικογενειακή βία και τη λεγόμενη κακοποίηση “βασισμένη στην τιμή”. Είμαι μητέρα, ακτιβίστρια και επιχειρηματίας», λέει η Shamsa περιγράφοντας τον εαυτό της. Μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία σε ηλικία 7 ετών. Στα 6 της είχε ήδη βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Γι’ αυτή της την εμπειρία, μιλά ανοιχτά στο TikTok, θέλοντας να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει όλο τον κόσμο για τη βάναυση αυτή πρακτική που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Τα βιντεάκια της στο TikTok έχουν γίνει viral, κυρίως γιατί η Shamsa περιγράφει και στη συνέχεια δείχνει με πολύ παραστατικό και αληθοφανή τρόπο, λεπτομέρειες σχετικά με τον ακρωτηριασμό της. Στο παρακάτω βίντεο, χρησιμοποιεί ένα τριαντάφυλλο συμβολικά, ώστε να μας δείξει πώς ακριβώς ακρωτηρίασαν τα γεννητικά της όργανα και στη συνέχεια την έραψαν.

Η Shamsa μιλά πολύ ανοιχτά για την εμπειρία της και το πώς είναι να ζει μια γυναίκα με αυτό, ενώ απαντάει σε όλες της απορίες των ακολούθων της, χωρίς δισταγμό. Όπως έχει δηλώσει σε αναρτήσεις της, αυτή η πρακτική πραγματοποιείται για κοινωνικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους. Πέρα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τον ακρωτηριασμό πληρώνονται, το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης φέρει η κοινωνία. Η κλειτορίδα αφαιρείται από τα κορίτσια ώστε να μην μπορούν να βιώσουν την απόλαυση του σεξ κι έτσι να παραμείνουν αγνές μέχρι τον γάμο. Οι άντρες ζητούν να βεβαιωθούν ότι οι γυναίκες τους είναι παρθένες πριν τις παντρευτούν, ενώ το να «σκίσουν» τις ραφές του ακρωτηριασμού είναι για ορισμένους απόδειξη της υποταγής της γυναίκας στον άντρα της. 

H Shamsa μιλά ανοιχτά για το πώς ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων την έχει επηρεάσει σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο: «Ήμουν πραγματικά ανασφαλής. Φοβόμουν να μιλήσω γι’ αυτό γιατί υπάρχει “ντροπή” που συνδέεται με αυτή τη διαδικασία, αν μιλήσεις γι’ αυτό είναι “ντροπή”, αν προσπαθήσεις να το αλλάξεις είναι ακόμα “ντροπή”. Βασικά το έχεις και υποφέρειες». Η ευρύτερη οικογένειά της ήταν οι δράστες, με τη μητέρα της Shamsa να είναι σθεναρά κατά του ακρωτηριασμού, αλλά βρισκόταν εκτός της χώρας όταν το έκαναν στο παιδί της.

Αναφορικά με τα μέλη της οικογένειάς της που προχώρησαν σε αυτή τη βίαιη πρακτική στο σώμα της, η Shamsa είπε: «Ήμουν απλώς μπερδεμένη. Όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν ουσιαστικά έγκλημα και κακοποίηση παιδιών, σεξουαλική κακοποίηση, άρχισα να αμφισβητώ την οικογένειά μου. 

Έπρεπε πραγματικά να καθίσω και να σκεφτώ ότι μιλάω με κάποιον που έχει τραυματιστεί και που δεν είχε ποτέ κανένα είδος βοήθειας με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα τους κάνει να ζητήσουν συγγνώμη ή να νιώσουν κάποιου είδους συμπάθεια ή ενσυναίσθηση για αυτό που μου έκαναν. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να το αντιμετωπίσω».

Μιλώντας για τη ζωή με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, η Shamsa κλήθηκε να απαντήσει και στο πώς γέννησε, ενώ ουσιαστικά τα γεννητικά της όργανα είναι ραμμένα. Η απάντησή της δεν βλέπεται με μεγάλη ευκολία. 

Είναι πράγματι εύκολο να προσπεράσεις ένα βίντεο που θα σε κάνει να νιώσεις άβολα, να γυρίσεις το κεφάλι σου μακριά από εικόνες που σου προκαλούν αηδία, πόνο, φόβο ή και ντροπή. Είναι όμως πολύ σημαντικότερο να δεις όλα όσα εξηγούν οι γυναίκες που απλά έτυχε να μην είμαστε εγώ κι εσύ, γιατί οι πιθανότητες τα έφεραν έτσι και γεννηθήκαμε σε μια λιγότερο βίαιη και παράλογη κοινωνία. H Shamsa ζητά να μοιραστούμε την ιστορία της και να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο πόσο παράλογη και φρικιαστική είναι αυτή η πρακτική που πραγματοποιείται σε βάρος 200 εκατομμυρίων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και για να σε κάνω να νιώσεις πως αυτής της μορφής η βία είναι τόσο πολύ μακριά, όσο και πολύ κοντά, να σου πω ότι ενώ η κλειτοριδεκτομή και ο ΑΓΓΟ πραγματοποιείται σε  χώρες της Αφρικής, της Ασίας και Μέσης Ανατολής, νέα κορίτσια από οικογένειες μεταναστών δεν είναι ασφαλή ούτε στην Ευρώπη, όπου η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα. Για την ακρίβεια, 500 χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ 180 χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή κάθε χρόνο.