ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Είσαι έγκυος και έχεις κουραστεί να ακούς τη γνώμη όλων; Το βίωσα κι αυτή είναι η συμβουλή μου

Οι κακεντρέχειες είναι μέσα στη ζωή σου, απλά στην εγκυμοσύνη έχουν άλλο βαθμό επιρροής. Σκάνε με περισσότερη δύναμη σε έναν εύθραυστο ψυχισμό και τον επηρεάζουν ευκολότερα. Σε μία από τις πιο απρόβλεπτες περιόδους, που ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά, είναι λογικό να αλλάζουν και οι άμυνές σου. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά, τότε όλα είναι λίγο πιο ευαίσθητα, με πρώτη την ψυχολογία σου. Γι’ αυτό, επιστράτευσε τα φίλτρα σου. Βάλε όρια αυστηρά και βάλε σε προτεραιότητα τον εαυτό σου.

Ο ευάλωτος ψυχισμός

Από τη μία είναι ευχάριστο να διανύεις την πρώτη σου εγκυμοσύνη. Απολαμβάνεις τις φροντίδες όλων, ανακαλύπτεις καινούρια συναισθήματα και μαζί το σώμα σου. Ταυτόχρονα όμως, τα όρια σου ξεχειλώνουν με τη δική σου ανοχή. Η υπομονή σου δοκιμάζεται και μέσα σε όλα αυτά τα άγνωστα που σου συμβαίνουν έχεις να διαχειριστείς και ένα πολυποίκιλο και πολυδιάστατο ψυχολογικό κόσμο. Η καθημερινότητά σου αλλάζει με κάποιο τρόπο. Η ζωή σου μπαίνει σε άλλη τροχιά και εσύ ακολουθείς περήφανη αλλά και φοβισμένη.

Ναι, φοβισμένη. Εγώ τουλάχιστον, ένιωσα φόβο. Δεν ήμουν λιγόψυχη. Προετοιμαζόμουν για την αλλαγή. Αλλά ο φόβος για το άγνωστο είναι ένα συναίσθημα που γεννάται σχεδόν αυτόματα. Δεν ξέρω αν είναι ενστικτώδης ή συναισθηματικός. Ακόμα δεν έχω βρει τη ρίζα του. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι μπορείς να τον νικήσεις. Να τον μετατρέψεις σε ένα συναίσθημα παραγωγικό. Και κάπου εκεί πρέπει να θέσεις τα όριά σου.

Ουσιαστικά φοβάσαι για το μωρό που έχεις μέσα σου. Νομίζω, καμία μέλλουσα μαμά δεν έχει φόβο για την ίδια. Όλα τα ερωτηματικά, τα άγχη, οι ανασφάλειες και οι φόβοι έχουν να κάνουν με το παιδί. Λογικό ως ένα βαθμό. Θεμιτό, ως το σημείο που σε κάνει να αντιδράς, να ψάχνεις και να βελτιώνεις την καθημερινότητά σου. Όταν όμως ξεκινά ο παραλογισμός, ο φόβος γίνεται εμμονή. Και η εμμονή σε κατατρώει.

Οι εξωγενείς παράγοντες

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο φόβος της μέλλουσας μαμάς ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού από αιτίες εξωγενείς. Οι γνώμες, οι συμβουλές, οι κρίσεις, από άλλες μαμάδες έμπειρες, σχεδόν σε κατακεραυνώνουν. Νιώθεις ξαφνικά ευάλωτη, επηρεάζεσαι και ο μικρός, παραγωγικός φόβος που περιγράψαμε παραπάνω αρχίζει να διογκώνεται και να γίνεται απειλητικός. Οι ορμόνες έχουν κατακλύσει το σώμα σου και σε κάνουν πιο ευάλωτη μαζί με τις πολλές σκέψεις που ήδη κάνεις από μόνη σου.

Πέρασα σχεδόν έναν μήνα σκεπτόμενη μόνο τι άσχημο μπορεί να συμβεί. Όχι σε μένα, αλλά στο μωρό μου. Ήταν κάπου στην αρχή της εγκυμοσύνης, στις δύσκολες μέρες που άλλες τις περνούν πολύ άσχημα κι άλλες ανώδυνα. Εγώ ήμουν κάπου στο ενδιάμεσο, αλλά οι κακές σκέψεις δεν βοηθούσαν καθόλου την κατάσταση. Σίγουρα, θετικός δεν είναι και ο ρόλος «επαγγελματιών μαμάδων» και οι πολλές απόψεις που ακούγονται γύρω σου.

Θα ακούσεις πολλές εγκυμονούσες να ταράζονται, να ψάχνουν, να καρδιοχτυπούν χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, μόνο και μόνο επειδή άκουσαν κάτι. Έχει συμβεί και σε μένα, Τόσο από όσα διάβαζα στο Internet, όσο και από αυτά που άκουγα από τον περίγυρό μου. Κάποια που έχει γίνει μαμά ή απλά θυμάται από την αδερφή και την ξαδέρφη της, έχει κάνει διάγνωση και την έχει ξεστομίσει σαν επίσημο ανακοινωθέν.

Επίσης, άλλη καμιά δεν έκανε, μόνο η Μαριώ τον Γιάννη. Και αν πέσεις πάνω στη μαμά Μαριώ θα σου πει τον δεκάλογο της καλής εγκυμοσύνης. Πρέπει να νιώθεις έτσι, πρέπει να κάνεις αλλιώς, να τρως αυτά κι όχι τα άλλα κι ένα σωρό ακόμα πρέπει και δεν πρέπει. Αυτά ωστόσο, λειτούργησαν σε εκείνη. Η δική σου περίπτωση είναι διαφορετική.

Η μέλλουσα μαμά και οι άμυνές της

Αρχικά, πάρε μία βαθιά ανάσα. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και τα αυτιά σου κλειστά σε ό,τι σου προκαλεί αμηχανία, σε στενοχωρεί και σε αγχώνει. Πρωτίστως, πρέπει να είσαι εσύ καλά για να είναι και το μωρό σου. Μεγαλώνει μέσα από σένα και δεν έχεις επιλογές. Άκου μόνο τον γυναικολόγο σου. Επέλεξες να τον εμπιστευτείς και το ένστικτό σου δεν μπορεί να σου λέει ψέματα. Αν κάτι νιώσεις ότι δεν πάει καλά, συζήτησέ το με τον σύντροφό σου και μετά με τον γυναικολόγο σου.

Όσο για τις γνώμες και τις εμπειρίες είναι όλες καλοδεχούμενες αρκεί να είναι καλοπροαίρετες. Κι αυτές όμως πρέπει να τις φιλτράρεις. Άσε τα σημαντικά να σε επηρεάζουν. Κράτα σε απόσταση όλα εκείνα που απλά σε κρατούν ξύπνια τα βράδια, που σε κάνουν να κλαις και να απελπίζεσαι. Όλα αυτά θα σου συμβούν κατά την εγκυμοσύνη, για άλλους λόγους όμως. Δεν θα κοιμάσαι επειδή το μωρό σου είναι ζωηρό τις νύχτες που ηρεμείς. Θα κλαις από ευτυχία ή από συγκίνηση, ίσως λίγο πιο εύκολα τώρα, θα αγχώνεσαι για τις εξετάσεις τις σημαντικές. Όλα μέσα σε πλαίσια φυσιολογικά.

Φυσικά, δεν θέλω να τα δαιμονοποιώ όλα. Μην κλειστείς στο καβούκι σου. Μην πάρεις την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και να είσαι με όλους καχύποπτη και αρνητική. Αυτοί που σε αγαπάνε είναι δίπλα σου και μαζί σου. Άκουσέ τους προσεκτικά και μίλησέ τους αν κάτι σε ενοχλεί. Οι καλοπροαίρετες συζητήσεις μόνο καλό μπορούν να σου κάνουν.

Στα άλλα γύρνα την πλάτη σου, κοίτα την κοιλίτσα σου και χαμογέλα. Σκέψου ότι όλα θα πάνε καλά, όλα είναι με το μέρος σου και πρέπει να είσαι κι εσύ εκεί μαζί τους να τα κρατήσεις σφιχτά. Θυμήσου ότι ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, όπως και ο κάθε χαρακτήρας. Επομένως, κάθε είδους σύγκριση με άλλες γυναίκες είναι εντελώς αβάσιμη. Μην αφεθείς. Νιώσε σίγουρη για τον εαυτό σου. Άρχισε να επενδύσεις σε αυτόν από τώρα, γιατί θα σε πολύ λίγο, όταν θα γίνεις μαμά, θα χρειάζεσαι μία ενισχυμένη εκδοχή του.