Η Sistech βοηθά τις προσφύγισσες να πάρουν τις δουλειές που τους αξίζουν
- 20 ΙΟΥΝ 2024
Οι προσφύγισσες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σεξουαλική βία, την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, και την αδυναμία πρόσβασης σε βασικές ανάγκες όπως η εκπαίδευση και η εργασία. Αυτές οι δυσκολίες συχνά επιδεινώνονται λόγω των παραδοσιακών κοινωνικών δομών και προκαταλήψεων που τις καθιστούν δεύτερης κατηγορίας πολίτες ακόμα και στις ίδιες τις κοινότητές τους.
Μια έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δείχνει ότι οι γυναίκες πρόσφυγες, είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε περιστατικά βίας και εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την ασφάλεια. Επιπλέον, όταν φτάνουν στις χώρες υποδοχής, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ειδικά όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία και την ψυχική υγεία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προσφύγισσες και να υπογραμμίσουμε τη σημασία της εκπαίδευσης και της υποστήριξης στην ενδυνάμωσή τους. Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, Sistech διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτό το πεδίο, παρέχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες και την υποστήριξη που χρειάζονται οι γυναίκες πρόσφυγες για να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να ενταχθούν πλήρως στις νέες τους κοινότητες.
Μέσω της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης, οι γυναίκες πρόσφυγες μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να χτίσουν ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και ευκαιρίες, συμβάλλοντας θετικά στις κοινωνίες που τις υποδέχονται. Η προσφορά και η υποστήριξη οργανισμών όπως η Sistech είναι απολύτως αναγκαία για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής.
Η Γαλλίδα Ιδρύτρια & CEO της Sistech, Joséphine Goube μού εξήγησε το έργο της οργάνωσης στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία απ΄όπου και ξεκίνησε, μου μίλησε για τα success stories προσφυγισσών στις χώρες υποδοχής τους, αλλά και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τις έμφυλες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (και) εν μέσω προσφυγικών κρίσεων.
-Τι ενέπνευσε τη δημιουργία της Sistech;
Η Sistech ιδρύθηκε το 2017, ως μετεξέλιξη του οργανισμού Techfugees. Η Goube εμπνεύστηκε την Sistech με βάση ορισμένες παρατηρήσεις: Οι προσφύγισσες αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία, ακόμη και χρόνια μετά την άφιξή τους στη χώρα υποδοχής τους και σε ποσοστά διπλάσια από τους άνδρες. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αναγκάζονται συχνά να δεχθούν εργασίες για τις οποίες είναι αυτό που λέμε «overqualified», έχουν δηλαδή περισσότερα προσόντα. Παράλληλα, οι ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας, δυσκολεύονται να προσλάβουν και να διατηρήσουν ταλέντα. Η Sistech ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα στο Παρίσι το 2018 και, με κίνητρο την επιτυχία του, το 2021 επεκτάθηκε στην Ιταλία και την Ελλάδα.
-Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσφύγισσες όταν προσπαθούν να εισέλθουν στον κλάδο της τεχνολογίας και πώς τις αντιμετωπίζει η Sistech;
Πολύ συχνά, οι εργοδότες αναζητούν συγκεκριμένα πτυχία ή προηγούμενους τίτλους εργασίας από γνωστούς εργοδότες όταν ξεφυλλίζουν έναν όγκο βιογραφικών σημειωμάτων. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τις προσφύγισσες, που εισέρχονται σε έναν νέο κλάδο, σε μία καινούργια χώρα. Επιπλέον, μπορεί να μην είναι εξοικειωμένες με τις απαιτήσεις των τοπικών αγορών εργασίας.
Ωστόσο, η έμφαση του τεχνολογικού τομέα στις πρακτικές δεξιότητες (αντί των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών), οι τεχνικές συνεντεύξεις και η ανάγκη των εταιρειών να διαφοροποιήσουν τις τεχνικές τους ομάδες αποτελούν πλεονέκτημα για τις προσφύγισσες.
«Η Sistech αντιμετωπίζει αυτό το σύνθετο μίγμα προκλήσεων και ευκαιριών παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνική εκπαίδευση στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση».
Επίσης, υποστηρίζουμε τις προσφύγισσες μέσω προγραμμάτων που αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους και τις εξοπλίζουμε με δεξιότητες ως προς την αναζήτηση εργασίας, γλωσσική κατάρτιση και άλλους πρακτικούς πόρους.
-Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μερικές ιστορίες επιτυχίας γυναικών που έχουν περάσει από τα προγράμματά σας και έχουν εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας;
Το φθινόπωρο του 2022, η Ελιάν από το Burundi, ζούσε ως αιτούσα άσυλο στη Νέα Καβάλα της Ελλάδας. Έχοντας προηγούμενη εμπειρία ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα της Sistech παρά τις προκλήσεις της διαμονής σε καταυλισμό χωρίς υπολογιστή ή επαρκή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια ανάπτυξης ιστοσελίδων και βελτίωσε τα Αγγλικά της.
«Η αφοσίωση της Ελιάν, απέδωσε καρπούς όταν εξασφάλισε μια θέση πλήρους απασχόλησης σε μία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας και υπηρεσιών στην Αθήνα, αποδεικνύοντας την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τη δέσμευσή της σε μια νέα καριέρα στο IT».
-Τι είδους εκπαίδευση και υποστήριξη προσφέρει η Sistech στις προσφύγισσες για να τις προετοιμάσει για σταδιοδρομία στην τεχνολογία;
Η Sistech προσφέρει 3 προγράμματα που ακολουθούν μεν εξελικτική πορεία, αλλά οι ωφελούμενες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν ανεξάρτητα.
Το πρώτο πρόγραμμα είναι το Pathway. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό, καθοδηγούμενο από την κοινότητα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για γυναίκες, οι οποίες δεν είναι ακόμα σίγουρες αν θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα στους τομείς της τεχνολογίας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό το επαγγελματικό πρόγραμμα προσανατολισμού, αναπτύσσει βασική κατανόηση της τοπικής αγοράς εργασίας και βασικές δεξιότητες πληροφορικής.
Μετά την ολοκλήρωση του Pathway, ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που ενδιαφέρονται για μία καριέρα στην τεχνολογία να υποβάλουν αίτηση για το Springboard. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων για μια θέση εργασίας στην τεχνολογία ή την ψηφιακή τεχνολογία. Οι εθελοντές συναντούν τους Συνεργάτες εβδομαδιαία, με τη μορφή συλλογικών ή εξατομικευμένων εργαστηρίων. Έτσι, οι Συνεργάτες αποκτούν πιστοποιημένη τεχνική εκπαίδευση και μαθήματα γλώσσας.
Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα ονομάζεται Boost και είναι πλήρως επικεντρωμένο στην προετοιμασία των γυναικών για την εύρεση εργασίας. Εξερευνούν την τοπική αγορά εργασίας, προετοιμάζονται για συνεντεύξεις και δικτυώνονται με πιθανούς εργοδότες.
-Πώς διασφαλίζεται ότι οι δεξιότητες και οι γνώσεις που παρέχει η Sistech παραμένουν σχετικές στον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο της τεχνολογίας;
Διαθέτουμε μία αφοσιωμένη Συντονίστρια Προγραμμάτων, υπεύθυνη για την τακτική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας υλικού, την προσαρμογή των μαθησιακών ενοτήτων στις τοπικές ανάγκες και την εξέλιξη των προγραμμάτων μας με την πάροδο του χρόνου, ώστε να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στον κλάδο της τεχνολογίας. Επιπλέον, αποστέλλουμε ετήσια ερωτηματολόγια στις συμμετέχουσες των προγραμμάτων ενώ αφιερώνουμε χρόνο στη συλλογή άμεσης ανατροφοδότησης από τους συνεργάτες που προσέλαβαν τις απόφοιτες μας.
-Μπορείτε να εξηγήσετε τη σημασία της δημιουργίας ευκαιριών για τις γυναίκες στην τεχνολογία, ειδικά εκείνες που προέρχονται από προσφυγικό υπόβαθρο;
Οι προσφύγισσες, μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, αντιμετωπίζουν αποθαρρυντικές πιθανότητες όταν εισέρχονται στις αγορές εργασίας.
«5 χρόνια μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη, το 80% παραμένει άνεργο κατά μέσο όρο, ένα ποσοστό περίπου διπλάσιο από εκείνο των ανδρών προσφύγων».
Μία εργασία φέρνει οικονομική σταθερότητα, οικονομική ανεξαρτησία και περισσότερα δικαιώματα. Για τις προσφύγισσες, η απασχόληση μπορεί επίσης να ξεκλειδώσει την ανεξαρτησία που τους έχει στερηθεί ή την αξιοπρέπεια που έχουν χάσει.
Tέλος, οι γυναίκες τείνουν να ξοδεύουν περισσότερο για την εκπαίδευση και την ευημερία των οικογενειών τους από ό,τι οι άνδρες. Έτσι, δημιουργώντας ευκαιρίες για τις γυναίκες πρόσφυγες, στηρίζουμε ολόκληρες κοινότητες να ανθίσουν και να επενδύσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
-Πώς συνεργάζεται η Sistech με εταιρείες τεχνολογίας και άλλους οργανισμούς για τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για προσφύγισσες;
Η συνεργασία μας με εταιρείες – τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και σε άλλους τομείς – βασίζεται στα εξής: πρόσληψη συνεργατών, ευκαιρίες εθελοντισμού για τους υπαλλήλους των εταιρειών, και χορηγία συνεργατών μέσω υποτροφιών.
Είμαστε επίσης τυχεροί που λαμβάνουμε δωρεές φορητών υπολογιστών και δωρεάν υποστήριξη από διάφορες επιχειρήσεις.
«Αναζητούμε συνεργάτες που είναι έτοιμοι να προσλάβουν προσφύγισσες όχι επειδή θέλουν να διαδώσουν φιλανθρωπία. Αντίθετα, επειδή πιστεύουν στη δύναμη της ποικιλομορφίας και της ένταξης, και κατανοούν ότι είναι πηγή δύναμης και καινοτομίας για τις ομάδες τους».
-Ποια είναι μερικά από τα ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη που βιώνουν οι γυναίκες μέσα από τα προγράμματά σας, πέρα από την επαγγελματική εξέλιξη;
Η Sistech σχεδιάζει τα προγράμματά της με μια ολιστική προσέγγιση. Λαμβάνουμε υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες που εκφράζουν οι προσφύγισσες, οι οποίες συχνά ξεπερνούν την επαγγελματική κατάρτιση.
Περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού μας διατίθεται για τον εξοπλισμό των Fellows με φορητούς υπολογιστές και κουτιά wifi, αλλά και για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και φροντίδας των παιδιών τους. Επιπλέον, συχνά ενισχύουμε οικονομικά την πρόσβαση σε μαθήματα γλώσσας καθώς και και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Κάθε απόφοιτη – είτε ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα είτε και τα 3 – γίνεται μέρος της κοινότητας της Sistech. Έτσι, μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει και να συμβάλλει στις κοινωνικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.
«Ο εορτασμός της αδελφότητας παίζει κεντρικό ρόλο στην κοινότητα του Sistech και είναι σημαντικός παράγοντες που συμβάλλει στη βιώσιμη ένταξη των προσφυγισσών στην Ευρώπη».
-Τι ρόλο παίζει η καθοδήγηση και η δικτύωση στην επιτυχία των συμμετεχόντων σας και πώς διευκολύνει η Sistech αυτές τις συνδέσεις;
Το Boost, δηλαδή το τρίτο και τελευταίο μας πρόγραμμα, επικεντρώνεται στη συμβουλευτική και τη δικτύωση. Συνδυάζουμε κάθε Fellow με έναν σύμβουλο ο οποίος παρέχει υποστήριξη με:
- Την κατανόηση των προσδοκιών των τοπικών εργοδοτών.
- Τη δημιουργία του βιογραφικού σημειώματος και του προφίλ τους στο LinkedIn.
- Τις συναντήσεις με επαγγελματίες στον τομέα σταδιοδρομίας που επιλέγουν.
- Την εξάσκηση για συνεντεύξεις.
Επιπλέον, οργανώνουμε επισκέψεις σε επιχειρήσεις, βοηθάμε στην οργάνωση ημερών «shadowing» (παρακολούθησης άλλων επαγγελματιών) κ.α.
-Κοιτάζοντας το μέλλον, ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι για τη Sistech και πώς σκοπεύετε να επεκτείνετε τον αντίκτυπό σας στις προσφύγισσες στον κλάδο της τεχνολογίας;
«Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε το 1% όλων των προσφυγισσών, σε ηλικία εργασίας, στην Ευρώπη έως το 2033. Υπολογίζουμε ότι αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει περίπου 11.000 γυναίκες».
Φυσικά, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς τα γεγονότα και οι πολιτικές εντός και εκτός Ευρώπης θα επηρεάσουν τον αριθμό και τη ροή των προσφύγων. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τα προγράμματά μας στη Γερμανία και την Ισπανία και, γενικά, να συμβάλουμε στον πλούτο των γνώσεων και των πρακτικών παρόμοιων οργανώσεων που εξυπηρετούν τις γυναίκες πρόσφυγες.