ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Η σκληρή πραγματικότητα κακοποίησης και ανισότητας για εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο 

Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

 

 

Σε έναν κόσμο που υπόσχεται ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους, εκατομμύρια κορίτσια μεγαλώνουν μέσα στη σκιά της ανισότητας και της βίας. Κάθε μέρα, οι ζωές τους υφαίνονται με νήματα φόβου και περιορισμών, η φωνή τους πνίγεται μέσα σε νόμους και παραδόσεις που τις καθηλώνουν. Σε χώρες όπου η ελευθερία είναι προνόμιο των λίγων, τα κορίτσια παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες ακραίας καταπίεσης και κακοποίησης. Άλλα στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, άλλα αναγκάζονται να γίνουν νύφες πριν ακόμη μάθουν τι σημαίνει παιδική ηλικία.

 

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού, αποτελεί μια ακόμα σημαντική υπενθύμιση για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές χώρες, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανισότητες συνεχίζουν να υπάρχουν, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον, η κακοποίηση που υφίστανται τα κορίτσια (είται είναι σωματική, ψυχολογική είτε έμφυλη βία) παραμένει μια ανησυχητική πραγματικότητα.

Οι αριθμοί που λένε τη σκληρή αλήθεια για εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες:

  • Περίπου 130 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, με τον αποκλεισμό αυτό να είναι ιδιαίτερα έντονος σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
  • 1 στα 3 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών παγκοσμίως, έχει βιώσει κάποια μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Η εμπορία ανθρώπων πλήττει σημαντικά τις νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια, με το 72% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση να είναι γυναίκες και κορίτσια.

Γενιές κοριτσιών στην Παλαιστίνη μεγαλώνουν μέσα σε έναν ατελείωτο πόλεμο

Η σκληρή πραγματικότητα κακοποίησης και ανισότητας για εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο  Doaa Albaz/Anadolu/Abaca Press/Visualhellas.gr

Στην Παλαιστίνη τα κορίτσια μεγαλώνουν υπό το βάρος ενός ατελείωτου πολέμου. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο ήχος από βομβαρδισμούς και καταστροφές. Είναι η συνεχής αίσθηση του φόβου, η αβεβαιότητα για το αύριο και η έλλειψη βασικών δικαιωμάτων.

Τα κορίτσια στη Γάζα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Παλαιστίνης, ζουν καθημερινά τη στέρηση της εκπαίδευσης, την απώλεια των αγαπημένων τους και την περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλά από αυτά τα κορίτσια αναγκάζονται να μεγαλώνουν γρήγορα, καθώς καλούνται να φροντίσουν τις οικογένειές τους, ενώ οι ψυχικές πληγές από τον πόλεμο συχνά μένουν ανοιχτές. Πολλά αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο κακοποίησης και εκμετάλλευσης, με το μέλλον τους να περιορίζεται από τις συνεχείς επιθέσεις και την έλλειψη ευκαιριών.

Σε αυτή τη ζώνη πολέμου, η παιδική ηλικία συνθλίβεται και τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή παραμένουν άπιαστα, καθώς η έμφυλη βία και οι κοινωνικές ανισότητες επιδεινώνονται από την ασταμάτητη πολεμική κατάσταση.

Ιράν: Έμφυλη βία και κοινωνική καταπίεση

Στο Ιράν, τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονες μορφές καταπίεσης και έμφυλης βίας. Μετά τον θάνατο της Masha Amini το 2022, μια σειρά διαμαρτυριών ξέσπασε στη χώρα, καταγγέλλοντας την βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες υπό το αυστηρό ισλαμικό καθεστώς.

Τα κορίτσια στο Ιράν ζουν υπό συνεχή καταπίεση, με περιορισμούς στα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική ζωή.

Οι νόμοι της χώρας επιβάλλουν τον αυστηρό έλεγχο της γυναικείας συμπεριφοράς, όπως την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ και την απαγόρευση της πρόσβασης σε πολλές μορφές εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Αφγανιστάν: Η καταπίεση των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν

Η σκληρή πραγματικότητα κακοποίησης και ανισότητας για εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο  Majid Saeedi/Getty Images

Στο Αφγανιστάν, η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021 οδήγησε σε δραματική επιδείνωση της κατάστασης για τις νεαρές γυναίκες. Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει την εκπαίδευση για τα κορίτσια άνω των 12 ετών, ενώ έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και την εργασία των γυναικών.

Πολλές νεαρές γυναίκες στερούνται την ευκαιρία να εργαστούν ή να συμμετέχουν στην κοινωνία.

Η βία κατά των κοριτσιών περιλαμβάνει τη σωματική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, καθώς και τη χρήση βίας για να επιβληθεί η συμμόρφωση με τους κανόνες των Ταλιμπάν.

Πακιστάν και Συρία: Έντονη καταπίεση και βία

Το Πακιστάν είναι μια από τις χώρες με υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με τον εξαναγκαστικό γάμο ανηλίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 21% των κοριτσιών στο Πακιστάν παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών, με πολλά από αυτά τα κορίτσια να αντιμετωπίζουν βία εντός του γάμου τους.

Στη Συρία, τα κορίτσια που έχουν πληγεί από τον πόλεμο αντιμετωπίζουν διπλή καταπίεση, καθώς η προσφυγική τους κατάσταση τις καθιστά ευάλωτες στην εκμετάλλευση και τη βία. Πολλά κορίτσια αναγκάζονται σε γάμο προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους, ενώ βιώνουν και τις φρικαλεότητες του πολέμου, όπως βιασμούς και άλλες μορφές έμφυλης βίας.

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Κίνδυνοι για τα νεαρά κορίτσια

Το καθεστώς των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιδεινωθεί μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade το 2022. Πολλές πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρούς νόμους που περιορίζουν τις αμβλώσεις, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση για τις νεαρές γυναίκες, ειδικά σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Οι περιορισμοί αυτοί αυξάνουν τον κίνδυνο για τα κορίτσια, αναγκάζοντάς τα συχνά να καταφεύγουν σε μη ασφαλείς μεθόδους διακοπής της εγκυμοσύνης, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ψυχολογία τους.

Έμφυλη βία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα περιστατικά έμφυλης βίας συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία. Οι αναφορές κακοποίησης σε νεαρές ηλικίες, ακόμα και έφηβες, είναι ανησυχητικές. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, έχουν καταγραφεί σε αυξημένο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Τα κορίτσια σε νεαρές ηλικίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, ενώ συχνά αντιμετωπίζουν τον στιγματισμό και τη δυσκολία να ζητήσουν βοήθεια.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την προστασία τους, παρόλο που είναι σημαντικές, συχνά δεν επαρκούν.

 

 

 

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού μάς υπενθυμίζει ότι οι ανισότητες και η κακοποίηση που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια παγκοσμίως αποτελούν μια συνεχιζόμενη πρόκληση. Οι παγκόσμιες κρίσεις, όπως η πολιτική καταπίεση, η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και τα δικαιώματα αναπαραγωγής, επηρεάζουν δραματικά τις ζωές εκατομμυρίων νεαρών γυναικών.

Χρειάζεται συνεχής πίεση για να εξασφαλιστεί ότι τα κορίτσια θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και την προστασία που δικαιούνται.

Ας είναι (και) αυτή η ημέρα μια υπενθύμιση για δράση και αλλαγή, ώστε να διασφαλιστεί ένα μέλλον με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλες.