FEMALE TALK

Η Βρετανία θα απαγορεύσει την παρθενορραφή. Μήπως να παίρνουμε σειρά;

Istock

Η επέμβαση ανάπλασης παρθενικού υμένα ή υμενοπλαστική ή όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα η παρθενορραφή πρόκειται να απαγορευτεί στην Μεγάλη Βρετανία. Οι επαγγελματίες της υγείας στη Βρετανία προειδοποίηθηκαν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η βρετανική The Guardian ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν έχουν χώρο στον ιατρικό κόσμο. Η πρακτική αυτή πρόκειται να περάσει έκτος νόμου μόλις εγκριθεί η νομοθετική ρύθμιση που ετοίμασε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή που προστέθηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου σε νόμο για το σύστημα υγείας στη Μεγάλη Βρετανία, θα είναι παράνομο να εκτελείται κάθε επέμβαση με στόχο την ανάπλαση του παρθενικού υμένα, ή αλλιώς η παρθενορραφή με ή χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή.

Δεκάδες κλινικές και ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως αναφέρει η The Guardian έχουν προσθέσει την αμφιλεγόμενη αυτή επέμβαση στις υπηρεσίες τους, υποσχόμενες την αποκατάσταση της παρθενίας. Σε αυτήν ιστοί χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν έναν ψευδο- υμένα με στόχο το κορίτσι ή η γυναίκα που θα υποβληθεί σε αυτήν να αιμορραγήσει κατά την επόμενη συνουσία της.

Ακτιβιστές, γιατροί και επιζήσασες εγκλημάτων «τιμής» ζήτησαν να απαγορευτεί η παρθενορραφή

Οι πιέσεις στο να απαγορευτεί η παρθενορραφή αυξήθηκαν καθώς ακτιβιστές, γιατροί και μαίες ένωσαν τις φωνές τους, προς αυτή την κατεύθυνση αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαγορεύσει και τα τεστ παρθενίας που επίσης γίνονταν στην Βρετανία. Και οι δύο πρακτικές τόσο το τεστ περί παρθενίας όσο και η παρθενορραφή θεωρούνται μορφές έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Στην κατεύθυνση αυτή άσκησαν πιέσεις και επιζήσασες κακοποίησης για λόγους «τιμής» όπως η Hafsah -δεν έδωσε το πραγματικό της όνομα στην The Guardian- η οποία δεχόταν πιέσεις από την οικογένειά της να αποκαταστήσει τον παρθενικό υμένα της, αφού είχε πέσει θύμα βιασμού ως παιδί. Οι γονείς της είχαν πάθει εμμονή με το να την παρουσιάσουν «αγνή» τη νύχτα του γάμου της και ο πατέρας της είπε ότι υπήρχε μία επέμβαση που «θα διόρθωνε τη ντροπή». Ντροπή ο βιασμός. Καλωσόρισες 1822.

«Το ρίσκο να με εξόριζε η κοινότητά μου επειδή δεν ήθελα να κάνω την επέμβαση που απαιτούσαν οι γονείς μου να κάνω με έφεραν σε ένα πολύ σκοτεινό σημείο. Ένιωθα ότι δεν ανήκω κι ότι δεν ήμουν φυσιολογική. Τους είπα ότι δεν ήθελα να κάνω την επέμβαση αλλά για έναν χρόνο με εκβίαζαν συναισθηματικά για να με πείσουν. Αν η παρθενορραφή είχε απαγορευτεί απ’ όταν ήμουν έφηβη θα με είχε σώσει από πολλή ψυχολογική κακοποίηση», σημείωσε η Hafsah που πλέον είναι στα 30 της.

«Καμία από αυτές τις πρακτικές δεν έχει θέση στον ιατρικό κόσμο»

«Έχουμε κάνει εκστρατείες τόσο για την απαγόρευση των τεστ παρθενίας όσο και για την υμενοπλαστική μαζί με οργανώσεις για τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών, καθώς είναι δύο συνδεόμενες μεταξύ τους μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών»,εξήγησε ο Dr Edward Morris, Πρόεδρος της γυναικολογικής σχολής του Royal College.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους επαγγελματίες υγείας ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δεν έχει θέση στον ιατρικό κόσμο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσε. «Οι γυναίκες αξίζουν να έχουν κυριότητα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας τους», κατέληξε ο γιατρός.

«Η παρθενορραφή προκαλεί τραύμα και στις μισές περιπτώσεις τουλάχιστον αποτυγχάνει να εξασφαλίσει την αιμορραγία στην επόμενη σεξουαλική επαφή αφήνοντάς τις γυναίκες έκθετες στην κακοποίηση ή ακόμα και στη δολοφονία για λόγους “τιμής”», πρόσθεσε η Diana Nammi απο την οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία.

«Δεσμεύομαι να προστατεύω τις ευάλωτες γυναίκες και τα κορίτσια της χώρας αυτής. Γι’ αυτό θα κάνουμε παράνομα τα τεστ παρθενίας και γι’ αυτό κάναμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα να απαγορεύσουμε την υμενοπλαστική με αυτόν τον νόμο», σημείωσε η υπουργός ψυχικής υγείας και φροντίδας Gillian Keegan. Όπως είπε αυτές οι κακοποιητικές πρακτικές δεν έχουν πλέον χώρο στην κοινωνία.

Η παρθενορραφή και οι μύθοι που πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε

Στη δική μας κοινωνία τι γίνεται; Χτυπώντας τους όρους υμενοπλαστική ή αποκατάσταση παρθενικού υμένα στη Google βρίσκεις τουλάχιστον αρκετούς πλαστικούς χειρουργούς που την έχουν προσθέσει στις υπηρεσίες τους. Όπως αναφέρεται σε μία από αυτές τις ιστοσελίδες, υπάρχει κατανόηση των αναγκών των γυναικών κάθε κουλτούρας και τους πολιτισμικούς, κοινωνικούς ή θρησκευτικούς λόγους που μπορεί να τις ωθούν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Αυτά τα χειρουργεία είναι σχεδιασμένα για να συντηρούν έναν μύθο, καθώς είναι γνωστό πώς δεν είναι απαραίτητο ότι η ρήξη του παρθενικού υμένα θα συμβεί ή και θα προκαλέσει αιμορραγία στην πρώτη σεξουαλική μας επαφή.

«Δεν είναι απαραίτητο ότι η ρήξη του παρθενικού υμένα θα προκαλέσει αιμορραγία. Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι σαν τεντωμένη μεμβράνη στην είσοδο του γυναικείου κόλπου, όμως, περισσότερο μοιάζει με σάρκινο scrunchie για τα μαλλιά, κάτι δηλαδή που μπορεί να είναι πολύ πιο ελαστικό απ’ ό,τι σας έκαναν να πιστεύετε και που η δομή του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα», έχουν εξηγήσει σε βιβλία τους οι γιατροί Ellen Stokken Dahl και Nina Brochman για να καταλάβεις πόσο απλά καταρρίπτεται ένας μύθος. Υπάρχουν γυναίκες που, όπως εξηγούν, διατηρούν ανέπαφο τον παρθενικό υμένα τους ακόμα κι αφού γεννήσουν ή άλλες που δεν τον διαθέτουν εξαρχής.

Πρόκειται για έναν μύθο που βασίζεται στην παλαιολιθική αντίληψη ότι η παρθενία -που πάντα αφορά τις γυναίκες- σημαίνει την αγνότητα καθώς μία γυναίκα «παραδίδεται» ως «αχρησιμοποίητο αντικείμενο» στον άντρα της. Έναν μύθο που χρησιμοποιήθηκε για να μας κρατά υπάκουες και ουσιαστικά εγκλωβισμένες ως προς τη σεξουαλικότητά μας και που κάποτε μας ανάγκαζε να κρεμάμε τα ματωμένα σεντόνια στο μπαλκόνι μετά την πρώτη νύχτα του γάμου. Μήπως αντί για το 1822 να έρθουμε και να ζήσουμε στο 2022;

Καιρός να συντονιστούμε με την πραγματικότητα γύρω μας

Ο τρόπος να προστατευούν τα κορίτσια και οι γυναίκες από εγκλήματα «τιμής» δεν είναι να φροντίσουμε να ξεγελαστεί ο σύζυγός τους, παρουσιάζοντάς τες με αποκατεστημένο παρθενικό υμένα, όποια κι αν είναι η κουλτούρα ή η θρησκευτική τους πίστη. Ο μόνος τρόπος να προστατευτούν από την έμφυλη βία είναι να την αναγνωρίσουμε καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για την «τιμή» και την «αγνότητα» που οφείλουν οι γυναίκες στους άνδρες. Ο μόνος τρόπος είναι η απόρριψή του μύθου της παρθενίας και η αποσύνδεσή αυτής από οτιδήποτε έχει να κάνει με «τιμή» με «ντροπή» με «αγνότητα» με «βρωμιά».

Ο μόνος τρόπος είναι να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε όλοι στον ίδιο κόσμο, άνδρες και γυναικες, και πρέπει να έχουμε ίσα δικαιώματα σε αυτόν. Κι ένα πρώτο βήμα είναι αντί να συνεχίζουμε να βαδίζουμε προς τα πίσω δίνοντας σημασία στην παρθενία των γυναικών, είναι να πάψουμε να πιστεύουμε στους μύθους γύρω από τον παρθενικό υμένα, να συζητήσουμε ανοιχτά γι’ αυτόν. Κι επιτέλους να σταματήσουμε να τον συγχέουμε με την αξία μας.

Exit mobile version