ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Η Zeinab Sahafy ντυνόταν άνδρας για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Ιράν και ρίσκαρε τη ζωή της

Instagram.com/zeinab_perspolisi_ak8

Το να είσαι γυναίκα στο Ιράν σημαίνει ότι δεν είσαι ελεύθερη. Δεν μπορείς για 90 λεπτά να είσαι οπαδός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην Τεχεράνη, οι γυναίκες ντύνονται με ανδρικά ρούχα για να μπουν κρυφά στο τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου, εκεί που ουσιαστικά απαγορεύονται οι γυναίκες. Ρισκάρουν τη ζωή τους για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Το εθνικό γήπεδο ποδοσφαίρου του Ιράν ονομάζεται “Azadi”. Αυτό σημαίνει «ελευθερία». Αλλά οι Ιρανές έχουν αποκλειστεί από αυτό το στάδιο – και από όλους τους ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου – για περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θέλουν να γίνουν ακτιβίστριες οι γυναίκες στο Ιράν. Είναι όμως ο μονος τρόπος να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Το δικαίωμα στη ζωή.

Η Zeinab Sahafy έχει συλληφθεί και αναγκάστηκε να δραπετεύσει από τη χώρα της επειδή από το 1981 το Ιράν έχει απαγορεύσει στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έκανε ένα ταξίδι 30 ωρών -οδικώς- όταν πληροφορήθηκε ότι οι ιρανικές αρχές προσπαθούσαν να την συλλάβουν. Ο λόγος; Πόσταρε στο Instagram φωτογραφίες της μέσα στα γήπεδα στους αγώνες της Persepolis FC.

Έδενε το στήθος της με επιδέσμους τόσο σφιχτά που δυσκολευόταν να αναπνεύσει, έβαζε μια κάλτσα στο παντελόνι της, έκοβε κομμάτια από τα μαλλιά και τα κολλούσε στο πρόσωπό της. Η ιρανική κυβέρνηση την ανακήρυξε εχθρό του κράτους. Ερωτηθείσα τι θα της συνέβαινε αν επέστρεφε στο Ιράν, λέει ότι πιθανότατα θα την εκτελούσαν (θα την κρεμούσαν). Για δεκαετίες, κορίτσια και γυναίκες από το Ιράν παρακολουθούν με τρόμο το καθεστώς που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τις φιμώσει.

Η Sahar Khodayari, συνελήφθη το 2019 και αντιμετώπισε πιθανή ποινή φυλάκισης 6 μηνών αφού μπήκε κρυφά σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αυτοπυρπολήθηκε ως πολιτική δήλωση και πέθανε από σοβαρά εγκαύματα. Καθώς η διεθνής οργή γύρω από τον θάνατό της εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο, η Sahar Khodayari έγινε γνωστή ως Blue Girl: Το μπλε είναι το χρώμα της αγαπημένης της ομάδας, Esteghlal.

Αυτές οι ιστορίες αντίστασης είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του BBC, Rage Against the Regime. We Are Like Raindrops είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου που αφηγείται μερικές από τις μεμονωμένες ιστορίες πίσω από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Το 2o επεισόδιο του ντοκιμαντέρ, που επικεντρώνεται στις γυναίκες που ηγήθηκαν των εξεγέρσεων του 2022 ενάντια στον υποχρεωτικό νόμο του καθεστώτος για το χιτζάμπ, ονομάζεται Good Girls.

Και τα 2 επεισόδια ξεκινούν με μια δήλωση που εξηγεί ότι όλοι όσοι συμμετείχαν, ζουν αυτοεξόριστοι από το Ιράν και κλείνουν με μια δήλωση ότι το BBC προσέγγισε την κυβέρνηση του Ιράν, η οποία δεν απάντησε.

Exit mobile version