ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ισπανία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει ως βιασμό κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση

Pexels

Τον Απρίλιο του 2022, η Ισπανία έκανε μία σπουδαία αλλαγή στον ποινικό της κώδικα. Οι ακτιβιστές κατά της άμβλωσης που προσπαθούν να πείσουν γυναίκες να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, θα αντιμετωπίζουν από εδώ και στο εξής ποινή φυλάκισης από 3 έως 12 μήνες. Επί της ουσίας, η νέα νομοθεσία ποινικοποίησε τις οργανωμένες διαμαρτυρίες έξω από κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, η χώρα κάνει ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός, προτείνοντας άδειες περιόδου και δωρεάν ή αφορολόγητα είδη περιόδου. Εάν οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νομοθετεί για τις εργαζόμενες γυναίκες τέτοιου είδους άδεια. Και οι πρωτιές δεν σταματούν εδώ.

Η κάτω βουλή της Ισπανίας προχώρησε στην έγκριση του νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει βιασμό οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία περί Διασφάλισης της Σεξουαλικής Ελευθερίας που έχει προτείνει η ισπανική κυβέρνηση, ευρέως γνωστή ως «Μόνο το ναι σημαίνει ναι», προβλέπει ότι τα θύματα δεν θα χρειάζεται από εδώ και στο εξής να αποδείξουν τη βία, τον εκφοβισμό ή την αντίστασή τους προκειμένου να θεωρηθούν θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Όλες οι σεξουαλικές πράξεις που δεν είναι συναινετικές, θα θεωρούνται σεξουαλική επίθεση. Το «όχι» θα σημαίνει «όχι» κανονικά και με τον νόμο στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας για κάτι παραπάνω από 2 χρόνια και εγκρίθηκε με 201 ψήφους υπέρ, έναντι 140 κατά και 3 αποχές. Για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί και από την άνω βουλή.

Ισπανία: Η κάτω βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση

«Τα συνθήματα ‘μόνο το ναι σημαίνει ναι’ και ‘αδελφή, σε πιστεύω’ επιτέλους γίνονται νόμος. Από εδώ και πέρα η Ισπανία είναι μια πιο ελεύθερη και ασφαλής χώρα για όλες τις γυναίκες», δήλωσε η Υπουργός Ισότητας, Irene Montero, μιλώντας στους βουλευτές που βρίσκονταν στο Κογκρέσο.

Η υπόθεση της «αγέλης των λύκων»

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας βρίσκεται ψηλά στην πολιτική αντζέντα της κυβέρνησης του Pedro Sánchez μετά την υπόθεση της αγέλης των λύκων. Η εν λόγω υπόθεση αφορούσε 5 άνδρες που αυτοαποκαλούνταν έτσι και οι οποίοι βίασαν ομαδικά μία νεαρή γυναίκα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυρομαχιών της Pablona το 2016. Το 2018 καταδικάστηκαν για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Το δικαστήριο τους είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 9 χρόνων. Ωστόσο, τους απάλλαξε από τη κατηγορία του βιασμού, διότι δεν άσκησαν βία στο θύμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου που προσέλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις αγανάκτησης σε όλη την Ισπανία, ανάγκασαν τις ισπανικές αρχές να ασκήσουν έφεση το 2019. Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε τελικά τους 5 άνδρες για βιασμό και τους επέβαλε ποινή 15ετούς κάθειρξης.

Οι καταγγελίες για βιασμό ανήλθαν στις 2,143 για το 2021, αριθμός που ποσοστιαία μεταφράζεται σε 14% περισσότερες σε σχέση με το 2020. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί.

Exit mobile version