#IsThisOk? Η μικρού μήκους ταινία για τη σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο. Θα ταυτιστείς
- 23 ΔΕΚ 2021
Σου έχουν σφυρίξει στον δρόμο; Έχεις ακούσει ψιτ; Σου έχει ζητήσει ένας άγνωστος να του χαμογελάσεις γιατί σού «πάει το χαμόγελο»; Σε έχουν αγγίξει «αθώα»; Σου έχουν πει αγάπη, κούκλα, όμορφή ΤΟΥΣ; Όλα τα παραπάνω είναι ένα μεγάλο «Σιγά πώς κάνεις έτσι; Δεν έγινε και τίποτα» στα μάτια εκείνων που τα κάνουν. Για τις γυναίκες είναι μία αθέατη μορφή κακοποίησης, η παρενόχληση στον δρόμο.
Η #IsThisOk είναι μία μικρού μήκους ταινία, που θέλει να μιλήσει για όλα αυτά που συμβαίνουν στις γυναίκες στον δρόμο. Θέλει να καλέσει τους άνδρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε όσα κάνουν και δεν είναι καθόλου OK για εμάς. Στοχεύει στο να εκπαιδεύσει άνδρες και γυναίκες να αναγνωρίζουν την παρενόχληση στον δρόμο, ενώ από το επόμενο έτος θα ξεκινήσει να προβάλλεται σε σχολεία και κολλέγια της Βρετανίας.
Ο δημιουργός της ταινίας, δήμαρχος του Greater Manchester, Andy Burnham τη μοιράστηκε μέσω Twitter στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς όπως είπε ήθελε «να ξεκινήσει τη συζήτηση» για το θέμα. H δημοσίευσή του συγκέντρωσε περισσότερα από 70 χιλιάδες likes και 10 χιλιάδες retweets.
#IsThisOk: Η σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο μέσα σε 1,5 λεπτό
Μέσα σε 1,5 λεπτό στο video βλέπεις μία νέα γυναίκα να πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης περπατώντας στο δρόμο, ενώ κάνει jogging, ενώ παίρνει τον καφέ της, καθώς βγαίνει για μία βραδινή έξοδο. Οι δραστηριότητες της αλλάζουν, η σεξουαλική παρενόχληση μένει ίδια. Φωτογραφίες βγαίνουν χωρίς τη συγκατάθεσή της, αγγίγματα και λέξεις των περαστικών της απευθύνονται.
«Χαμογέλα μας λίγο. Είσαι πιο όμορφη όταν χαμογελάς. Δεν μου μιλάς; Νομίζεις ότι είσαι καλύτερή μου; Δεν έχεις καν ωραίο σώμα», είναι κάποιες από τις τελευταίες λέξεις που της απευθύνει ένας άγνωστος στο δρόμο. Μία πραγαματικότητα που πολλές γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει, μία μεταστροφή από τον απρόκλητο θαυμασμό στην επιθετικότητα που τρομάζει.
Όλες εκείνες οι καταστάσεις που στα μάτια όσων τις δημιουργούν ίσως να δείχνουν ΟΚ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι. Όλες εκείνες οι στιγμές που σε κάνουν να φοβάσαι στον δρόμο, να σφίγγεις λίγο περισσότερο τα κλειδιά στην τσέπη σου, να περπατάς σχεδόν τρέχοντας να επιστρέψεις προς το σπίτι, εκεί όπου κανένας άγνωστος δεν θα σου σφυρίξει και δεν θα σου ζητήσει τα ρέστα επειδή δεν του απάντησες.
«Πιστεύεις ότι αυτό είναι ΟΚ;», αναρωτιέται η γυναίκα. Όχι δεν είναι, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν και αφορούν τη Βρετανία. Το 71% των γυναικών κάθε ηλικίας στη χώρα έχουν βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης στον δρόμο, ενω στις ηλικίες 18-24 το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 86%. Πάνω από το 95% των γυναικών δεν καταγγέλουν ποτέ αυτά τα περιστατικά παρενόχλησης που έχουν βιώσει στον δρόμο. Κι αυτό είναι το αθέατο, μεγάλο μας πρόβλημα. Και δεν είναι καθόλου OK.
Οι γυναίκες έχουν ανάγκη για μία μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή «κακοποίηση, υποτίμηση και βία» που ζουν, όπως είπε ο Andy Burnham. Και δεν είναι εκείνες που πρέπει να αλλάξουν. «Είναι οι άνδρες και τα αγόρια που πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας ή να μιλήσουμε σε ανθρώπους που ξέρουμε για τις δικές τους συμπεριφορές», πρόσθεσε ο δήμαρχος και δημιουργός της ταινίας. Η ταινία #IsThisOk είναι μέρος μίας ευρύτερης καμπάνιας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, που φέρει τον ίδιο τίτλο.