ROLE MODELS

Jamie Lee Curtis: «Σήμερα, το γυναικείο κίνημα θα λάτρευε τη Laurie του Halloween»

Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Ήταν μια κίνηση τεράστιας σημασίας από την πλευρά του Φεστιβάλ Βενετίας. Από τη μία επειδή, φυσικά πρόκειται για άμεση σύνδεση με το είδος του τρόμου, που συχνά μένει παραγνωρισμένο από την κινηματογραφική ελίτ. Αλλά ακόμα σημαντικότερα, από την άλλη, επειδή αφορά την Jamie Lee Curtis, μια ηθοποιό με σπουδαία καριέρα δεκαετιών στο Χόλιγουντ, μια διάρκεια κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Ο λόγος για την Jamie Lee Curtis, την ορίτζιναλ «scream queen», που χθες παρέλαβε το τιμητικό Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για το σύνολο της καριέρας της.

«Πρώτα απ’ όλα, είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσω ως κατόρθωμα, γιατί μοιάζει σαν κάτι το ολοκληρωτικό ενώ εγώ δουλεύω ακόμα και νιώθω σήμερα πιο δημιουργική από όσο έχω υπάρξει από τότε που γεννήθηκα! Οπότε είναι παράξενο, όμως την ίδια στιγμή νιώθω μεγάλη τιμή», είπε η θρυλική ηθοποιός στους δημοσιογράφους, την ίδια μέρα που θα έκανε μάλιστα πρεμιέρα κι η νέα της ταινία, το σίκουελ του “Halloween” με τίτλο “Halloween Kills”.

«Αυτό που με έκανε πετυχημένη στις ταινίες τρόμου είναι ότι δεν μου αρέσει να τρομάζω»

Εκεί η Jamie Lee Curtis παίζει φυσικά και πάλι τη Laurie, την εμβληματική της ηρωίδα από το κλασικό φιλμ του 1978 που θεμελίωσε ένα είδος αλλά και εκκίνησε την καριέρα της- μια καριέρα γνωστή πάνω απ’όλα για τη συμμετοχή της σε φιλμ τρόμου- εξ ου και το προσωνύμιο της «βασίλισσας των ουρλιαχτών».

«Laurie/Jamie, είμαστε το ίδιο μετά από 43 χρόνια», είπε αστειευόμενη. «Το πιο συναρπαστικό με το να παίζεις τον ίδιο ρόλο για 43 χρόνια είναι ότι όλοι αλλάζουμε, πληγωνόμαστε, μεγαλώνουμε… τελικά λέμε πως είμαστε όλοι άνθρωποι. Αν συνδέεσαι με τη Laurie είναι επειδή έχεις πληγωθεί κι εσύ, και παλεύεις απέναντι στους δαίμονές σου». Η Jamie Lee Curtis έχει παίξει τον διάσημο ρόλο σε 6 ταινίες “Halloween”, με μία έβδομη (και τελευταία;) να ετοιμάζεται ήδη για του χρόνου.

«Στην τελική, αυτό που με έκανε τόσο πετυχημένη σε αυτό το είδος είναι ότι τρομάζω εύκολα», εξηγεί. «Και φυσικά… δεν μου αρέσει να τρομάζω». Παράλληλα, η ηθοποιός έχτισε σταδιακά μια αξιοπρόσεκτη καριέρα μακριά από το σινεμά τρόμου, και για την ακρίβεια σε διαφορετικά είδη. Οι 3 ταινίες που, κατά την ίδια, θα ξεχώριζε από την καριέρα της είναι όλες τους τεράστιες εμπορικές επιτυχίες που με το δικό τους τρόπο σημάδεψαν το εμπορικό σινεμά της εποχής του: To “Halloween”, το “Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα” και τα “Αληθινά Ψέματα” του James Cameron, με τον Arnold Schwarzenegger.

Άλλη μία ταινία-σταθμός για την πορεία της ήταν η κωμωδία “Trading Places” (“Πολυθρόνα για Δύο”) με τον Eddie Murphy και τον Dan Aykroyd. Γυρίστηκε 5 χρόνια μετά το “Halloween”, όταν η Curtis είχε ήδη αρχίσει να χτίζει φήμη ως πρωταγωνίστρια ταινιών τρόμου. «Όταν ο John Landis ανέφερε πως θα με προσλάμβανε ως τη μόνη γυναίκα πρωταγωνίστρια, τα υψηλά κλιμάκια της Paramount δεν χάρηκαν καθόλου», θυμάται.

«Ήμουν στις ταινίες τρόμου για πολύ καιρό, και το γυναικείο κίνημα κάπως με μισούσε. Ξαφνικά έκανα το “Trading Places” και έγινα σταρ πρώτης γραμμής. Ήταν ενδιαφέρον το να παίζω [σσ. στις ταινίες τρόμου] αυτά που σεβόμαστε στις γυναίκες: Τη δύναμή τους, την εξυπνάδα τους, την ικανότητα να αλλάζουν μορφές και να αντεπιτίθενται στις δυσκολίες που τους έρχονται -και που τους έρχονται από την αρχή της Ιστορίας- και όμως με κάποιο τρόπο να θεωρείται αντι-φεμινιστικό», ομολογεί. «Σήμερα, το γυναικείο κίνημα θα λάτρευε τη Laurie».

Ως Laurie Strode, η Jamie Lee Curtis επιστρέφει στο σίκουελ “Halloween Kills”, που θα κάνει πρεμιέρα τέλη Οκτώβρη σε όλο τον κόσμο, αλλά προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία. Μιλώντας για την ταινία του 2018 που επανέφερε την ηρωίδα της προσκήνιο, λεει πως «βρισκόμασταν στο μεταίχμιο ενός κύματος γυναικών που κατανοούσε το ίδιο τους τραύμα και του έδιναν φωνή», εξηγώντας το στοιχείο που κατά την ίδια έκανε την ταινία επίκαιρη κι επιτυχημένη. Υπήρξε, κατά την ίδια, μια σύγκρουση ανάμεσα στο τραύμα της ηρωίδας της, και τη δύναμή της απέναντι στο πρόσωπο της φρίκης, που μίλησε πολύ έντονα στην εποχή του #MeToo.

Το φετινό σίκουελ μοιάζει ακόμα πιο επίκαιρο, επιχειρώντας ένα σχόλιο πάνω στους τρόπους που το κακό εισβάλει στις κοινωνίες και τις διασυνδέσεις μας. «Βλέπουμε γύρω μας σε όλο τον κόσμο, συλλογική οργή ενάντια στη μηχανή και στην αδικία του συστήματος», εξηγεί. «Το σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί, σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξεσηκώνονται».
«Απλά δείτε τις ειδήσεις κάθε μέρα. Σε πολλά μέρη του κόσμου δεν υπάρχει πολλή ελπίδα αυτή τη στιγμή, είναι μια τρομερά δύσκολη στιγμή», λέει. «Το κακό μοιάζει να κερδίζει λιγάκι, αλλά δεν σημαίνει πως αυτό θα συμβαίνει πάντα. Όμως είναι αλήθεια πως το κακό έχει κερδίσει πολλές φορές διαμέσου της Ιστορίας. Κι ελπίζω πως αυτή η ταινία θα είναι ένας καθρέφτης στον κόσμο, όσο και ένα κομμάτι διασκέδασης για τον κόσμο που αγαπά το σινεμά».

Exit mobile version