ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κάννες: Οι ακτιβίστριες κάνουν τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί

Γυναίκες εν μέσω διμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών στις Κάννες. Κρατούν πανό με τα ονόματα των νεκρών αδελφών τους και μαύρα καπνογόνα. @2022 Petros Giannakouris/AP Images

To πιο λαμπερό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης συνεχίζεται να διεξάγεται στις Κάννες, στρέφοντας εκεί τα μάτια όλου του κόσμου που απολαμβάνει να βλέπει τους κινηματογραφικούς αστέρες (αλλά και τους εγχώριους σταρ του, όπως στη δική μας περίπτωση η Βίκυ Καγιά) να παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί. Το Palais Des Festivals, όπου στρώνεται το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών, γίνεται μία πλατφόρμα με παγκόσμια δύναμη. Μία πλατφόρμα που οι ακτιβίστριες δεν αφήνουν να μείνει ανεκμετάλλευτη, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα για τις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη.

Είτε καλοντυμένες είτε σχεδόν γυμνές, οι ακτιβίστριες έχουν καταλάβει το κόκκινο χαλί του 75ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ που διεξάγεται στις Κάννες, το πρώτο που γίνεται χωρίς περιορισμούς στην πληρότητα των αιθουσών του, μετά την πανδημία του κορονοϊού. Και παρόλο που το φεστιβάλ φιλοξενεί διάσημους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μοντέλα, οι ακτιβίστριες που βρέθηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών είναι που κάνουν τις πιο αξιομνημόνευτες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί.

Η ημίγυμνη διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής βίας στην Ουκρανία

Η αρχή έγινε την Παρασκευή 20 Μαΐου, όταν μία ακτιβίστρια βρέθηκε στο κόκκινο χαλί πριν την πρεμιέρα της ταινίας του George Miller, Three Thousand Years of Longing. Η ακτιβίστρια που ανήκει στη γαλλική κολεκτίβα ριζοσπαστικών φεμινιστριών SCUM, έβγαλε το φόρεμα της κι έμεινε μόνο με το εσώρουχό της στο κόκκινο χαλί για να διαμαρτυρηθεί για τη σεξουαλική βία που δέχονται οι γυναίκες στην Ουκρανία.

Κάννες ακτιβίστριες.
H ημίγυμνη διαμαρτυρία της ακτιβίστριας του φεμινιστικού group SCUM στις Κάννες, κατά της σεξουαλικής βίας στην Ουκρανία.

«Σταματήστε να μας βιάζετε», έγραφε το μήνυμα που είχε ζωγραφίσει στο στήθος της με φόντο τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. Οι μηροί της ήταν καλυμμένοι με κόκκινα σημάδια από παλάμες. Οι Κάννες αναγκάστηκαν να στρέψουν το βλέμμα τους από την παρέλαση των stars στο μήνυμα που η γυναίκα όχι μόνο έδειχνε με το σώμα της, αλλά ούρλιαζε με τη δύναμη της ψυχής της.

«Στις 20 Μαΐου 2022, μία ακτιβίστρια της SCUM πήγε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ στις Κάννες, για να αποδοκιμάσει τα σεξουαλικά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται οι Ουκρανές στον πόλεμο. Από τη μέρα της εισβολής του Putin στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, Ρώσοι και Ευρωπαίοι άνδρες, εκμεταλλεύονται τον πόλεμο για να κακοποιήσουν σεξουαλικά γυναίκες από την Ουκρανία», ανέφερε η σελίδα της κολεκτίβας στο Instagram και στο Twitter, λίγο μετά την εμφάνιση της ακτιβίστριας στο κόκκινο χαλί.

Η γυναίκα απομακρύνθηκε από τον χώρο αφού πρόσωπα από την ασφάλεια του φεστιβάλ στις Κάννες, την πλησίασαν και την κάλυψαν με ένα παλτό και προσπάθησαν να εμποδίσουν την καταγραφή σε video της εισβολής της.

H στιγμή που οι άνδρες της ασφάλειας καλύπτουν το σώμα της ακτιβίστριας που συνεχίζει να φωνάζει «σταματήστε να μας βιάζετε».

129 γυναίκες νεκρές από το τελευταίο Φεστιβάλ Καννών μέχρι σήμερα. Η νέα εισβολή από ακτιβίστριες στις Κάννες

Διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση της ασφάλειας του φεστιβάλ που θα συνεχίσει να διεξάγεται στις Κάννες μέχρι και τις 28 Μαΐου, προς τις 12 ακτιβίστριες που βρέθηκαν κι εκείνες στο κόκκινο χαλί, την Κυριακή 22 Μαΐου. Οι ακτιβίστριες διαμαρτυρήθηκαν για τη βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες κι επέλεξαν την πρεμιέρα της ταινίας Holy Spider, που αφορά τις δολοφονίες σεξεργατριών στο Ιράν. Η ταινία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του Saeed Hanaei, που σκότωσε τουλάχιστον 16 γυναίκες. Το film Holy Spider υπογράφει σκηνοθετικά η Ιρανή δημοσιογράφος, Ali Abbasi.

Οι 12 γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, ξετύλιξαν ένα τεράστιο banner στο οποίο ήταν γραμμένα τα μικρά ονόματα των 129 γυναικών που έχουν δολοφονηθεί στη Γαλλία από την τελευταία φορά που διεξήχθη το κινηματογραφικό φεστιβάλ στις Κάννες, ανοιχτά για το κοινό. Μαζί άναψαν και μαύρα καπνογόνα.

Διαμαρτυρία κατά των γυναικοκτονιών πραγματοποίησε το φεμινιστικό group Les Colleuses.

Σύμφωνα με το Agence France-Presse, οι 12 γυναίκες που στάθηκαν διαμαρτυρόμενες στις σκάλες του Palais des Festivals, ανήκουν στο φεμινιστικό group Les Colleuses.

Η ασφάλεια δεν επιχείρησε να τις σταματήσει, καθώς πραγματοποιούσαν τη διαμαρτυρία τους μπροστά σε δεκάδες φωτογραφικές και τηλεοπτικές κάμερες, ενώ ακόμα και ο Γάλλος ντοκιμαντερίστας Raymond Depardon εθεάθη να τις φωτογραφίζει.

Ένα φεστιβάλ που λειτουργεί ως πλατφόρμα για τις διεκδικήσεις των γυναικών

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ που διεξάγεται στις Κάννες, εκτός από το πιο λαμπερό φεστιβάλ της Ευρώπης, είναι σίγουρα κι αυτό που έχει αναδείξει θέματα φεμινιστικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Πριν από 4 χρόνια πρωταγωνίστριες των διαμαρτυριών ήταν οι ίδιες οι γυναίκες του φεστιβάλ. Τότε στο πρώτο Φεστιβάλ Καννών μετά τις καταγγελίες κατά του Harvey Weinstein και τη γιγάντωση του κινήματος #MeToo στις ΗΠΑ, οι γυναίκες – μέλη της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, αλλά και ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί, είχαν ενώσει τα χέρια τους κι είχαν σταθεί όλες μαζί στα σκαλιά του Palais des Festival για να διαμαρτυρηθούν για τις έμφυλες διακρίσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Στις 12 Μαϊου 2018, 82 γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου διαμαρτυρήθηκαν για τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των γυναικών στη βιομηχανία τους.

«Είμαστε 82 γυναίκες, που εκπροσωπούμε τον αριθμό των γυναικών σκηνοθετών που έχουν ανέβει αυτά τα σκαλιά από το πρώτο φεστιβάλ που έγινε στις Κάννες το 1946. Την ίδια περίοδο έχουν ανέβει αυτά τα ίδια σκαλιά 1688 άνδρες σκηνοθέτες», είχε πει τότε μεταξύ άλλων η Kate Blanchett, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής το 2018.

Έκτοτε, όπως βλέπεις, ο αγώνας συνεχίζεται. Για άλλους λόγους κάθε φορά, αλλά με τη γυναίκα στο επίκεντρο. Τη γυναίκα, που ακόμα και το 2022 είναι αναγκασμένη να παλεύει για την αναγνώριση της αυτοδιάθεσής της, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, για μία ευκαιρία να ζήσει ισότιμα σε αυτόν τον πλανήτη.

Exit mobile version