ROLE MODELS

Κατερίνα Παπαποστόλου: Η διευθύντρια Δημοτικού που έχει εντάξει στο σχολείο της κακοποιημένους σκύλους

Instagram.com/katerinapapapostolou_

Η 4η Απριλίου είναι η μέρα που έχει επιλεχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα για τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα στον κόσμο. Με αυτή την αφορμή, η εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, με τους Γιάννη Σκάλκο και Νίνα Κασιμάτη, έφερε στο studio μία γυναίκα που κάνει τη διαφορά μαθαίνοντας τα παιδιά να αγαπούν τα ζώα μέσα από το σχολείο. Η Κατερίνα Παπαποστόλου, είναι η αναπληρώτρια Διευθύντρια Δ.Σ. Πλατάνου- Πρασινάδας Ημαθίας. Η διευθύντρια που έχει εντάξει κακοποιημένα ζώα στην εκπαίδευση.

«Εμείς οι εκπαιδευτικοί να μιλάμε στα παιδιά κι όχι τόσο με μορφή κατήχησης. Εγώ δείχνω με τον τρόπο ζωής μου στα παιδιά, 22 χρόνια είμαι εκπαιδευτικός, ουδέποτε δεν τους καθοδήγησα με το δάχτυλο να κάνουν αυτό, αλλά με παίρνουν σήμερα τηλέφωνο μαθητές μου που σήμερα είναι 26 και 30 ετών και μου λένε “Κα Κατερίνα υιοθέτησα ένα αδέσποτο”», σημείωσε μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί στα παιδιά τη φιλοζωία και την αγάπη για τα αδέσποτα ζώα η Κατερίνα Παπαποστόλου.

Στη συνέχεια μίλησε για το δικό της σχολείο, αυτό στο οποίο οι τρεις σκύλοι της, που διασώθηκαν από κακοποίηση, η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος, έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό έργο ως Σκύλοι Διαμεσολάβησης.

«Εμείς είμαστε ένα ιδιαίτερο σχολείο, οι σκύλοι είναι μέσα στο σχολείο και δουλεύουμε μαζί. Η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος είναι τρεις σκύλοι πιστοποιημένοι σαν σκύλοι εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης», εξήγησε η Κατερίνα Παπαποστόλου.

«Είναι ισότιμα μέλη της μαθητικής κοινότητας. Ένας σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης, αναλαμβάνει παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή φοβία ή ακόμα και άρνηση για να έρθουν στο σχολείο. Η Διώνη έχει βοηθήσει ένα παιδί που είχε μεγάλη άρνηση να έρθει στο σχολείο, και σε μία εβδομάδα δεν ήθελε να φεύγει από το σχολείο», πρόσθεσε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

«Ο σκύλος συνοδεύει το παιδί μέσα στην τάξη ή μπορεί να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε δύο συμμαθητές που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Ο μαθητής γνωρίζει τον σκύλο, αγαπά τον σκύλο και αποκτά μία συμπάθεια και για τον συμμαθητή του», εξήγησε.

Για την Κατερίνα Παπαποστόλου, οι τρεις σκύλοι της ήταν το έναυσμα για να σπουδάσει για να μπορεί να τους κατανοεί καλύτερα. Αυτές οι σπουδές την έκαναν και καλύτερη εκπαιδευτικό ενώ άνοιξαν στα παιδιά του δημοτικού σχολείου Πλάτανου – Πρασινάδας Ημαθίας, έναν καινούργιο κόσμο αγάπης.

«Σπούδασα εκπαιδεύτρια σκύλων, έκανα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, τελείωσα και πιστοποιήθηκα ως ζωοθεραπεύτρια από τη Γαλλία. Αυτό είναι το Α και το Ω. Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να δουλέψει με τον σκύλο του απλά επειδή είναι ένας καλός εκπαιδευτικός. Χρειάζεται για να ξέρει να προσεγγίζει τα παιδιά, αλλά στο κομμάτι του σκύλου είναι πολλά αυτά που πρέπει να μάθει κάποιος. Ήταν το έναυσμα για να σπουδάσω, οι τρεις σκύλοι μου», σημείωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Παπαποστόλου. Αυτοί οι τρεις σκύλοι είναι που μιλούν και μέσα από τα βιβλία της.

Η Κατερίνα Παπαποστόλου από μικρή είχε μεγαλώσει σε μία οικογένεια αλληλεγγύης και αγάπης κι από το σχολείο ακόμα έφερνε στο σπίτι της όποιο ζώο μπορούσε να διασώσει. Η φιλοζωική της δράση χάνεται στα βάθη των χρόνων της ζωής της, ωστόσο, πήρε πιο συγκεκριμένη ζωή το 2015 όταν ίδρυσε τις Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών). Το 2011 είχε βρει ετοιμοθάνατη τη Διώνη, το 2013 τους Άξελ και Πόθο, τα τρία σκυλιά και συνεργάτες της στο σχολείο.

«Περάσαμε από σαράντα κύματα και χιλιάδες εμπόδια για να μπορώ να έχω σήμερα στα χέρια μου εγκρίσεις από το ΥΠΕΠΘ για όλα μου τα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής και για τους τρεις σκύλους μου», είχε πει σε συνέντευξή της στο taxipet.

«Κρατώ μέσα μου αμέτρητες αναμνήσεις από όλα αυτά τα ταξίδια στα σχολεία και όλα εκείνα που τα παιδιά μοιράστηκαν μαζί μου. Έχω ακούσει τόσο όμορφες και συγκινητικές ιστορίες και ταυτόχρονα τόσο λυπητερές και σοκαριστικές. Τα παιδιά μεγαλώνουν κυρίως στην επαρχία με πολύ άσχημες αντιλήψεις σχετικά με τα ζώα και αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αλλάξει. Χωρίς να κουνάμε ποτέ επιδεικτικά το δάχτυλο σε κάθε “παραβάτη” αλλά καθοδηγώντας τον με αγάπη σε έναν κόσμο ισότητας για ανθρώπους και ζώα», σημείωνε στην ίδια συνέντευξη.

Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη ζωή των αδέσποτων ζώων η Κατερίνα Παπαποστόλου στην ίδια συνέντευξη σημείωνε μεταξύ άλλων: «Θα σας πω αυτό που λέω και σε όλα τα παιδιά μέσα στα σχολεία αλλά και πολύ συχνά γράφω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από μια μικρή αλλαγή και μια ελάχιστη πράξη αγάπης και συμπόνιας ο καθένας μας αλλάζει ξαφνικά ολόκληρος ο κόσμος.

 

Αν δεν μπορείς λοιπόν να υιοθετήσεις ένα ακηδεμόνευτο πλάσμα, τότε φιλοξένησε. Αν δεν μπορείς να φιλοξενήσεις κάνε μια βόλτα στα καταφύγια της χώρας και κάνε τους παρέα ή βγάλε τα μια βόλτα. Αν δεν μπορείς να κάνεις ούτε αυτό, κάνε κοινοποιήσεις στο διαδίκτυο για όλα τα πλάσματα που αναζητούν οικογένεια. Τάισε, βάλε τους νερό και το πιο σημαντικό, χάρισέ τους ένα χάδι».

Η Κατερίνα Παπαποστόλου δείχνει τον δρόμο. Και μοιάζει ένας δρόμος ωραίος για να τον ακολουθήσουμε.