ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Κατερίνα Στεφανίδη: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την αθλήτρια που θέλει να (ξανα)γράψει ιστορία

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν σταματά να προσθέτει σελίδες με επιτυχίες στο βιβλίο της καριέρας της. Τον Ιούνιο κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη Ρώμη, με άλμα στα 4.73μ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, διεκδικεί μια θέση στο βάθρο. Και οι πιθανότητες είναι με το μέρος της.

 

Η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με το πιο ζεστό χαμόγελο και τις μεγάλες επιτυχίες στον στίβο, μετά από τον Λευτέρη Πετρούνια, τον Εμμανουήλ Καραλή και τον Μίλτο Τεντόγλου, διεκδικεί σήμερα ακόμα ένα μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 34χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο να συμμετέχει στον τελικό του άλματος επί κοντώ γυναικών στις 19:15, αντί για τις 20:00 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, λόγω του αριθμού ρεκόρ (19) των αθλητριών που θα συμμετέχουν. Η Κατερίνα Στεφανίδη παγκόσμια πρωταθλήτρια, αγωνίστηκε στον πρώτο προκριματικό όμιλο και άφησε το πρώτο ύψος (4.20μ.), ενώ πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό, καθώς πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 4.40μ και με την δεύτερη τα 4.55μ, που «έδωσαν» και την πρόκριση.

Η Στεφανίδη θα είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στον τελικό του αγωνίσματος, καθώς η Αριάδνη Αδαμοπούλου τέθηκε νοκ-άουτ με θλάση β’ βαθμού απ’ τον προκριματικό, μολονότι είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στον τελικό.

Η Κατερίνα Στεφανίδη διόλου τυχαία έχει αναδειχθεί αθλήτρια της χρονιάς στην Ευρώπη το 2017 και αθλήτρια της χρονιάς στην Ελλάδα το 2017 και το 2019. Αυτά είναι 5 πράγματα που δεν ξέρεις για εκείνη.

Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο βάθρο

Με το αργυρό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο στο Μόναχο το 2022 η Κατερίνα Στεφανίδου έγινε η πρώτη αθλήτρια από την Ελλάδα (άνδρας ή γυναίκα) που κατακτά 4 μετάλλια στον στίβο σε μία διοργάνωση. Παράλληλα, έγινε και η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του άλματος επί κοντώ που κατάφερε να πάρει 4 μετάλλια στην εν λόγω διοργάνωση. Η ιστορία της είναι γεμάτη απονομές μεταλλίων.

Η αθλήτρια είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης ανοικτού στίβου (2018), Diamond League (2019), πρωταθλήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και έλαβε 2 φορές το χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Επιπλέον αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ το 2016, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κλειστού Στίβου το 2017, πρωταθλήτρια κόσμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο το 2017. Αυτή ήταν η 12η φορά της στο βάθρο των νικητών.

Η Κατερίνα Στεφανίδη μόνο και μόνο βάσει των διακρίσεών της, είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου που γνωρίσαμε ποτέ. Η ίδια είχε απαντήσει αφοπλιστικά για το πώς το αισθάνεται αυτό σε συνέντευξή της στη Lifo.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν το αισθάνομαι. Η καθημερινότητά μου παραμένει ίδια και οι στόχοι παραμένουν ίδιοι», είχε πει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η παρολίγον ακαδημαϊκή καριέρα

Η Κατερίνα Στεφανίδη μπορεί να ξεκίνησε από μικρή τον στίβο και τα άλματα αλλά κάποια στιγμή το επί κοντώ έπαψε να είναι ένα παιχνίδι το οποίο απολάμβανε για εκείνη. Έφυγε για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ και για καιρό όλα έδειχναν ότι η επιστήμη και η ακαδημαϊκή καριέρα θα την κέρδιζαν.

«Το bachelor μου στο Στάνφορντ ήταν ουσιαστικά βιολογία, αλλά η βιολογία ήταν ένας πολύπλευρος τομέας εκεί και ο καθένας επέλεγε μια κατεύθυνση, μια ειδικότητα. Η ειδικότητά μου ήταν νευροψυχολογία. Συνέχισα μετά στην Αριζόνα, την οποία επέλεξα κυρίως για προπονητικούς λόγους, επειδή ήταν καλό το γκρουπ. Εκεί, μπήκα σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα το 2013. Ήταν 5 χρόνια αλλά σταμάτησα στα 2 χρόνια, αφού πήρα το master μου στη γνωστική ψυχολογία. Και εκείνη τη χρονιά, το φθινόπωρο του 2015 είπαμε ας κάνω ένα χρόνο διάλειμμα από τις σπουδές να δούμε πώς θα πάει», είχε περιγράψει η ίδια στο SPORT 24.

Ένας εντελώς συνειδητός «πληθυντικός»

Αυτό το «είπαμε ας κάνω ένα χρόνο διάλειμμα», αναφέρεται στην ίδια και τον σύζυγό της, Μιτς Κρίερ. Είναι ο συνοδοιπόρος της, ο φίλος της, ο σύζυγός της και ο προπονητής της. Εκείνος στον οποίο η Κατερίνα Στεφανίδη οφείλει ότι ξαναβρήκε τη χαρά του παιχνιδιού στο επί κοντώ. Εκείνος που αν δεν τον συναντούσε πιστεύει ότι δεν θα είχε μπει ξανά στην κούρσα του πρωταθλητισμού.

Κατερίνα Στεφανίδη Κατά τη διάρκεια ενός άλματός της στον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο. / @2022 Matthias Schrader/AP Images
Κατά τη διάρκεια ενός άλματός της στον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο.

«Ανυπομονούσα να πάω προπόνηση εκείνη την εποχή, το 2013-14-15. Έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι ο φίλος μου, ο παρτενέρ μου (Μίτσελ Κρίερ) ήταν μαζί μου στην προπόνηση όπως και το ότι μετά φύγαμε και ουσιαστικά κάναμε προπόνηση σαν προπονητής – αθλήτρια, μια καριέρα διαφορετική. Έφτασα σε ένα σημείο που έγινε και πάλι το επί κοντώ παιχνίδι, επειδή αυτό το είχα χάσει», έλεγε στο SPORT24.

Εκείνος ο χρόνος από τον οποίο σταμάτησε από τις σπουδές της ήταν ο χρόνος που την έβαλε στην τροχιά της κορυφής στο επί κοντώ. Και δεν επέστρεψε ποτέ στο διδακτορικό της.

«Πιστεύω ότι χωρίς τον Μιτς δεν θα είχα κάνει τίποτε από αυτά που έχω πετύχει. Και το λέω όχι σαν να είναι κάποιος τζίνιους προπονητικής ή κάτι τέτοιο, αλλά ήταν η χημεία. Και πλέον πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για την επιτυχία ενός αθλητή είναι η χημεία με τον προπονητή. Ίσως είναι περισσότερο σημαντικό από το ταλέντο, ίσως περισσότερο σημαντικό και από τη δουλειά που θέλεις να κάνεις», συμπλήρωνε.

«Αν δεν τον είχα συναντήσει, δεν θα είχα αφοσιωθεί στον αθλητισμό. Ίσως γινόμουν μια πολύ καλή ακαδημαϊκός. Σίγουρα όχι αθλήτρια», είχε πει ακόμα πιο ξεκάθαρα σε συνέντευξή της στη Vogue.

Στον γάμο της με τον Μιτς Κρίερ δεν υπήρχαν καλεσμένοι

Η Κατερίνα Στεφανίδη στο πρόσωπο του Μιτς δεν βρήκε μόνο τον ιδανικό προπονητή αλλά και τον ιδανικό σύντροφο. Καθώς εκείνος ήταν Αμερικανός και εκείνη Ελληνίδα, κάθε μία από τις οικογένειές τους ήθελε ο γάμος να γίνει στην χώρα τους. Τελικά το ζευγάρι επέλεξε να παντρευτεί μόνο του, χωρίς καλεσμένους.

Σε προπόνηση στην Ελλάδα με τον Μιτς Κρίερ. / Papadakis Press / Δημήτρης Πελέκης
Σε προπόνηση στην Ελλάδα με τον Μιτς Κρίερ.

«Ουσιαστικά κλεφτήκαμε με τον Μιτς. Και ήμασταν μόνο εμείς ο κύριος, o οποίος ήταν ο ordained minister, επειδή δεν παντρευτήκαμε σε εκκλησία αλλά σε παραλία και η γυναίκα του ‘”παπά” -ας πούμε-, η οποία ήταν η φωτογράφος. Αυτοί ήμασταν στο γάμο. Αυτό είναι λίγο σαν όνειρο στο μυαλό μου. Το θυμάμαι περισσότερο από τις φωτογραφίες», είχε πει στο SPORT24 η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν μασάει τα λόγια της

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μία αθλήτρια που μιλά ειλικρινά κι αυθόρμητα για τον εαυτό της και όχι μόνο. Είτε αυτό αφορά τη βράβευση του καλύτερου αθλητή από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (για εκείνη το 2021 έπρεπε να είναι ο Μίλτος Τεντόγλου κι όχι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο), είτε αυτό αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που υποστηρίζει ανοιχτά, είτε αυτό αφορά στη στήριξη ή μη της πολιτείας προς τους αθλητές του στίβου.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ειλικρινής και μιλά και για τον εαυτό της και τους στόχους της με την ίδια ειλικρίνεια.
Πανηγυρίζει εξίσου ειλικρινά. «Ποτέ δε σκέφτηκα να σταματήσω. Δε πίστευα ποτέ ότι θα κερδίζω πάντα ή θα κατακτώ μόνο μετάλλια. Κανείς δεν κερδίζει συνέχεια και για πάντα. Έχω ευχαριστηθεί πολλά από τα μετάλλια που δεν ήταν χρυσά ή δεν τα περίμενα», είπε στις πρώτες της δηλώσεις μετά την κατάκτηση του αργυρού στη Ρώμη.

Η ίδια έχει δηλώσει ανοιχτά ότι έχει υπάρξει «ψυχολογικά κουρασμένη», ενώ αναγνωρίζει επίσης ότι η καλή ψυχολογία φέρνει επιτυχίες όπως αυτή που σημείωσε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

«Νομίζω κάνεις αθλητής δε νιώθει πως είναι θρύλος. Όταν πάω στο Ολυμπιακό στάδιο αισθάνομαι σαν τους υπόλοιπους αθλητές. Κάνουμε όλοι την ίδια προπόνηση, κάποιοι κάνουν περισσότερη από εμένα. Επίσης δεν θεωρώ πως έχω κάποιο εξαιρετικό στοιχείο σωματικά. Οι επιτυχίες έχουν έρθει λόγω του ψυχολογικού επιπέδου και αυτό είναι που κάνει και το Μίλτο (σ.σ. Τεντόγλου) να ξεχωρίζει. Όλοι εκεί έξω είμαστε καλοί, μόνο λίγοι καταφέρνουμε να πετύχουμε αυτό που μπορούμε», είπε η ίδια.

Τα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια της με το που κατάφερε να βρεθεί ξανά στο βάθρο. Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν έκρυψε ούτε αυτά. «Μπήκα με πρόβλημα στο πόδι, μπήκα με χαμηλή επίδοση, το 4,73 το παλεύω δύο χρόνια τώρα. Δεν έχω μεγάλη αντοχή στον πόνο και για μένα αυτό που έγινε σήμερα ήταν δύσκολο. Σίγουρα δεν το περίμενα όπως περίμενα αλλά μετάλλια ή να έχω την ίδια σιγουριά. Όλα αυτά με έκαναν λίγο πιο ευάλωτη», σημείωσε.