Κατερίνα Τσάβαλου: Η εξομολόγηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και τον εργασιακό εκφοβισμό
- 4 ΦΕΒ 2021
Η Κατερίνα Τσάβαλου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» με την Ελεονώρα Μελέτη. Στο κλίμα της εποχής, που σηματοδοτεί η άνθιση του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα, η Κατερίνα Τσάβαλου μίλησε για τις δικά της βιώματα στη δημοσιογράφο του Alpha. Η σεξουαλική παρενόχληση και το εργασιακό bullying δεν ήταν κάτι που και η ίδια απέφυγε στην καριέρα της, όπως και συναδέλφισσές της οι οποίες είτε έχουν καταγγείλει ανάλογα περιστατικά, είτε έχουν κρατήσει προς το παρόν στάση σιωπής.
«Έχω έρθει αντιμέτωπη με σεξουαλική παρενόχληση, όπως και πολλοί. Στα ξεκινήματά μου αλλά και πιο μετά και το θεωρώ αδιανόητο ένας άνθρωπος να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για αυτό», σημείωσε η Κατερίνα Τσάβαλου. «Τον ξέρετε», απάντησε η ηθοποιός σε σχετική ερώτηση της Ελεονώρας Μελέτη. Η ίδια τόνισε ότι η χειρότερη εμπειρία της αφορούσε τον εργασιακό εκφοβισμό. Όπως ανέφερε η Κατερίνα Τσάβαλου, θα ήθελε πολύ κάποια στιγμή να καταγγείλει και ονομαστικά τον υπεύθυνο γι’ αυτό συνάδελφό της.
«Το χειρότερο είναι ότι ήμουν σε μία παράσταση, όπου έπαιζα με κρίσεις πανικού όχι από σεξουαλική παρενόχληση αλλά από πολύ κακή συμπεριφορά πάνω στην σκηνή. Ήταν ο επικεφαλής κι έκανε διάφορους ήχους», σημείωσε η Κατερίνα Τσάβαλου.
«Κι εκτός σκηνής γίνονταν πράγματα. Έμεινα μέχρι το τέλος της παράστασης σαν επαγγελματίας αλλά πάθαινα κρίσεις πανικού, μούδιαζαν όλα κι άσπριζα. Δεν μιλάμε με αυτόν τον άνθρωπο και για να πάρω και τα χρήματά μου, όπου δημιουργούσε κι εκεί προβλήματα, μίλησε ο δικηγόρος μου. Όποιος με ρωτάει και όποιον μπορώ να διαφυλάξω από αυτόν τον άνθρωπο στον χώρο, θα το κάνω», εξήγησε στη συνέχεια. «Αν ξαναγινόταν παράσταση κι ήταν απλά μέλος κι όχι επικεφαλής, θα πήγαινα», ανέφερε στη συνέχεια η Κατερίνα Τσάβαλου.
H Κατερίνα Τσάβαλου είχε μιλήσει λίγο πριν το «σπάσιμο του αποστήματος» στον χώρο της τέχνης για την ανάγκη δημιουργίας του κινήματος #MeToo και στην Ελλάδα. «Έχω υποστεί κι εγώ. Ποιος δεν έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση; Εγώ θα ήθελα στην Ελλάδα, να κάνουμε ένα κίνημα #MeToo, όπως αυτό του εξωτερικού. Εδώ μένουμε στο “άσε μωρέ μην το πεις”. Και τα συζητάμε όλοι πίσω και μπροστά δεν λέμε τίποτα. Νομίζω ότι φοβόμαστε», είχε πει στην εκπομπή «Πάμε Δανάη». Κι αν η ίδια δεν είναι έτοιμη να μιλήσει ακόμα ονομαστικά για την εμπειρία της, δηλώνει τη στήριξή της απερίφραστα στις γυναίκες που το έχουν ήδη κάνει.
Τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία κι όχι μόνο στον χώρο της τέχνης, αλλάζουν. Τώρα είναι το μομέντουμ για να δούμε τα κακώς κείμενα στους εργασιακούς μας χώρους, να αλλάξουμε τους κανόνες και να καταδείξουμε φαινόμενα όπως το εργασιακό bullying αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση. Κοινός παρονομαστής σε όλα είναι η βία. Και αυτή η βία πρέπει να εξοριστεί από τους χώρους εργασίας μας κι από τη ζωή μας. Η αλλαγή σίγουρα μας ξεβολεύει όλους αλλά είναι αναγκαία. Οι γυναίκες του αθλητισμού και της τέχνης μας δείχνουν τον δρόμο. Ας τον βαδίσουμε.