WOMEN TODAY

Katie Bouman: Η γυναίκα πίσω από την πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας είναι μόλις 29 ετών

Facebook/katie bouman

Ανοίγεις τον λογαριασμό της Katie Bouman στο Instagram και καταλαβαίνεις τι σημαίνει αφοσίωση σε έναν σκοπό και αναγνώριση των προσπάθειών σου στο λεπτό. Η Dr Katie Bouman είναι η 29χρονη διδάκτορας που ευθύνεται για την πρώτη φωτογραφία που είδαμε ποτέ από τη μαύρη τρύπα. Η νεαρή επιστήμονας δούλεψε τρία χρόνια γι' αυτό το σκοπό. Μόλις κατάφερε να πετύχει τους στόχους της επέτρεψε στον εαυτό της να ασχοληθεί με τα social media. Μέσα σε μια μέρα ο νέος της λογαριασμός στο Instagram ακολουθείται από 13χιλιάδες ανθρώπους. Αφοσίωση και αναγνώριση.

«3 χρόνια πριν ηγήθηκα της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένας νέος αλγόριθμος ο οποίος θα επέτρεπε την δημιουργία της πρώτης εικόνας μίας μαύρης τρύπας. Σήμερα αυτή η εικόνα δημοσιεύθηκε. 3 χρόνια σκληρής δουλειάς» έγραψε στα Insta Story της η Dr Katie Bouman. Ο αλγόριθμος της έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην απεικόνιση της μαύρης τρύπας για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς βοήθησε στο χειρισμό των απεικονιστικών συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το τεράστιο project. Εξισού σημαντική ήταν και η δουλειά άλλων ομάδων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταφέρουν αυτό το πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Η ίδια σε ένα video της κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορούσε να σταματήσει να χαμογελά εξηγεί πόση σημασία έχει αυτή η εικόνα για την επιστημονική κοινότητα.

 

H εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει τη σκιά της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Μessier 87 (M87), ενός ελλειπτικού γαλαξία σε απόσταση περίπου 55 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει 6,5 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Για να μπορέσουν να την «απαθανατίσουν» οι επιστήμονες χρειάστηκαν  οκτώ επίγεια ραδιοτηλεσκόπια ανά τον κόσμο, που λειτούργησαν μαζί σαν ένα τηλεσκόπιο, μεγέθους αντίστοιχου αυτού της Γης.

 

Η Dr Bouman δέχθηκε μηνύματα για συγχαρητήρια από την Alexandria Ocasio – Cortez, την «ελπίδα» των Αμερικανίδων στον χώρο της πολιτικής και εκπρόσωπο της 14ης εκλογικής περιφέρειας του Κογκρέσου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και από το MIT. «Πριν 3 χρόνια η κα Μπουμάν ολοκλήρωσε έναν αλγόριθμο που θα βοηθούσε στην δημιουργία της  πρώτης εικόνας μιας μαύρης τρύπας. Σήμερα, αυτή η εικόνα βρίσκεται στα χέρια μας», έγραψε το Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Το ινστιτούτο συνέκρινε τη δουλειά της με εκείνη της επιστήμονα Margaret Hamilton που κάποτε βοήθησε τον άνθρωπο να φτάσει στο φεγγάρι και να περπατήσει πάνω του.

 

Η ίδια η νεαρή επιστήμονας που εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια υπολογιστικών και μαθηματικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας ανέφερε τη σημασία που είχε για εκείνη η σκληρή δουλειά της ομάδας των επιστημόνων που είχε κοντά της αυτά τα 3 χρόνια. Με αυτούς άλλωστε πόζαρε και για μία ανάρτηση στον επίσης νεοσύστατο λογαριασμό της στο Facebook στην οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το μεγάλο αυτό επίτευγμα.

 

Κι είναι αλήθεια ότι ακόμα και αν το μήνυμα που στέλνει η ύπαρξή της σε όλο τον πλανήτη είναι πώς οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν κάθε στόχο τους και στην επιστήμη, αντίθετα με ότι τα κοινωνικά στερεότυπα συνεχίζουν να επιβάλλουν, το μήνυμα της ενότητας με την ομάδα της είναι ακόμα πιο σημαντικό. Είναι αυτό της αληθινής ισότητας. Μαζί θριαμβεύουμε πάντα.

Κεντρική φωτογραφία: Facebook/katie bouman

Exit mobile version