ΕΡΕΥΝΑ

Ξέχνα όσα ήξερες για την απολύμανση της πιπίλας του μωρού σου

Εσύ που έχεις μωρό θα έχεις ζήσει πολλές φορές τη στιγμή που η πιπίλα πέφτει στο πάτωμα και δεν υπάρχει εκεί κοντά βρύση για να την καθαρίσεις, με αποτέλεσμα να σε πιάνει ένας μικρός πανικός. Αυτές οι εικόνες μπορούν στο εξής να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς μία νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα ήξερες και πίστευες για την απολύμανση της πιπίλας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Pediatrics”, επιστήμονες στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς καθάριζαν με το ίδιο τους το σάλιο την πιπίλα όταν  έπεφτε κάτω, αντί να την πλένουν κάθε τρεις και λίγο με νερό και σαπούνι, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένες αλλεργιογόνες ασθένειες, όπως το άσθμα και τα εκζέματα.

Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά που εκτίθενται στα μικρόβια που περιέχει το σάλιο ενός ενήλικα, όπως τα “ευεργετικά βακτήρια”, τονώνουν από νωρίς το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να μην αντιδρούν υπερβολικά ως οργανισμοί όταν έρθουν σε επαφή με αλλεργιογόνους παράγοντες όπως η γύρη ή το τρίχωμα των ζώων.

Και για να γίνει πιο σαφές, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι από τα 184 μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνα των οποίων οι γονείς έγλειφαν τις πιπίπες για να τις καθαρίσουν είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιο έκζεμα μεταξύ 18-36 μηνών και άσθμα στους 18 μήνες, σε σύγκριση με τα μωρά που οι γονείς τους απολύμαναν τις πιπίλες τους.

Ναι, για να μην παρεξενεύεσαι, δεν εννοούμε να το κάνεις αυτό όταν η πιπίλα πέσει σε χώματα ή χώρους που που είναι δημόσιοι, όπως ένα super market, αλλά στο σαλόνι του σπιτιού σου θα μπορούσες άνετα.

Exit mobile version