WOMEN TODAY

Martina Navrátilová: Η γυναίκα που ήθελε να είναι ελεύθερη να παίζει τένις

AP Photo

Το όνομά της είναι συνώνυμο του τένις. Δεν είναι τυχαίο πως έχει ανακηρυχτεί ως η κορυφαία τενίστρια των τελευταίων 60 χρόνων. Η Martina Navrátilová παρέμεινε στο Νο. 1 συνολικά 332 εβδομάδες στο μονό και για 237 εβδομάδες στο διπλό του αθλήματος, ρεκόρ που την καθιστά την μόνη αθλήτρια η οποία βρισκόταν στην πρώτη θέση για περισσότερες από 200 εβδομάδες στο διπλό και στο μόνο. Κέρδισε 18 τίτλους Grand Slam, 31 κύριους τίτλους στο διπλό γυναικών και 10 κύριους τίτλους στο μικτό διπλό. Έφτασε στον τελικό του Wimbledon 12 φορές, συμπεριλαμβανομένων εννέα συνεχόμενων φορών, από το 1982 μέχρι το 1990, ενώ το έχει κερδίσει εννέα φορές. Το άστρο της όμως κινδύνευσε να μην λάμψει ποτέ και ίσως δεν θα έγραφε το όνομά της με χρυσά γράμματα, αν δεν έπαιρνε μια απόφαση ζωής σε ηλικία μόλις 18 ετών.

AP Photo/Dave Pickoff

Η Navrátilová μιλά στους δημοσιογράφους για την απόφασή της να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Αμερική, 6 Σεπτεμβρίου 1975

 

Μεγαλωμένη στην Τσεχοσλοβακία, η Martina συνάντησε την αντίσταση του κομμουνιστικού καθεστώτος που θεωρούσε πως είχε «αμερικανοποιηθεί» και θα έπρεπε να επιστρέψει στο σχολείο και τις σπουδές της και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τον αθλητισμό και το τένις. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1975, η Navrátilová έχανε στον ημιτελικό του US Open από την Αμερικανίδα αντίπαλό της. Το αποτέλεσμα στο χορτάρι δεν την ενδιέφερε. Είχε αποφασίσει να αφήσει πίσω της το ανατολικό μπλοκ. Λίγες ώρες μετά το παιχνίδι, η συνάντησή της με πράκτορες του FBI θα προκαλούσε σεισμό στον αθλητικό κόσμο. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ανακοίνωνε την πρόθεσή της να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Αμερική.

 

AP Photo/Dave Pickoff

Οι ρεπόρτερ κατακλύζουν την Τσεχοσλοβάκα αθλήτρια που έχει μόλις αποκαλύψει πως επιθυμεί να παραμείνει στις ΗΠΑ και να μην επιστρέψει στην πατρίδα της

 

«Ήθελα την ελευθερία μου» δήλωνε στους δημοσιογράφους η 18χρονη, προκαλώντας την οργή του καθεστώτος πίσω στην πατρίδα, που της αφαιρούσε την τσεχοσλοβάκική υπηκοότητα. Η αθλήτρια ισχυρίστηκε πως η ομοσπονδία τσέχικου τένις, υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, επιχειρούσε να ελέγξει τα οικονομικά, το πρόγραμμα, ακόμη και τον τρόπο παιχνιδιού της τενίστριας και απειλούσε να την αποκλείσει από τη συμμετοχή στο US Open εκείνης της χρονιάς.

Η Martina Navrátilová δεν είχε ακόμη, 43 χρόνια από σήμερα, επιδείξει το αστείρευτο ταλέντο της. Έμεινε στις ΗΠΑ με προσωρινή άδεια παραμονής, ενώ έκανε να συναντήσει την οικογένειά της για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Όταν το 1978 κέρδιζε το πρώτο της Wimbledon, οι γονείς της έσπευδαν στα τσεχο-γερμανικά σύνορα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, με τον πατέρα της να την καλεί στο τηλέφωνο αμέσως μετά τη νίκη. «Δεν ρώτησα ποτέ που βρήκε τον αριθμό του τηλεφώνου» έλεγε για εκείνη τη νύχτα.

 

AP Photo/Robert Dear

Η Chris Evert, αριστερά και η Martina Navratilova κρατούν το βαρύτιμο τρόπαιο στο κατάμεστο Wimbledon, οπου κέρδισαν το πρωτάθλημα στο διπλό γυναικείο τένις, στις 3 Ιουλίου του 1976.

Το 1981, το αμερικανικό κράτος της απέδωσε την αμερικανική υπηκοότητα με την Navrátilová να δηλώνει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλη. Από το 1984 μέχρι το 1991 είχε σχέση με τη Τζούντι Νίλσον.[25] Τις 6 Σεπτεμβρίου 2014, η Navrátilová αρραβωνιάστηκε τη σύντροφό της Yulia lemigova κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Open. Η παλαίμαχη αθλήτρια και το πρώην μοντέλο από την Ρωσία παντρεύτηκαν στη Νέα Υόρκη τις 15 Δεκεμβρίου 2014.

 

AP Photo

Η σταρ του τένις Martina Navratilova κερδίσει το πρώτο της Wimbledon το 1978

 

Η αθλήτρια έχει τοποθετηθεί ανοιχτά σε μια σειρά από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ το τελευταίο διάστημα αποτελεί έναν ακόμη επικριτή του Donald Trump, το ρεπουμπλικανικό κόμμα εν γένει, αλλά και ενέργειες με ομοφοβικό περιεχόμενο. Αν και έχει δηλώσει πως δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα κοινά, υπάρχει ένας σκοπός στον οποίο έχει αφοσιωθεί εδώ και χρόνια και για τον οποίο δηλώνει απεριόριστα περήφανη. «Το να μιλήσω ανοιχτά για τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις, να είμαι ο εαυτός και να είμαι περήφανη για αυτό που είμαι» αναφέρει και προσθέτει: «Είμαι περήφανη που δίνω το παράδειγμα, που είμαι ένα φως ελπίδας τότε που ήταν κάτι το φρικτό να είσαι gay».

 

AP Photo/Laurent Rebours

Η Αμερικανικής πια υπηκοότητας τενίστρια προσεύχεται κατά τη διάρκεια του τελικού της Γαλλίας στο Roland Garos στο Παρίσι, 7 Ιουνίου 1986

 

Η Navrátilová έχει μιλήσει για το καθεστώς μέσα στο οποίο μεγάλωσε, τονίζοντας πως και οι γονείς της κυνηγήθηκαν από την ηγεσία των κομμουνιστών στην Τσεχοσλοβακία. Ωστόσο, αναγνωρίζει πως υπήρχε ίσως ένα θετικό σε εκείνη την περίοδο.  «Ίσως το μόνο θετικό στον κομμουνισμό ήταν πως δεν αποθάρρυναν τα κορίτσια από το να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ήταν ένας ιδιαίτερα αθλητικός πολιτισμός και αν μια γυναίκα επέστρεφε με ένα ολυμπιακό μετάλλιο, την εκθείαζαν με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν και για έναν άνδρα αθλητή. Το μετάλλιο ήταν ένα μετάλλιο» δηλώνει σήμερα. Μια διαπίστωση που έρχεται έπειτα από την είδηση που ήθελε το βρετανικό BBC να της δίνει δέκα φορές μικρότερο μισθό από τον συνάδελφό της John McEnroe για τον σχολιασμό αγώνων τένις, συμπεριλαμβανομένου και του Wimbledon. Αν το βρετανικό κανάλι ισχυρίστηκε πως η διαφορά στις αποδοχές οφείλεται στον φόρτο εργασίας και όχι στην διάκριση με βάση το φύλο, προθυμοποιήθηκε να αυξήσει τις αποδοχές της τενίστριας από τη νέα σεζόν.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo

Exit mobile version