ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

«Μάσκα 19»: Ο διεθνής κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τι να πεις στο φαρμακείο

Unsplash

Ο περιορισμός των μετακινήσεων και το #μένουμεσπίτι είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα και κατ’ επέκταση τη μείωσή της. Όσο εσύ απολαμβάνεις το σπίτι σου και βρίσκεις τρόπους να περνάς ποιοτικά τον χρόνο σου κάποιες άλλες γυναίκες υποφέρουν. Μιλάμε για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και ταυτόχρονη αδυναμία πολλών θυμάτων να μιλήσουν σε φίλους και συγγενείς λόγω του αυτοπεριορισμού.

Θα το πούμε όσες φορές χρειαστεί. Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη. Ο εφιάλτης πίσω από κλειστές πόρτες και σφραγισμένα παράθυρα πρέπει να τελειώσει και να πρέπει να μιλήσεις. Φοβάσαι. Το ξέρουμε αλλά ο φόβος σου δεν πρέπει να σε κρατά.

«Μάσκα 19»

Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια στα φαρμακεία, με διακριτικό τρόπο μέσω ενός διεθνούς κωδικού: «Μάσκα 19».

Η συγκεκριμένη διεθνής πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.

μάσκα 19

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποια αναφέρει στο φαρμακείο τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει διακριτικά ο/η φαρμακοποιός να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που ονομάζεται «Όλες ασφαλείς», τέθηκε σε λειτουργία εδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης ( 210-5210645), στελεχωμένη με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από το Τμήμα Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων του δήμου.

Η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα- Παρασκευή, 09.00-16.00, ενώ η επικοινωνία μπορεί να γίνει και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected].

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, στις γυναίκες παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια (νομική συμβουλευτική, συνδρομή στην υποβολή μήνυσης, δικαστική εκπροσώπηση) και ψυχοκοινωνική υποστήριξη (πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, πληροφόρηση & διασύνδεση με υπηρεσίες), από εξειδικευμένες δικηγόρους και ψυχολόγο/κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Διοτίμα.

Παράλληλα, λειτουργεί και ο «Ξενώνας Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους» όλο το εικοσιτετράωρο που παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

«Ο εγκλεισμός πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα σε κάθε σπίτι», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Είναι σημαντικό, αυτές τις ώρες, να είμαστε παρόντες σε κάθε σπίτι που μας έχει ανάγκη. Δίπλα σε κάθε οικογένεια που δοκιμάζεται», τόνισε .