Μάθε παιδί μου έιτς τι εμ ελ (;)
- 31 ΙΟΥΛ 2014
Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι γονείς ανησυχούσαν που το παιδί τους "βλέπει συνέχεια τηλεόραση" και "κολλάει με τις ώρες με τα βιντεοπαιχνίδια". Χρειάστηκαν περίπου δύο δεκαετίες για να μετακομίσει ο πονοκέφαλος από την μικρή οθόνη σε... μικρές οθόνες. Tablet, κινητά και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα κάθε παιδιού από πολύ μικρές ηλικίες. Καλό ή κακό;
Μάλλον η εξέλιξη των πραγμάτων. Όσο αδύνατο ήταν παλιότερα να αποκόψεις ένα παιδάκι από το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση, άλλο τόσο είναι σήμερα να του πεις “φέρε εδώ το tablet και άντε να παίξεις κρυφτό”.
Τα παιδιά του σήμερα στην πλειοψηφία τους, έχουν τέτοια άνεση να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες, που σε πολλές περιπτώσεις βάζουν τα γυαλιά ακόμα και στους γονείς τους. Κάνουν scroll με ευκολία, πατάνε το κουμπί της apple και γενικά διασκεδάζουν με τη χρήση έξυπνων συσκευών, όπως με ένα απλό παραδοσιακό παιχνίδι. htmlkids Και φυσικά, το ζήτημα δεν απλό, γιατί πια όταν μιλάμε για νέες τεχνολογίες και μικρά παιδιά, δεν αναφερόμαστε μόνο στον ελεύθερο χρόνο και τη διασκέδαση αλλά στη ζωή την ίδια. Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και αυτό από μόνο του αρκεί για να προβληματίσει ένα γονιό, σχετικά με το αν πρέπει να βρει έναν τρόπο να τη συστήσει “σοβαρά” στο παιδί του.
Τα 5χρονα φτιάχνουν το δικό τους site και videogames
Οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο είναι πολλές και απευθύνονται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Πρόσφατα τρεις γυναίκες “γέννησαν” την Codarica, μια εταιρεία που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε παιδιά ηλικίας 5-10 ετών. Θα μπορούσε να είναι ένα εγχείρημα χωρίς μέλλον, αν δεν το είχε ανακαλύψει η Disney. Και όταν ακούς μια Disney να ασχολείται με προγράμματα που έχουν στόχο να μάθουν σε μικρά παιδάκια HTML (γλώσσα ιστοσελίδων) μέσα από e books και apps το σίγουρο είναι ότι θα το βρούμε… μπροστά μας.
Εκτός από την Codarica όμως, υπάρχουν και άλλοι που έχουν ασχοληθεί με το να φέρουν τους κώδικες πιο κοντά στα παιδικά μυαλουδάκια. Για παράδειγμα η Hopschotch είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους βιντεοπαιχνίδια. Το MIT, επίσης, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το πεδίο. Εχει δημιουργήσει την Scratch, μια γλώσσα προγραμματισμού ειδικά δημιουργημένη για μικρά παιδιά που ακόμα δεν μπορούν να έχουν το δικό τους λάπτοπ.
Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά παιδιά ρουφάνε σα σφουγγάρι τις πληροφορίες που τους δίνονται σε μικρές ηλικίες. Ωστόσο, προσωπικά απορώ πως θα γίνεται ένα παιδί να κατανοήσει και να εξοικειωθεί με μια γλώσσα την οποία εγώ έμαθα σε επίπεδο Πανεπιστημίου, με μεγάλη δυσκολία και πολύ διάβασμα.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται προς απάντηση από τους γονείς είναι αν θέλουν να δώσουν έμφαση σε τέτοιου είδους μάθηση από τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους;
Για παράδειγμα, πόσο σημαντικό και χρήσιμο θα είναι να μάθουν στα παιδιά τους HTML; Πόσο πρέπει να ασχολούνται με την τεχνολογία; Ποια ώρα της ημέρας; Πώς επηρεάζει αυτό το παιχνίδι ή την κοινωνικοποίησή τους; Ποια είναι τα όρια; Ή τέλωσπαντων πως αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. htmlkids Αν το δούμε από αυτή την πλευρά, είμαστε μάλλον τυχεροί… Όλα αυτά, όμως, θα φτάσουν αργά ή γρήγορα και σε εμάς και έγκειται στο πως θα τα αξιοποιήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, δύσκολο πράγματα να είσαι γονιός. Είτε είσαι στο 1950, είτε στο 2014.
* Αφορμή για αυτό το κείμενο ήταν άρθρο του Fastcompany.com.