«Μισώ τη δουλειά μου»: Πώς να την παλέψεις (χωρίς να παραιτηθείς)
- 29 ΝΟΕ 2023
Όπως συμβαίνει οπουδήποτε αλλού, κάθε μέρα δεν μπορεί να είναι τέλεια στη δουλειά. Μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, θα είναι κατά καιρούς ιδιαίτερα απαιτητικά χρονικά διαστήματα. Αν όμως μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ μιας «κακής εβδομάδας» στο γραφείο και ενός συνολικά τοξικού περιβάλλοντος εργασίας, γιατί πιάνεις τον εαυτό σου συχνά να σκέφτεται «Μισώ τη δουλειά μου»;
Στην πραγματικότητα δεν είσαι μόνη. Μια παγκόσμια δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι ένα συγκλονιστικό 85% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι δυσαρεστημένο με τη δουλειά του. Αλλά προτού θυμώσεις και αποφασίσεις να παραιτηθείς, ίσως πρέπει πρώτα να διερευνήσεις γιατί η δουλειά που ίσως κάποτε αγαπούσες, έχει γίνει τώρα μια δουλειά που απλά μισείς.
Έχεις μείνει στάσιμη για πολύ καιρό
Έλαβες από το LinkedIn μια ειδοποίηση που σε συγχαίρει για την επέτειο 6 χρόνων στη δουλειά σου. Η πρώτη σου σκέψη είναι: «Είμαι εδώ τόσο καιρό;». Μετά, κατακλύζεσαι από χίλιες άλλες σκέψεις για την καριέρα σου και την ανύπαρκτη εργασιακή σου ικανοποίηση. Πώς πέρασε τόσος καιρός; Τι έκανες μέσα σε αυτά τα χρόνια; Αυτή είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο. Και δεν σου αρέσει καθόλου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να αισθάνεσαι στάσιμη στη δουλειά σου. Ας εξερευνήσουμε όμως την πιο δύσκολη πιθανότητα. Μπορεί, να φταις εσύ. Εάν βρίσκεις υπερβολικά εύκολη τη δουλειά σου, μπορεί απλά να πλήττεις. Ωστόσο, η καριέρα σου πρέπει πάντα να σε προκαλεί και να σε ενθουσιάζει. Έστω και λίγο και ανεξάρτητα από το τι δουλειά κάνεις.
Υποφέρεις από burnout
Πότε ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκες με τους φίλους σου ή έκανες κάτι που δεν αφορούσε τη δουλειά σου; Η εργασιακή εξουθένωση, συμβαίνει επειδή η δουλειά, ζητάει πάρα πολλά περισσότερα από όσα ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να προσφέρει. To burnout δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και αρχίζει να «κλέβει» από την προσωπική σου ζωή, τις σχέσεις σου και, τελικά, τη συνολική σου ευημερία. Προσπάθησε να βάλεις όρια και αναρωτήσου: Υπάρχει τρόπος να εξισορροπήσεις καλύτερα την επαγγελματική με την υπόλοιπη ζωή σου; Μπορείς μήπως να δουλέψεις σε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, να μειώσεις τις ώρες σου ή να ζητήσεις από το αφεντικό σου περισσότερη υποστήριξη;
Μπορεί να μισείς τη δουλειά σου επειδή έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου
Όταν ξεκίνησες τη δουλειά σου, η αυτοπεποίθησή σου ήταν στα ύψη. 3 μήνες, 6 μήνες ή 1 χρόνο μετά, νιώθεις ότι κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης, έχει στραγγιστεί από μέσα σου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η αυτοπεποίθησή σου μπορεί να σημειώνει παγκόσμια χαμηλά επίπεδα, καθώς η δουλειά εξαντλεί τον ελεύθερο χρόνο και την ενέργειά σου. Ξανά, το κλειδί εδώ, είναι τα σαφή όρια και η επανεκτίμηση των αξιών σου. Επίσης η αυτοπεποίθησή σου μπορεί να έχει πληγεί, επειδή το αφεντικό σου σε τροφοδοτεί μόνο με αρνητικά σχόλια ή οι συνάδελφοί σου σού ασκούν ψυχολογική βία. Στο σημείο αυτό, χρήσιμο είναι να ξέρεις ότι όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται νομικά, σε περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων.
Μπορεί να μισείς τη δουλειά σου επειδή σε υποτιμούν
Πριν να το καταλάβεις, πέρασε άλλος ένας χρόνος και νιώθεις ότι δεν έχεις καταφέρει τίποτα. Στην πραγματικότητα, έχεις καταφέρει μάλλον πολλά περισσότερα από όσα πιστεύεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις λάβει θετικά σχόλια, αναγνώριση ή ευκαιρία για προώθηση. Κάτι που είναι πιθανότατα πρόβλημα ηγεσίας. Είναι δουλειά του οποιοδήποτε «μάνατζερ» να διαχειρίζεται την ομάδα του. Τόσο στα κακά, όσο και στα καλά. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να γνωστοποιήσεις την απογοήτευσή σου. Μπορεί επίσης να είναι καιρός να ζητήσεις αύξηση. Εάν η περιγραφή της θέσης εργασίας σου, αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε μια άλλη θέση (με πολύ περισσότερες ευθύνες), ήρθε η ώρα να ζητήσεις προαγωγή.