ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Νατάσσα Μποφίλιου: Τα είπε όλα για την Ιρανή Ahoo Daryaei με ένα τραγούδι

News247.gr/ Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Η Ahoo Daryaei που περπατούσε φορώντας τα εσώρουχά της στο πανεπιστήμιο όπου φοιτά στο Ιράν έγινε μία γυναίκα σύμβολο. Η εικόνα της με όλη τη δύναμη που αποπνέει ταξίδεψε στα πέρατα της Γης. Η Ιρανή φοιτήτρια γδύθηκε δημοσίως σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφού μέλη της αστυνομίας ήθους του Ιράν την παρενοχλούσαν επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Η εικόνα της γεμίζει συναισθήματα τις γυναίκες όλου του κόσμου. Ανάμεσα στις γυναίκες που ένιωσαν την ανάγκη να σχολιάσουν την υπόθεση ήταν και η Νατάσσα Μποφίλιου.

Το Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση μετά την παγκόσμια ανησυχία για την Ahoo Daryaei, που συνελήφθη και σύμφωνα με διάφορα ξένα Μέσα, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Η κυβερνητική εκπρόσωπος του Ιράν, μίλησε για «διαταραγμένο πρόσωπο», ενώ ανακοίνωση του πανεπιστημίου ανέφερε ότι η Ahoo Daryei ήταν σε κατάσταση «έντονου στρες και υπέφερε από ψυχικές διαταραχές» για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι συνελήφθη βίαια και μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την απέλευθέρωση της γυναίκας σύμβολο για την οποία πηγές είπαν στο Sky News ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Για τη δύναμη αυτού του συμβόλου μίλησε μέσα από στίχους η Νατάσσα Μποφίλιου στο Instagram της.

H ερμηνεύτρια που δεν αποφεύγει να τοποθετείται σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποίησε τους στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο και τραγουδήθηκαν από τη Μαρία Δημητριάδου στο κομμάτι Μικρόκοσμος.

«Και να, τι θέλω τώρα να σας πω.
Μες στις Ινδίες, μέσα στην πόλη της Καλκούτας,
φράξαν το δρόμο σ’ έναν άνθρωπο.
Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο ‘κει που εβάδιζε.
Να το λοιπόν γιατί δεν καταδέχουμαι
να υψώσω το κεφάλι στ’ αστροφώτιστα διαστήματα.
Θα πείτε, τ’ άστρα είναι μακριά
κι η γη μας τόση δα μικρή.

Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ’ άστρα,
εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε», έγραψε η Νατάσσα Μποφίλιου παραθέτωντας την εικόνα των τελευταίων βημάτων ελευθερίας που έκανε πριν τη σύλληψή της η Ahoο Daryei.

Τίποτα δεν είναι μακριά μας, τίποτα δεν συμβαίνει στη Γη μας που να μην μας αφορά, να μην είναι μία πραγματικότητα που θα μπορούσε να είναι και δική μας. Στο Ιράν η τύχη της Ahoo Darayei αγνοείται επειδή τόλμησε να αψηφίσει τους αυστηρούς νόμους για τη δημόσια παρουσία των γυναικών. Στο Αφγανιστάν οι φωνές των γυναικών απαγορεύονται. Στη Δύση, όπου στις ΗΠΑ εκλέγεται ξανά ο Donald Trump που ανοιχτά αντιτίθεται στο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους και την αναπαραγωγική τους υγεία, έχουμε ακόμα τη φωνή μας. Η Νατάσσα Μποφίλιου την υψώνει, όπως και όσο μπορεί.

«Το πιο εκπληκτικό είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει», έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ και απέδιδε στα ελληνικά ο Γιάννης Ρίτσος. Ο Μικρόκοσμος είναι ένα ποίημα για τα δεσμά του ανθρώπου και κάθε τι που του στερεί το δικαίωμά του να ζει ελεύθερος. Κι ο κόσμος που ζούμε είναι γεμάτος πια με εικόνες που θα μπορούσαν να ταίριάξουν σε αυτούς τους στίχους. Όπως η εικόνα της Ahoo Daryaei, που ανάρτησε η Νατάσσα Μποφίλιου. Αρκεί να μην κοιτάμε τα άστρα αλλά τον άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει και τότε θα το προσέχαμε.

Ο Ιρανός ακτιβιστής Masih Alinejad έγραψε στο X/Twitter για τη φοιτήτρια σύμβολο: «Έκανε το σώμα της διαμαρτυρία, μένοντας με τα εσώρουχα και παρελαύνοντας στο πανεπιστήμιο, αψηφώντας ένα καθεστώς που συνεχώς ελέγχει τα σώματα των γυναικών».

«Στο Ιράν, αλήθεια, οι ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες είναι πολύ αυστηροί και οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το σώμα της πλήρως με χιτζάμπ και φαρδιά ρούχα. Σε αυτό το περιστατικό η γυναίκα υποχρεώθηκε να καλυφθεί και διαμαρτυρόμενη έβγαλε όλα τα ρούχα της. Είναι σίγουρα σε κίνδυνο. Την στηρίζω, την χαιρετώ κι εκείνη και όλες τις Ιρανές που είναι τόσο γενναίες. Είναι δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται, είναι δικαίωμά τους να βγαίνουν στους δρόμους και να μην δέχονται αυτή την καταπίεση από την κυβέρνηση», δήλωσε στο Sky News η διευθύντρια του Οργανισμού για τα δικαιώματα των Ιρανών και Κούρδων γυναικών, Diana Nammi.

Οι διαμαρτυρίες κατά του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα του Ιράν για τις γυναίκες, είχαν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μετά τον θάνατο της Mahsa Amini το 2022, που βρισκόταν υπό κράτηση λόγω παραβίασης των κανόνων για το χιτζάμπ όταν έχασε τη ζωή της. Το Ιράν έχει συνεχίσει να αυστηροποιεί τους νόμους του για τις γυναίκες παρ’ όλα αυτά.

Exit mobile version