ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Ο δείκτης ισότητας φύλων στον κόσμο δίνει το πρόσταγμα: Στην Ελβετία αδερφές μου, (μόνο) στην Ελβετία

istock

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, ο οργανισμός Equal Measures 2030, δημοσίευσε την έκθεσή του για τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων SDG. Τα νούμερα, που ως γνωστόν λένε την αλήθεια, είναι αποκαρδιωτικά: Σε καμία χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, όπως την ορίζουν οι στόχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο ΟΗΕ έχει στόχο να επιτύχει την ισότητα μέχρι το 2030 και ο κόσμος δεν είναι στο σωστό μονοπάτι για να γίνει αυτό).

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων SDG είναι ένα παγκόσμιο εργαλείο μέτρησης σε ό,τι αφορά την ισότητα. Αξιολογεί τις επιδόσεις 139 χωρών στο κομμάτι της ισότητας, καλύπτοντας έτσι το 96% των γυναικών και κοριτσιών που ζουν παγκοσμίως, ενώ εξετάζει την ισότητα ως προς 56 επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους. Το πόσο καλά τα πάει μια χώρα στην ισοότητα εξασφαλίζει και τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό δίπλα στο όνομά της. Μία χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί Very Poor (Πολύ Ανεπαρκής), Poor (Ανεπαρκής), Fair (Μέτρια) Good (Καλά) ή Very Good (Πολύ Καλά).

Η μόνη χώρα που έχει πετύχει το «Πολύ Καλά» είναι η Ελβετία που βρίσκεται και στην κορυφή της λίστας για το 2024. Είναι η πρώτη φορά που μία μη σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην κορυφή ως η πιο ισότιμη χώρα του κόσμου. Επιπλέον η Ελβετία κατάφερε να πετύχει «ταχεία πρόοδο» στις αλλαγές που εφάρμοσε σε διάφορους τομείς μεταξύ του 2019 και του 2022 προς την κατεύθυνση της ισότητας. Μεταξύ άλλων σημείωσε πρόοδο στη συμμετοχή των γυναικών στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, την τροποποίηση νόμων για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την οικογενειακή άδεια, βελτιώνοντας υποδομές για το εμπόριο και τη μεταφορά σε σχέση με τις γυναίκες και στη μείωση της ανησυχίας των γυναικών για την κυβερνητική διαφθορά. Γι’ αυτό σου λέω, στην Ελβετία, αδερφή μου, στην Ελβετία.

Τα βασικά συμπεράσματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων SDG, είναι ότι ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα πρέπει να περιμένει ως τα 97α γενέθλιά της για να δει την ισότητα των φύλων να επιτυγχάνεται παγκοσμίως. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν σίγουρα δεν θα έχουμε ισότητα μέσα στον 21ο αιώνα.

857 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες με βαθμολογία «Πολύ Ανεπαρκής» και 1,5 δισεκατομμύριο ζουν σε χώρες με βαθμολογία «Ανεπαρκής». Κι υπάρχουμε κι εμείς που ζούμε στο «Μέτρια». Η Ελλάδα πέτυχε αυτή τη βαθμολογία και βρίσκεται στην 49η θέση της λίστας μεταξύ των 139 χωρών, πολύ πιο κάτω από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος βρίσκεται 10 θέσεις πάνω από την Ελλάδα εξασφαλίζοντας τον ίδιο χαρακτηρισμό.

Οι 10 χώρες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων SDG, είναι οι: Αϊτή, Κονγκό, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μπουρουντί, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, Τσαντ και στην τελευταία θέση το Αφγανιστάν στο οποίο από το 2021 κυριαρχούν οι Ταλιμπάν.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν σε «Μέτρια» κατάσταση σε σχέση με την Ισότητα των Φύλων είναι 1,2 δισεκατομμύρια και σε «Καλή» κατάσταση 218 εκατομμύρια. Σε «Πολύ Καλή» κατάσταση ζουν τα μόλις 4 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια της Ελβετίας.

Στα θετικά σχεδόν το 1/3 των χωρών (41 από 139) σημείωσαν «ταχεία πρόοδο» ως προς την ισότητα φύλων και περισσότερες από τις μισές χώρες (86) κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση από το 2019 ως το 2022. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις χώρες που προοδεύουν γρήγορα ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά επίπεδα. Βέβαια ενώ κάποιες χώρες βελτιώνονται άλλες πηγαίνουν αντίστροφα. Μεταξύ 2019 και 2022 σχεδόν το 40% των χωρών – όπου ζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια – έμειναν στάσιμα ή υποχώρησαν στην ισότητα των φύλων.

Μπορείς να δεις αναλυτικά όλα τα στοιχεία της έκθεσης εδώ.

Exit mobile version