ROLE MODELS

Οι 15 επιδραστικές Παλαιστίνιες που πρέπει να ξέρεις

Η σκηνοθέτης Annemarie Jacir. © 2023 Gregorio Borgia/AP Images

Οι ζωές των γυναικών της Παλαιστίνης έχουν διαμορφωθεί από πολλά ιστορικά γεγονότα, από κατοχές διαφορετικών ξένων δυνάμεων κάθε φορά, από την ανάγκη να γίνουν η «κόλλα» των κοινωνιών τους ώστε αυτές να συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα σε ένα κλίμα σχεδόν μόνιμης πολεμικής σύγκρουσης, από την επιθυμία να συμμετέχουν σε μορφές αντίστασης, από την θέληση να συμβάλλουν στην πολιτική επίλυση των ζητημάτων που ταλανίζουν την χώρα τους. Οι Παλαιστίνιες είναι από τις μιο μορφωμένες γυναίκες στον αραβικό κόσμο, με το 96,2% αυτών να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και να ξεπερνούν τους άντρες συμμαθητές τους στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Ανάμεσά τους γεννιούνται επιδραστικές και δυνατές προσωπικότητες. Αυτές είναι οι Παλαιστίνιες που πρέπει να γνωρίζεις.

Οι Παλαιστίνιες έχουν πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν για να αναδειχθούν. Μπορεί να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποεκπροσωπούνται σε ανώτερες θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βγάζουν λιγότερα από τους άντρες στη χώρα τους (ο μέσος μισθός αντιστοιχεί στο 70% αυτού των αντρών). Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν να ξεπεράσουν τα έμφυλα στερεότυπα που τις περιορίζουν, αλλά και τη συνεχή σύγκρουση με το Ισραήλ που απειλεί τη ζωή τους ή που έχει εκτοπίσει τις ίδιες και τις οικογένειές τους από τη χώρα τους. Οι Παλαιστίνιες που ακολουθούν, είναι οι γυναίκες που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας τους, γυναίκες του χθες και γυναίκες του σήμερα που έχουν αποκτήσει μία ισχυρή φωνή δουλεύοντας στην τέχνη, την πολιτική, τη μόδα κ.α. και τη χρησιμοποιούν.

Fadwa Tuqan

H Fadwa ήταν η πρώτη Παλαιστίνια ποιήτρια που πάλεψε με τις λέξεις και τα ποιήματά της για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Γεννήθηκε το 1917 και πέθανε το 2003, έχοντας αφήσει πίσω της το ποιητικό της έργο κι έμεινε γνωστή ως «Η ποιήτρια της Παλαιστίνης». Η οικογένειά της πίστευε ότι η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή είναι απαράδεκτη. Εξαιτίας αυτού, εκπαίδευσε τον εαυτό της με τη βοήθεια του αδερφού της, επίσης ποιητή, Ibrahim Tuqan.

Karima Aboud

Η Karima ήταν η πρώτη Παλαιστίνια Χριστιανή φωτογράφος. Έζησε μεταξύ του 1893 και του 1940. Άνοιξε το studio της για να κινηματογραφεί και να φωτογραφίζει γυναίκες. Έφερε την τέχνη της φωτογραφίας στη μικρή κοινωνία της Παλαιστίνης σε μία εποχή που οι περισσότερες οικογένειες έβλεπαν αυτή την ανακάλυψη σαν κάτι πολύ παράξενο.

Rim Banna

Παλαιστίνιες, επιδραστικές Παλαιστίνιες

H Rim είναι Παλαιστίνια ηθοποιός τραγουδίστρια, συνθέτρια και ακτιβίστρια που είναι περισσότερο γνωστή για την σύγχρονη ανάγνωση των παραδοσιακών τραγουδιών της Παλαιστίνης, που βοηθά στη συνέχιση της παραδοσιακής ποίησης του λαού της.

Hiam Abbass

Η Hiam Abbass είναι μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς του Αραβικού κόσμου, που έχει υποδυθεί σημαντικούς ρόλους σε ταινίες του Hollywood όπως επίσης και στην τοπική κινηματογραφική βιομηχανία. Η Abbass βραβεύτηκε στα Asia Pacific Screen Awards για την ταινία The Lemon Tree.

 

Laila Shawa

Γεννημένη το 1940 στη Γάζα, η Laila Shawa ήταν 8 ετών όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Παλαιστίνη. Έκτοτε ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και το Vermont, όμως δεν ξέχασε ποτέ τη χώρα της. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών Leonardo da Vinci στο Κάιρο και στη Ρώμη. Η δουλειά της έχει δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο η φωνή των Παλαιστινίων ακούγεται σε μία εποχή που ήταν πολύ δύσκολο να ακουστούν.

Τα έργα της εκτίθενται σε όλο τον κόσμο και μέσω αυτών η Shawa ασκεί κοινωνικό- πολιτική κριτική για τη θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο. Θέματα όπως ο εποικισμός, η πατριαρχία, ο εξτρεμισμός και ο σεξισμός αναδεικνύονται μέσα από το έργο της.

Annemarie Jacir

Η Annemarie Jacir έχει γράψει, σκηνοθετήσει και έχει υπογράψει την παραγωγή 14 βραβευμένων ταινιών. Είναι η μόνη Παλαιστίνια που 4 ταινίες της έχουν επιλεγεί επίσημα από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Ίδρυσε την δική της εταιρεία παραγωγής με τίτλο Philistine Films, ενώ η ταινία της, When I Saw You είχε χρηματοδοτηθεί πλήρως από Άραβες, ενώ οι συντελεστές της ήταν σχεδόν αποκλειστικά από τον αραβικό κόσμο. Συνεχίζει να ανοίγει δρόμους για τους σκηνοθέτες του αραβικού κόσμου, έχοντας πρόσφατα κερδίσει και το Netpac’s Best Asian Film του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Hind Al – Hissinie

Πρόκειται για την πρώτη Παλαιστίνια που ίδρυσε ορφανοτροφείο μετά τον πόλεμο του 1948. Έχοντας μόνο 138 Παλαιστινιακές λίρες στον κουμπαρά της άνοιξε το ίδρυμά της που φιλοξένησε αρχικά 55 παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους στη σφαγή του Deir Yassin.

 

Linda Sarsour

Η Linda Sarsour είναι μία «βραβευμένη ακτιβίστρια για θέματα φυλετικού ρατσισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων, οργανώτρια ομάδων, θαυματοποιός στα social media, ο χειρότερος εφιάλτης κάθε Ισλαμόφοβου και μητέρα τριών παιδιών», όπως περιγράφει η ίδια τον εαυτό της.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι Παλαιστίνια – Μουσουλμάνα – Αμερικάνα που δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι μέλος του οργανισμού Justice League NYC, που το αποτελούν ακτιβιστές και καλλιτέχνες που έχουν αφιερωθεί στην αναδιαμόρφωση του ποινικού συστήματος δικαιοσύνης. Επιπλέον μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας

Η Rania al Yassin γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1970 στο Kuwait. Οι γονείς της, Faisal Sedki al – Yassin και Illham Yassin είναι από την Παλαιστίνη. Βρήκαν καταφύγιο στην Ιορδανία λόγω του Πόλεμου του Κόλπου. Εκεί παντρεύτηκε τον βασιλιά της χώρας, Abdullah, και έτσι έγινε μία από τις πιο ορατές και σημαντικές γυναίκες του αραβικού κόσμου. Από αυτή τη θέση ασχολείται με την την προώθηση της εκπαίδευσης των νέων γυναικών και το προσφυγικό ζήτημα.

Hind Khoury

Η Hind Khoury είναι οικονομολόγος από την Παλαιστίνη. Υπήρξε απεσταλμένη του Palestine Liberation Front στη Γαλλία από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Η Khoury είχε επίσης αναλάβει τον ρόλο της υπουργού στην διακυβέρνηση του Palestinian National Auhority.Το 2005 ήταν υπουργός για τα ζητήματα της Ιερουσαλήμ όπου μεταξύ άλλων διαχειριζόταν το ευαίσθητο θέμα των οικονομικών της περιοχής. Επιπλέον υπήρξε για πολλά χρόνια ακτιβίστρια σε ζητήματα ανάπτυξης, θρησκείας και δικαιωμάτων των γυναικών.

Ηuwaida Arraf

Γεννημένη στις ΗΠΑ η Παλαιστίνια Huwaida Arraf είναι δικηγόρος ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρος και συνιδρύτρια της του οργανισμού International Solidarity Movement, που υποστηρίζει το τέλος της Ισραηλινής κατοχής στα εδάφη της χώρας μέσα από ειρηνικές διαδηλώσεις. Επιπλέον ήταν πρόεδρος του κινήματος Free Gaza που είχε δημιουργήσει τις Free Gaza Flotillas, πλοία που μετέφεραν Παλαιστίνιους ακτιβιστές που στόχευαν να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στη Γάζα. Το 2010 σε ένα από αυτά τα πλοία εισέβαλαν Ισραηλινοί στρατιώτες κι εκείνη ήταν εκεί. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το 2012.

 

Hanan Al – Hroub

Η δασκάλα από την Παλαιστίνη κέρδισε το βραβείο The Global Teacher Prize το 2016. Ξεκίνησε να διδάσκει τραυματισμένα παιδιά από την Παλαιστίνη που είχαν ζήσει τη βία ή που είχαν δει τους γονείς τους να πεθαίνουν μπροστά τους. Η Hanan Al – Hroub έχτισε την αυτοπεποίηθηση αυτών των παιδιών και τους έδωσε την ευκαιρία να ζήσουν μία φυσιολογική παιδική ζωή στο σχολείο. Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Play and Learn που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Muna El-Kurd

Η Muna El Kurd, μαζί με τον αδερφό της, Mohammed, μπήκαν στη λίστα του Time με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 2021. Η Muna έγινε η πιο αναγνωρίσιμη φωνή των Παλαιστινίων μετά την επίθεση του Ισραήλ σε πιστούς στο τζαμί al – Aqsa τον Μάιο εκείνης της χρονιάς που απαντήθηκε με πυραύλους από τη Χαμάς. Μέσα από posts που γίνονταν viral η δημοσιογράφος και ο αδερφός της, κατάφεραν να παρουσιάσουν το ανθρώπινο πρόσωπο των εμπειριών που ζούσαν οι Παλαιστίνιοι κόντρα στις υπόννοιες ότι εκείνοι ήταν που ασκούσαν την περισσότερη βία στην περιοχή, ενώ χάρη σε αυτά σε όλο τον κόσμο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Gigi και Bella Hadid

Με καταγωγή από την Παλαιστίνη, τα δύο μοντέλα δεν σταματούν να υπερασπίζονται την απελευθέρωση της Παλαιστίνης ακόμα και όταν αυτή τους η στάση καταλήγει στο να δέχονται απειλές για τη ζωή τους, όπως συνέβη πολύ πρόσφατα. Ο πατέρας τoυς είναι ο Mohamed Hadid, που κατάγεται από τη Ναζαρέτ ο οποίος βρέθηκε στη Συρία ως πρόσφυγας κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1947- 1949. Το πραγματικό όνομα της Gigi είναι Jelena Noura και της Bella, Isabella Khairiah. Οι δύο γυναίκες που μεσουρανούν στον χώρο της μόδας, χρησιμοποιούν συχνά τους πανίσχυρους λογαριασμούς τους στα social media για να μιλήσουν για τον λαό της Παλαιστίνης και να τοποθετηθούν υπέρ της ειρήνης στην περιοχή.

Exit mobile version