#METOO

Οι 2 καθαρίστριες από τη Μυτιλήνη που θέλουν να πετάξουν σεξισμό και παρενόχληση μια για πάντα στα σκουπίδια

PEXELS

Δύο καθαρίστριες από τη Μυτιλήνη προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν. Φοράνε τις στολές τους και έχουν αποφασίσει να καθαρίσουν τα σκουπίδια από τους δρόμους και τα γραφεία, όπου και αν αυτά μπορεί να κρύβονται.

Αθλήτριες ή ηθοποιοί και τραγουδίστριες. Σερβιτόρες ή καθαρίστριες, διευθύντριες ή υπάλληλοι. Όλες, εργαζόμενες γυναίκες που έχουν ακούσει κάποτε να τους λένε:

«Έλα μωρέ, τα έχουμε κάνει όλα σεξουαλική παρενόχληση». «Σιγά μην ασχοληθεί κανείς μαζί σου». «Ποιος θα σε πιστέψει νομίζεις;». «Δεν ξέρεις με ποιους πας να τα βάλεις». «Μήπως είναι καλύτερα να μην πεις τίποτα;». «Ό,τι έγινε-έγινε». «Δεν μπορεί, κάτι θα έκανες κι εσύ». «Ωραίος άντρας είναι, γιατί δεν κολακεύεσαι;». «Όλες οι γυναίκες τα περνάνε αυτά στη δουλειά τους». «Σιγά να μην γύρισε να κοιτάξει αυτός εσένα». «Νομίζω υπερβάλλεις λίγο».

Οι παραπάνω φράσεις μπορεί να είναι μερικές από αυτές που ίσως άκουσαν και η Καλλιόπη Ψ. και η Δέσποινα Κ. Φράσεις που ίσως άκουσαν πριν καταγγείλουν προϊστάμενό τους για σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστικές συμπεριφορές, εκφοβισμό και ψυχολογική βία στον χώρο εργασίας τους.

«Καθαρίζουμε σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια»

Οι δύο εργαζόμενες στον Δήμο Μυτιλήνης είναι μόνιμες υπάλληλοι, εργάτριες καθαριότητας στα απορριμματοφόρα.

Η Καλλιόπη Ψ. και η Δέσποινα Κ. κατέθεσαν έγγραφη αναφορά στον Δήμο Μυτιλήνης στις 13 Οκτωβρίου. Με συνοπτικές διαδικασίες, την επομένη ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο. Οι ίδιες υπογραμμίζουν ότι η απόφαση αυτή απαξιώνει και υποβαθμίζει την καταγγελία τους. Η μία εκ των δύο δηλώνει μάλιστα, ότι της προτάθηκε να παραμείνει στο πόστο της, αφού υπογράψει χαρτί, με το οποίο θα δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με τον προιστάμενό της, τον οποίο έχει ήδη καταγγείλει (!).

Οι δύο γυναίκες μιλώντας στην ιστοσελίδα stonisi.gr και την δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου, κατήγγειλαν ότι εδώ και μήνες, ένας άντρας σε ανώτερη θέση τούς ασκεί καθημερινή βία. Και οι δύο, είναι διαζευγμένες με παιδιά – γεγονός το οποίο θεωρούν ότι παίζει ρόλο στο βλέμμα του προϊσταμένου τους και τη συμπεριφορά του απέναντί τους. Ο ίδιος έχει απλώς τοποθετηθεί σε υψηλότερο πόστο στη χωματερή, αλλά σε σχέση με τυπικά προσόντα, όπως εξηγούν, δεν είναι ανώτερός τους.

«Περιμέναμε από γυναίκες προϊστάμενές μας να έχουν περισσότερη ευαισθησία» υπογραμμίζουν ενώ δηλώνουν ότι έχουν αναφέρει τις απειλητικές συμπεριφορές του καταγγελλόμενου, με φράσεις «θα σε αλλάξω ωράριο, θα σε πάω σε άλλο δρομολόγιο».

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια» διαμαρτύρεται η Καλλιόπη. «Οι άλλες γυναίκες φοβούνται και δεν μιλούν, ζητούμε σεβασμό δεν πάει άλλο» συνεχίζουν. Οι ίδιες υπογραμμίζουν ότι «πληρώνουν» το γεγονός ότι δεν είναι υπάκουες στον συγκεκριμένο προϊστάμενό τους. Την ίδια στιγμή σεξιστικά σενάρια και φήμες εξαπολύονται εναντίον τους. «Λένε ότι είμαστε οι εξώλης και προώλης της χωματερής».

Η μία από τις δύο καταγγέλλουσες, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπόλογη σε πειθαρχική δίωξη με την υπογραφή του Δημάρχου Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα η δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση κατά του «αναντικατάστατου» όπως έχει χαρακτηριστεί από τις δημοτικές Αρχες Μυτιλήνης, καταγγελλόμενου.

Ένας δήμος εκτός νόμου και χρόνου

Τι κι αν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου και πλήθος γυναικών από τον χώρο του θεάτρου αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους; Τι και αν αποκάλυψαν  δημόσια τις επώδυνες ιστορίες κακοποίησης τους στον εργασιακό τους χώρο; Τα νέα μάλλον δεν έφτασαν ποτέ στον Δήμο Μυτιλήνης.

Πέρα από τον τιμωρητικό χαρακτήρα που φαίνεται ότι είχε η απόφαση να απομακρυνθούν από το πόστο τους οι δύο καταγγέλλουσες, τα αντανακλαστικά της δημοτικής Αρχής φαίνεται πως λειτουργούν ευνοϊκά προς προστατεύοντας πάντα «ημέτερους».

Το πειθαρχικό εναντίον μίας εκ των δύο γυναικών, σχηματίστηκε μετά από «παράπονα δημοτών» για την απόδοσή της στο πόστο της.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η δήλωση του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη μέσα από σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής:

Το γεγονός ότι προέκυψε, μετά από παράπονα δημοτών, θέμα μη άρτιας εκτέλεσης των καθηκόντων της εργασίας για μια από τις καταγγέλλουσες, μετά το περιστατικό για το οποίο διεξάγεται η ΕΔΕ, υποχρεώνοντας την προϊσταμένη αρχή της υπηρεσίας της, να την καλέσει σε διοικητική απολογία, όπως νομίμως προβλέπεται και υποχρεούται η υπηρεσία να πράξει, δεν έχει καμιά σχέση με την προς διερεύνηση υπόθεση, που έτσι και αλλιώς είναι σε εξέλιξη.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε, ότι μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται αυστηρή ποινή σε περίπτωση προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε χώρο εργασίας. Παράλληλα η έκρηξη του ελληνικού #MeToo θα περίμενε περίμενε κανείς ότι θα άγγιζε τουλάχιστον τις αρμόδιες γυναίκες στην υπόθεση των δύο καθαριστριών.

Ψιλά γράμματα.

Παράπονα «δημοτών» τα παράπονα του καταγγελόμενου ή Εφαρμόζοντας τη μέθοδο «πλυντήριο»

Ενώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έχει προχωρήσει στην πειθαρχική δίωξη της Καλλιόπης Ψ., εκδίδει ανακοίνωση και προβαίνει σε δηλώσεις αποκαλύπτοντας μέρος της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παραμερίζοντας την απαιτούμενη μυστικότητα και αμεροληψία την οποία θα έπρεπε να εγγυηθεί ο ίδιος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης βεβαιώθηκε ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά τρίτου στην υπηρεσία καθαριότητας για ελλιπή εκτέλεση καθηκόντων της Καλλιόπης Ψ.

Αντίθετα ο μόνος που έχει κάνει παράπονα είναι ο καταγγελλόμενος για σεξουαλική παρενόχληση.

Η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου, που ανάδειξε εξαρχής την καταγγελία των δύο γυναικών, δηλώνει σχετικά:

«Η εξέλιξη που έχει λάβει το θέμα με τις καταγγελίες των δύο γυναικών εργαζομένων του Δήμου για σεξουαλική παρενόχληση στην υπηρεσία καθαριότητας, δείχνει ότι δεν λειτούργησαν άμεσα οι προφορικές τους καταγγελίες. Δείχνει επίσης ότι το πειθαρχικό που τρέχει σε βάρος της μία γυναίκας μάλλον λειτουργεί τιμωρητικά και προς παραδειγματισμό, παρά προς τη διαλεύκανση της αλήθειας».

Το ελληνικό #MeToo δεν είναι μόνο για τις διάσημες

Και αναρωτιέσαι τώρα εσύ με τη σειρά σου. «Είναι δυνατόν να παραμείνει επικεφαλής της πειθαρχικής δίωξης ένας άνθρωπος που μαζί με την καθ’ ύλην αρμόδια αντιδήμαρχο Καθαριότητας, δεν έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά με τις καταγγελίες αυτών των δυο γυναικών»;.

Η απάντηση αν και προφανής ακόμα δεν έχει επίσημα δοθεί.

Και η Καλλιόπη Ψ. περιμένει μια πειθαρχική απόφαση, γιατί τόλμησε να μιλήσει για όλα όσα βίωνε στον χώρο εργασίας της. Γιατί τόλμησε να τα βάλει με τους λάθος ανθρώπους. Γιατί δεν ήθελε ο τρόπος ντυσίματος, το οικογενειακό status και οι ώρες που δούλευε να γίνουν δικαιολογία για τα αδικαιολόγητα. Γιατί πίστεψε ότι το ελληνικό #MeToo δεν αφορά μόνο τις διάσημες, αλλά και όλες τις γυναίκες.

Και η Καλλιόπη Ψ. έχει  απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα και το μεγάλο στοίχημα, είναι τι αποφασίζει ο κάθε δήμος Μυτιλήνης να κάνει, απέναντι σε αντίστοιχες καταγγελίες σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης.

Exit mobile version