ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Οι 2 λέξεις που πρέπει να σταματήσεις να λες στο παιδί, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους

Unsplash

Κανένας γονιός δεν ξεκινά έχοντας όλες τις γνώσεις. Είναι προφανές ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεσαι σε κάθε φάση της ζωής του παιδιού, ώστε να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Και οι ειδικοί είναι εδώ για να μάς δίνουν πολύτιμα tips και να μάς αποτρέπουν από σοβαρά λάθη.

«Είναι πολύ δύσκολο να είσαι γονιός. Ξεχνάμε ότι οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και ότι η γλώσσα έχει τεράστια δύναμη», υπενθυμίζει η παιδοψυχολόγος Δρ. Robyn Koslowitz. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι τα παιδιά επηρεάζονται από τις λέξεις και διαμορφώνουν την κοσμοθεωρία τους βασιζόμενα σε αυτά που ακούνε από εμάς. Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν 2 λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και θα πρέπει να τις ξεχάσουμε αν μιλάμε στο παιδί.

Μπράβο σου, ΑΛΛΑ…

Δεν χρειάζεται παιδί για ξέρεις πόσο λάθος είναι. Όλοι ξέρουμε ότι όταν λες έναν καλό λόγο και ακολουθεί ένα αλλά, ο καλός λόγος δεν υφίσταται. Ή ξεχνάς ότι το άκουσες. Αν, για παράδειγμα, λες στο παιδί «Είσαι ένα υπέροχο αγόρι ΑΛΛΑ δεν πρέπει να γκρινιάζεις συνέχεια», Πώς το ερμηνεύει το παιδί αυτό; Ότι είναι υπέροχο και ότι το αγαπάς, αλλά μόνο υπό όρους.

Και δες τώρα πώς η αλλαγή μίας λέξης μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Αντικατάστησε το «αλλά» με το «και». ‘Έτσι προσεγγίζεις τη θετική ψυχολογία και δεν γίνεσαι επικριτική με το παιδί. Διαχωρίζεις τον καλό λόγο με αυτά που μπορούν να βελτιωθούν και το παιδί εισπράττει αγάπη άνευ όρων.

ΑΠΛΑ κάν’ το παιδί μου

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν λες σε ένα παιδί με αγχώδη διαταραχή, με κατάθλιψη ή με προβλήματα συγκέντρωσης και αυτοδιαχείρισης, να κάνουν ΑΠΛΑ πράγματα που τους δυσκολεύουν, η κατάσταση επιδεινώνεται. «Απλά πήγαινε και μίλα στα παιδιά στο πάρτι», «απλά κάτσε στον υπολογιστή για μάθημα εξ αποστάσεως».

Ο μόνος τρόπος είναι να βγάλεις αυτήν τη λέξη (και στάση) από τη ζωή σου και να βρεις την υπομονή να εξηγήσεις και να βοηθήσεις. Δεν είναι όλα απλά και αυτονόητα για όλους. Μην περιμένεις από το παιδί να ζητήσει βοήθεια από μόνο του, σαν να είναι ενήλικας. Μπες στη θέση του και κάνε ερωτήσεις για το πώς νιώθει ή τι θα μπορούσες να κάνεις για να τον βοηθήσεις σε οποιαδήποτε κατάσταση.