ΚΑΡΙΕΡΑ

Οι 6 πιο ισχυρές γυναίκες στο χώρο των επιχειρήσεων και οι συμβουλές καριέρας τους

 Σε έναν κόσμο όπου προσπαθούν καθημερινά να επιβληθούν ηγέτες όπως ο Donald Trump, αυτές οι λίστες δεν έχουν τόση σημασία για τα χρήματα και την εξουσία των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτές, αλλά πρωτίστως χρησιμεύουν στο να καταδεικνύουν, μέσα από την προσωπική πορεία κάθε ονόματός τους, πως τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να πιστεύεις στον εαυτό σου, να βγαίνεις από το comfort zone σου και να μην αφήνεις κανένα να σε ετεροκαθορίζει.

Αυτές είναι οι 6 πιο ισχυρές γυναίκες στο χώρο των επιχειρήσεων και οι συμβουλές καριέρας που μας έχουν δώσει μέσα από τις δικές τους προσωπικές πορείες.

#1 Mary Barra

AP Photo/Zacharie Scheurer

Επικεφαλής της λίστας για τρίτη συνεχή χρονιά είναι η Mary Barra, CEO της General Motors. Η Barra, 55 ετών και μητέρα δυο παιδιών, είναι η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρία στα 18 της, όταν ακόμα βρισκόταν στο κολέγιο, πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Τοποθετήθηκε στην πρώτη σημαντική θέση της εταιρίας (με διεθνείς αρμοδιότητες) πριν από 10 χρόνια, και έγινε CEO το 2014. Η Barra ανέλαβε καθήκοντα σε μια κρίσιμη περίοδο για την εταιρία, η οποία σήμερα παρουσιάζει αύξηση των κερδών της, παρά την – κατά τα προηγούμενα έτη – πτώση της μετοχής της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η Barra συμβουλεύει, καταρχάς, όσους πρόκειται να βγουν σύντομα στην αγορά εργασίας και εφόσον θέλουν να πληρώνονται καλά, να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό και τα μαθηματικά, καθώς αποτελούν δομικά στοιχεία κάθε βιομηχανίας. Δίνοντας συνέντευξη στο Fortune, η Barra είχε απευθυνθεί στις νέες γυναίκες λέγοντάς τους ότι πρέπει να μάθουν να διευρύνουν τους ορίζοντες στη δουλειά τους, ξεφεύγοντας από το comfort zone τους και εξερευνώντας τις προκλήσεις που τους δίνουν οι νέες ευθύνες τους.

#2 Indra Nooyi

AP Photo/Evan Vucci

Δεύτερη στη λίστα είναι η Indra Nooyi, που γεννήθηκε το 1955 στο Madras της Ινδίας. Σπούδασε θετικές επιστήμες στην Ινδία και ξεκίνησε εκεί την καριέρα της στη Johnson & Johnson, μέχρι να μετακομίσει στις ΗΠΑ, στα τέλη των 70s, και να φοιτήσει στο Yale. Από το 1994 εργάζεται στην PepsiCo, όπου ανέλαβε καθήκοντα CFO το 2001. Από το 2006 που ανέλαβε χρέη CEO μέχρι και σήμερα, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες executives στον τομέα των προϊόντων διατροφής. Αφού διαχώρισε τα προϊόντα της εταιρίας σε τρεις κατηγορίες (“fun for you”, “better for you”, “good for you”) αποφάσισε να μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών του κλάδου με τα υγιεινά προϊόντα, βελτιώνοντας παράλληλα και τα διατροφικά χαρακτηριστικά των κλασικών προϊόντων του κολοσσού, όπως η Diet Pepsi, από την οποία αποφάσισε να αφαιρεθεί η ουσία ασπαρτάμη, που έχει απαγορευθεί στον Καναδά (αλλά όχι στις ΗΠΑ) εδώ και δεκαετίες καθώς θεωρείται καρκινογόνος. Σε συνέντευξη που έδωσε πέρυσι σε εκδήλωση του Stanford Graduate School of Business, δήλωσε ότι οι CEOs και οι ηγέτες πρέπει να είναι διαρκώς μαθητές – όχι απλά στη βάση του να παρακολουθούν μαθήματα ή να διαβάζουν ένα δυο βιβλία, αλλά να μαθαίνουν την αγορά, να ψάχνουν τις τάσεις και να συνδέουν πράγματα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους.

#3 Marillyn Hewson

AP Photo/Evan Vucci

H 63χρονη, τρίτη στη λίστα του Fortune, είναι CEO της Lockheed Martin, δηλαδή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες αεροδιαστημικής τεχνολογίας (και μεγαλύτερης προμηθεύτριας του αμερικανικού κράτους). Γεννήθηκε στο Kansas και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε να εργάζεται στη Lockheed Martin το 1983, περνώντας από πολλές θέσεις – κλειδιά, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα CEO τον Ιανουάριο του 2013. Από τότε μέχρι σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας έχει διπλασιαστεί. Σύμφωνα με την ίδια, τα πλεονεκτήματα της σκληρής δουλειάς δεν πρέπει να επηρεάζουν τα κομμάτια της ζωής που είναι σημαντικά για μια γυναίκα. Η ίδια είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη στο Fortune σχετικά με τη μητέρα της: “Έμαθα από τη μητέρα μου πως αν μένεις πιστή στις αξίες σου, δουλεύεις σκληρά και είσαι αποφασισμένη, μπορείς να πραγματοποιήσεις οτιδήποτε θελήσεις. Η μητέρα μου είχε πέντε παιδιά. Κι αυτό είναι το μάθημα που μας έδινε καθημερινά. Έχεις την ικανότητα, αλλά πρέπει να δουλέψεις και σκληρά”.

#4 Abigail Johnson

AP Photo/Fidelity Investments

Τέταρτη στη λίστα είναι η 55χρονη Abigail Johnson, που τέθηκε επικεφαλής της εταιρίας Fidelity Investments το 2012. Σπούδασε, μεταξύ άλλων, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard Business School και ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρία αυτή – την οποία είχε ιδρύσει ο παππούς της – στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Μια δεκαετία μετά απέκτησε εκτελεστικές αρμοδιότητες και στη συνέχεια η πορεία της ήταν μόνο ανοδική. Το 2016 η περιουσία της ανήλθε στα 14 δις δολάρια κι έτσι συμπεριλήφθηκε και στη λίστα με τις πιο πλούσιες γυναίκες στον κόσμο. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Forbes πριν από λίγα χρόνια εξέφρασε τις απόψεις της σχετικά με την ηγεσία, λέγοντας πως όσο ψηλά κι αν ανέλθεις σε μια εταιρία, η δουλειά σου δεν τελειώνει ποτέ, καθώς οι πελάτες περιμένουν από εσένα και οι ανταγωνιστές σου εξακολουθούν να σε πιέζουν. “Το κλειδί στην προσπάθεια”, είπε, “είναι το να μην αμφισβητείς ποτέ τον εαυτό σου, κοιτώντας διαρκώς μπροστά και επιμένοντας με αφοσίωση στην υλοποίηση των στόχων σου”.

#5 Sheryl Sandberg

AP Photo/Alex Brandon

Η 48χρονη Sheryl Sandberg είναι η 5η στη λίστα του Fortune, κατέχοντας τη θέση της COO του Facebook. Έχει πτυχίο οικονομικών από το Harvard και πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Facebook το 2008 εργάστηκε και στη Google. Το 2012 έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Facebook. Έχει δυο παιδιά από τον δεύτερο γάμο της με τον Dave Goldberg, από τον οποίο χήρεψε πριν δυο χρόνια. Το 2013 κυκλοφόρησε μαζί με τη Nell Scovel το βιβλίο της Lean In, στο οποίο πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, την έλλειψη συμμετοχής γυναικών στις επιχειρήσεις. Στο βιβλίο της η Sandberg ισχυρίζεται ότι για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στο χώρο εργασίας τους θα χρειαστεί να ξεπεραστούν τα κοινωνικά εμπόδια που τίθενται στην αντίληψη και έκφραση του ρόλου κάθε φύλου. Η άποψη της Sandberg είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να θέτεις εμπόδια στον εαυτό σου και να πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. “Μην αφήνεις ποτέ κάποιον να σου πει ότι δε μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή”, είχε απαντήσει κάποτε στο Quora.

#6 Ginni Rometty

John Boal/Feature Photo Service for IBM

Έκτη στη λίστα είναι η 60χρονη Ginni Rometty. Πρόεδρος και CEO της ΙΒΜ από το 2012, είναι η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής της εταιρίας. Σπούδασε πληροφορική και ξεκίνησε την καριέρα της από τη GM. Όταν ήταν μικρή, ο πατέρας της εγκατέλειψε τη μητέρα της και τα 4 παιδιά τους, τα οποία βρέθηκαν χωρίς χρήματα και στέγη. Τότε η μητέρα της επέστρεψε στο σχολείο, καθώς αποφάσισε πως τίποτα δεν θα τελειώσει με αυτό τον τρόπο για την οικογένειά της. Σύμφωνα με τη Rometty, αυτό που έμαθε από τη μητέρα της είναι το πως δεν πρέπει να αφήνεις κανένα να σε ετεροκαθορίζει. Πράγματι, η Rometty, που δέχεται αρκετές επικρίσεις για το αποτέλεσμα της δουλειάς της, ιδίως λόγω των πτώσεων των κερδών της εταιρίας, συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική που έχει οραματιστεί για την ΙΒΜ, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και άνοιγμα στις αφρικανικές χώρες.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Thibault Camus

Exit mobile version